Vučić: Nema višše rotacija, služžbenih automobila i nepotrebnih putovanja

0
31

387088_vlada-srbije081013ras-foto-aleksandar-dimitrijevic62_fSrbija – Prvi potpredsjednik vlade i koordinator Biroa za naicionalnu bezbednost Aleksandar Vučić zakazao je sednicu tog tijela na kojoj će, kako je najavio, gotovo svim funkcionerima oduzeti pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima.

Vučić je istakao da se ukidaju i nepotrebna službena putovanja, da će broj službenih vozila biti smanjivan i da čak razmišlja o tome da se potpuno ukine korišćenje službenih vozila, izuzev u hitnim slučajevima.
Vicepremijer je rekao da će u Srbiji, posle odluke o oduzimanju rotacija, samo deset ljudi imati automobile s rotacijom – predsjednik države i skupštine, premijer i ono što je obavezno za vojsku i policiju.

“Niko više neće imati. Sada ih 500 ima rotaciju, vjerovali ili ne. Stranačka aktivnost je gotovo zamrla. Razumem – svi smo zauzeti, radimo državne poslove, ali nismo svi toliko zauzeti. A onda su u slobodno vrijeme zauzeti, ne podizanjem stranke, nego privatnim biznisom. Ali, ne privatnim biznisom u najboljem smislu te riječi, već iskorišćavanjem činjenice da se nalaze na vlasti”, rekao je Vučić u intervjuu za magazin Nedeljnik.
Vicepremijer je ukazao i da je to istina koju svi znaju, da važi za sve političke stranke, ali da to niko nikada nije želo da izgovori:
“A to je apsolutna istina. Sad tražim način da se protiv toga izborim, na to ukazujem, ali vidim da ne uspjevam. Ali, nastaviću da se borim”.
Upitan da li planira ukidanje još nekih privilegija funkcionera, on je ponovio da će ukinuti napotrebna službena putovanja.
Prema njegovim riječima, na prethodnoj sjednici vlade bio je prijedlog za 43 službena putovanja, a odobreno je pet.
“Sad imam prijedlog koji ću da razmotrim s Lazarom Krstićem da vidimo koliko imamo službenih vozila. Znate šta će se ispostaviti? Da u javnoj upravi imamo više od 60.000 vozila. Kupili smo 60.000 vozila, pa da su samo po 1.000 evra, nego je najmanje po 10.000 evra, to bi bilo šest miliona”, naveo je Vučić.
On je dodao i da treba računati da održavanje tih vozila košta više nego samo vozilo i najavio da “ne samo da će se smanjivati broj tih vozila, nego da razmišlja da se ukinemo sve, sem kada je riječ o hitnim potrebama.
“Imaš dobru platu, sedi u svoje vozilo i dođi na posao”, rekao je Vučić.
Vučić se osvrnuo i na situaciju u Srpskoj naprednoj strnaci, na čijem je čelu, istakavši da je prije godinu dana sam rekao da ne bi voleo da SNS postane biznis-stranka kao DS, a da je nedavno sam na proširenoj sjednici Izvršnog odbora rekao da vidi ljude koji su počeli da osnivaju nove firme, kojima se nikad do sada nisu bavili.
“Kad sam o tome govorio bio je muk, bukvalno tišina, a onda sam rekao:
Čekajte, ljudi, pogledajte vozni park. Hoćete li da nam vozni park bude kao u vladi? Pogledajte koliko je vas promijenilo automobile? Hajde da vidimo koliko vas ima rotacije, ali odmah da vas obavestim da ih uskoro više nećete imati.”, rekao je Vučić.
Govoreći o tome da ne krije da se sam promjenio i da priznaje greške iz prošlosti, Vučić je – upitan da li može Srbiju da menja sa starim kadrovima – ukazao da ima mnogo novih ljudi.
“Navodim vam primjer Lazara Krstića. Nije mala promjena imati jednog Lazara u vladi, zato što je Lazar za mene izvanredan čovjek, veoma posvećen i odgovoran, strahovito marljiv. Najmarljiviji od svih ministara koje sam video i upoznao. On jeste moj izbor, ali nije član moje stranke. Nisam neiskusan u politici, znam mnoge vlade i ministre, znam mnoge ljude. Imamo neke ministre, neću da vas lažem, koji rade od 9.30 do 11.30. I znaju da ja to znam. A Krstić radi od sedam ujutro do sedam uveče”, naveo je Vučić.

(blic)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.