Vlada FBiH traži povrat imovine: Izgubljena”Luka Šibenik” vrijedna 100 miliona eura?

1
9

BiH – Hrvatska uknjižila vrijedne nekretnine na ime privatne firme “Šipad” d.d. Sarajevo

Autor I. Tr. | Objavljeno 02.01.2012. u 06:07

Vlada Federacije BiH pokreće aktivnosti da se „Luka drvo Šibenik”, firma čija se vrijednost zbog velikih nekretnina procjenjuje na čak 100 miliona eura, vrati u posjed države.

Imovina BiH koja je i ranije bila predmet sudskih sporenja jer je Hrvatska pokušavala luku uknjižiti kao pomorsko dobro, sada je, kako nam je rečeno, uknjižena na privatnu firmu „Šipad” d.d. Sarajevo, a to su vlasti otkrile sasvim slučajno!

Sumnjiv način

Alija Dautović, direktor firme “Šipad eksport-import”, koja je u državnom vlasništvu, izjavio je jučer za “Dnevni avaz” da je “Šipad” d.d., koji je uknjižio “Luku drvo Šibenik”, privatna firma u vlasništvu Esada Ćeske.

– Ova firma je na jedan nezakonit i veoma sumnjiv način uknjižila na sebe “Luku drvo Šibenik”, koja je vlasništvo državne firme “Šipad eksport-import”, odnosno Vlade FBiH. Mi smo slučajno saznali za tu uknjižbu, pa smo informirali Vladu koja je zadužila Federalno pravobranilaštvo da odmah pokrene postupak poništenja takve uknjižbe i da se vrati u prvobitno stanje – pojašnjava Dautović.

Vlada FBiH zaključila je na posljednjoj sjednici da je neophodno prikupiti svu raspoloživu dokumentaciju vezanu za upis prava vlasništva nad „Lukom drvo Šibenik” na “Šipad” d.d. Sarajevo radi poduzimanja aktivnosti na vraćanju imovine Federacije BiH i utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti.

Dževad Drino, predsjednik Nadzornog odbora “Šipad eksport-importa”, također tvrdi da firma “Šipad” d.d. Sarajevo nikad nije bila vlasnik “Luke drvo Šibenik”.

– Isključivi vlasnik je državna firma. Vjerovatno se radi o propustu pri uknjižbi ZK ureda u Šibeniku, ali to je van svakog prava i pameti. Vrlo dobro se zna šta je ulazilo u kapital spomenute firme u momentu privatizacije “Šipada”. Ni u kom slučaju nije ulazio kapital firme “Luka drvo Šibenik”, koja se nalazi u centru grada, a čija se sadašnja tržišna vrijednost procjenjuje na 100 miliona eura – podvlači Drino.

Naziv zavara

On dodaje da se u momentu privatizacije firma “Luka drvo Šibenik” vodila u pasivnom podbilansu “Šipad eksport-importa” i da će tražiti ispravak uknjižbe na drugu firmu.

– Imali smo sličnih uknjižbi i u Sarajevu. Kad smo, međutim, predočili dokumentaciju, poništeno je i vraćeno u prvobitno stanje. “Šipad” d.d. u momentu privatizacije kupila je dvije kancelarije ukupne vrijednosti od oko 40.000 maraka i nema nikakve pravne veze s “Lukom drvo Šibenik”. Ljude zavara naziv, ali, kada se pogleda u pravni slijed, onda se vidi da se radi o dvije različite firme koje nemaju ništa jedna s drugom, izuzevši nekoliko sudskih presuda u našu korist – zaključuje Drino.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.