Više od 4.000 izbjegličkih porodica zatražilo obnovu kuća u BiH

2
18

BIH – Regionalni stambeni program do septembra produžio javni poziv za izbjeglice iz regiona zainteresirane obnovu njihovih kuća u cilju povratka u BiH.

Javni poziv izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regiona: Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji za dobivanje pomoći u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u BiH u okviru Regionalnog stambenog programa koji je isticao 7. maja, produžen je do septembra. Razlog produženja roka je veliki broj lica zainteresovanih za obnovu imovine, saopštio je danas pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić.

U Banjaluci je na inicijativu banjalučkog biskupa Franje Komarice održan sastanak predstavnika državnog i ministarstva Republike Srpske za izbjegla i raseljena lica s predstavnicima udruga izbjeglih građana BiH koji žive u državama regiona, javio je novinar agencije Anadolija.

U izjavi nakon sastanka Nenadić je naveo da se do sada na javni poziv za obnovu imovine u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori  javilo 5.200 obitelji . U BiH 4.398 obitelji traži obnovu svoje imovine, od toga 1.585 u Federaciji BiH i 2.693 u RS, precizirao je Nenadić.

„To je duplo veći broj od naših procjena za ovaj program. Među njima ima i onih koji ne žive u državama regiona, pa će se njihovo stambeno zbrinjavanje rješavati iz drugih finansijskih izvora“,dodao je Nenadić.

Naglasio je da Regionalni stambeni program karakterizira „bezobrazno duga birokratska faza, što i aplikante i predstavnike vlasti BiH čini nervoznim“.

„Razvojna banka Vijeća Evrope je s upravnim tijelom donatora utvrdila dinamiku dodjele sredstava od kojih zavisi i dinamika radova. Umjesto da je cijeli region postao jedno veliko gradilište, mi ćemo projekt izgradnje realizirati po fazama, što smatramo lošim rješenjem“, istakao je Nenadić.

Ministar za izbjegla i raseljena lica RS Davor Čordaš kazao je da je „birokratska procedura donatora frustrirajuća”, te da je „neprihvatljivo da godinu dana od okončanja međunarodne donatorske konferencije još sredstva nisu operativna“.

Dodao je da očekuje da se u BiH ove godine iz tih sredstava počne s izgradnjom 170 stambenih objekata.

„Ali, ako do konca maja ne počnemo s radovima, bojim se da će ova godina biti izgubljena“, upozorio je Čordaš. Istakao je da je zadovoljan zbog činjenice da se na oglas za obnovu imovine i povratak u BiH javilo 2.555 hrvatskih obitelji, koje trenutno žive u Hrvatskoj.

-Hrvati zainteresirani na povratak u svoje domove u BiH-

„Time u vodu padaju tvrdnje kako Hrvati nisu zainteresirani za povratak“, istakao je Čordaš.

Banjalučki biskup Franjo Komarica pojasnio je da je cilj skupa bio da se predstavnici udruženja izbjeglih i raseljenih lica upoznaju sa sadržajem projekta i dobiju jasne odgovore koje su to birokratske prepreke koje ga usporavaju.

„U BiH još uvijek vlada močvara kada su u pitanju temeljna ljudska prava i slobode i nastavlja se i dalje agonija kada se radi o ispravljanju nepravdi nanesenih ljudima tokom proteklog rata“, upozorio je Komarica.

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji prošle godine u Sarajevu, prikupljeno je 250 miliona eura koja će biti jednako raspoređena između BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore za izgradnju kuća izbjeglicama koje trenuto žive u tim državama, a žele se vratiti u matične zemlje koje su morali napustiti tokom ratova devedesetih godina.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.