Večer Kur'ana – Najbolja priprema za Mjesec Ramazan

0
34

Novi Pazar – Od Abdullah bin Mes'uda, r.a., također se prenosi hadis da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: “Učite Kur'an, jer Uzvišeni Allah neće kazniti srce u kojem je Kur'an. Kur'an je Allahova gozba, siguran je onaj ko joj prisustvuje, i neka se raduje nagradi onaj ko voli Kur'an.”

Škola Kur'ana Časnog u saradnji sa Medžlisom IZ-e Novi Pazar organizirala je 24.06.2014. veče Kur'ana “Maide-l-Kur'an u Hajrudin džamiji na Paricama, nakon akšam namaza. Skupu su prisustvovali visoki zvaničnici islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, veliki broj imama i vjernika koji su došli nadahnuti svoje duše slušajući učače Kur'ana, slušajući Allahovu dž. riječ.

Ovom prilikom učenjem Kur'ana predstavilo se šest učača iz zemlje i regiona: Jusuf Jildiz iz Njemačke, Abdulah Šakiri i Nesim Bajrami iz Makedonije, Fatih Kaja i Faruk Jazar iz Turske i Sedat Bekiri iz Srbije.

Prisutni su na najbolji mogući način natopili duše imanskom energijom i tako ih pripremili za doček najodabranijeg gosta, mjeseca Kur'ana, mubarek mjeseca Ramazana.

Poslanik s.a.v.s. je rekao:

“Svaki put kada se Allahovi robovi sakupe u nekoj od Allahovih kuća, da uče Kur'an da proučavaju, Allahov smiraj se spušta na te robove. Spušta se Allahova milost, Meleki prekrivaju taj svod svojim krilima, čineći dovu Uzvišenom. A Uzvišeni Allah dž. se hvali svojim robovima”.

Uzvišeni Allah dž. nam je objavio Kur'an kako bismo ga učili, proučavali i slijedili. Nakon učenja hafiza Kur'ana prisutne je poselamio glavni muftija Mevlud ef. Dudić, koji je istakao da je došao da pripremi sebe za mjesec Ramazan na najbolji način, sa Kur'anom koji je poslat Poslaniku s.a.v.s. kao mudžiza.

“Ima li išta ljepše i može li se uporediti sa Allahovim govorom. Ima li išta što se može uporediti ili zamjeniti u odnosu na ono što smo kroz Kur'an večeras slušali. Zasigurno da nema jer koliko god da slušamo Kur'an i da znamo napamet, uvijek nam se čini kao da prvi put slušamo. Neka ovo bude podloga za doček mjeseca Ramazana.” – rekao je muftija Dudić.

Dovu na kraju skupa je proučio direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

       

Amela Salković (Glas islama)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.