Umorni ste od odugovlačenja?

0
7

Često sebi obećavamo da ćemo određeni zadatak završiti do kraja, zadatak koji će unaprijediti naš razvoj, odnose ili produktivnost ali na kraju shvaćamo da smo zapravo poprilično nemarni. Obično imamo dugu listu opravdanja kao što su nemogućnost, neraspoloženost itd.

Čudno je kako sami sebe uspijevamo ubijediti da ideja za određeni zadatak nije dobra ili da vrijeme nije pogodno ali istovremeno obećavamo sebi da ćemo zadatak završiti nekada kasnije. Ovo je obično način na koji odugovlačanje funkcioniše. Ključni termin u ovom slučaju je “sami sebe uspijevamo ubijediti” ili drugim riječima “podliježemo šaptanju šejtana”.

Svrha ove tehnike jeste ušutkati negativna šaptanja koja čujemo u trenutku kada želimo oživjeti svoje pozitivne navike. Može se koristiti u nekoliko situacija a danas ćemo naučiti kako je koristiti da bismo poboljšali našu produktivnost.

1. Prepoznaj situaciju u trenutku kada se desi

Ne postoji teža prepreka koju čovjek treba savladati od one unutar njegovog uma. Kada prepoznamo situaciju ili razloge koji nas tjeraju da odgodimo odgovarajući zadatak mi smo već na putu da tu prepreku savladamo.

To može biti obavljanje kućnih poslova, čitanje radnih izvještaja, buđenje za noćni namaz ili fitness trening.

2. Opišite situaciju u detalje

Kada smo iskopali i prepoznali razloge koji uzrokuju odugovlačenje izvršenja naših zadataka lakše nam je uočiti i priznati koliko su naša opravdanja zapravo neuvjerljiva.

Npr. odlučili ste klanjati dva rekata duha-namaza svaki dan. Elhamdulillah, sredina je jutra, odlučili ste ispuniti svoje obećanje i otići uzeti abdest kako biste klanjali, ali onda počinjete razmišljati: “voda je previše hladna”, “previše sam umoran”, “nemam vremena”, “neću istrajati” itd.

Sve su to gluposti kojima šejtan voli krasti naše nagrade. Kako 2 rekata namaza mogu biti teška za nas? Možda mislimo da smo dovoljno pobožni i da možemo doći do Dženneta bez njih? Zar bismo zaista rizikovali da tas sa našim lošim djelima prevagne tas sa dobrim djelima? Kako 2 rekata namaza mogu biti gubljenje vremena za nas? Koliko vremena je potrebno da ih klanjamo? Otprilike od četiri do šest minuta. Ako smatramo da ne možemo odvojiti ni toliko vremena za Allaha tebareke ve te’ala onda moramo preispitati našu vjeru, naš raspored i naše prioritete. Možda mi nismo svjesni vrijednosti ta dva rekata. Kada ste uvjereni da nećete moći istrajati sa navikom, sjetite se smrti. Kako možete biti sigurni da to neće biti vaš posljednji namaz, vaša posljednja sedžda? Kako možete znati da ćete doživjeti još jedan dan u kojem se možete pokajati i veličati našeg Gospodara tebareke ve te’ala na način kako to On zaslužuje?

3. Odvojite se od situacije

Zamislite sebe kako slušate razgovor između dvije osobe koje ne poznajete. Oni se svađaju i vi ih vidite kako su uzbuđeni, kako podižu svoj glas i vrijeđaju se međusobno. Ne poznajete nijedno od njih i tema razgovora vas ne dotiče posebno. Možda će vas zainteresirati ili učiniti znatiželjnim ali još uvijek ne budi nikakav intenzivan osjećaj u vama. Kao dobar musliman možda ćete čak i pokušati da ih smirite, ali će vam biti jako teško vratiti sklad i harmoniju između njih ako ste lično emocionalno umješani u svađu.

Oslobodite se svih ličnih emocija: možda je to strah, sumnja, srdžba, depresija ili obična lijenost. Zapišite unutarnji monolog koji ste čuli u sebi i koji vas je natjerao da nešto odgodite. Oživite taj trenutak poput filma koji ste gledali ili fantastične priče koju ste čitali, tretirajte te misli kao nečije druge.

Analizirajte ih ali ne dopustite da vas zamaraju. Gledajte ih kao vozove koji dolaze i odlaze sa prometne stanice. Zamislite nekoga pobožnog ili nekoga vama veoma dragog ili nekog od ashaba kako čita vaše razloge. Zar ne biste osjećali sram i žaljenje zbog toga što ste odustali od plemenitog djela zbog tako niskih misli?

4. Provedite 5 sekundi zamišljajući djelo koje želite uraditi

Predstaviti sebi sliku tog djela kao skup malih koraka koje trebate obaviti. Kada ste zamislili sliku, prestanite razmišljati i uradite to djelo. U trenutku kada vam se pojavi unutarnje šaptanje smatrajte ga kao misli nekog stranca. Potvrdite te misli ali nastavite sa svojim zadatkom.

Uvijek imajte pri ruci olovku i komad papira dok radite ili pored kreveta. Zabilježite sve isprike koje vaš um donosi.

Npr. ako se trebate pripremiti za ispit ali vas vaš cimer konstantno uznemirava, razmislite kako biste mogli vratiti svoj fokus. Zamislite sebe kako idete u biblioteku. U tom trenutku, bez daljeg razmišljanja, obujte svoje cipele, ponesite svoje knjige i uputite se prema biblioteci. U trenutku kada se nađete u biblioteci vratit će vam se vaša koncentracija. Čestitamo.

5. Recite sebi “Ovo je tako lahko, tako jednostavno, gledajte kako se to radi!”

Obično u ovom trenutku možete ostvariti prazan um. U trenutku kada počnete da radite neko plemenito djelo, samo na par sekundi vaš um je prazan.

Taj privremeno tihi um će uskoro biti ispunjen mislima o plemenitom djelu koje želite uraditi. Vaše ideje će se svesti na pitanje “Kako ovo djelo mogu uraditi na najbolji mogući način?” umjesto pitanja “Da li ga uopće želim uraditi?”.

Nevjerovatno je koliko puta ćete shvatiti da je to tako jednostavno ako izostavite razloge koje vežete za svoje misli. Shvatite koliko su ti razlozi trivijalni, nasmijte im se i zaboravite sadržaj tih obeshrabrujućih razloga. Sada ste vi na redu da uspostavite ovu naviku i istrajete u njoj sljedećih 15 dana.

Kada trebate koristiti ovu tehniku?

Sada uzmite olovku i papir i fokusirajte se na ono što inače odgađate. Planirajte kada i gdje to želite uraditi (ako ne u ovom trenutku).

Napišite sve razloge koji su vas sprečavali u prošlosti. Razmislite da li djelo vrijedi uopće uraditi; da li biste se osjećali bolje nakon što biste ga uradili? Da li bi vam to djelo pomoglo da dostignete više mjesto na ahiretu? Ako je odgovor potvrdan, onda se oslobodite negativnih misli. Poderite bilješke i bacite ih u smeće, one vas ne mogu sada spriječiti.

Osjećaj sreće, uspjeha i slobode koji izlazi iz tih malih svakodnevnih djela je od neprocjenjive vrijednosti. Šta čekate? Probajte sami i doživite taj osjećaj.

(IslamBosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.