Ukida se povraćaj PDV, udruženja roditelja nezadovoljna

0
6

Ukida se povraćaj PDV, udruženja roditelja nezadovoljna

Srbija – Od početka sljedeće godine roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak. Međutim, u ministarstvu finansija ne otkrivaju za koliko će novca biti uvećan, dok u udruženjima upozoravaju da roditelji ne smeju biti oštećeni.

MMF je tražio, Vlada Srbije se saglasila – povraćaj PDV-a na bebi opremu mora biti ukinut, jer je procjenjeno da takva mjera suviše opterećuje zaposlene u poreskoj administraciji. Za dvije i po godine, koliko je na snazi, doneto je preko 147 hiljada rješenja.

2014. godina – vraćeno 247.288.038 dinara

2015. godina – vraćeno 351.195.958 dinara

2016. godina – vraćeno 241.250.311 dinara

———————————————————–

UKUPNO: 839.734 307 dinara

Činjenica da je toliko roditelja bilo spremno da se upusti u kompikovanu proceduru vraćanja novca znači da im to itekako znači, kažu u portalu Bebac.

“Odluka je skandalozna, odluka je potpuno nedopustiva. Sa jedne strane oni se pravdaju povećanjem roditeljskog dodatka, sa druge strane se pravdaju time što im je administracija spora – pa, ako je administracija spora, a ako već novac nije problem, mi njima predlažemo neka lepo ukinu PDV na svu bebi hranu i opremu, neka ga ne plaća nijedan roditelj”, kaže Milena Jerkov za portal Bebac.

A dok se tako nešto ne desi – novopečeni roditelji će od 1. januara 2017. godine plaćati pun iznos PDV-a, ali će kompenzacija biti povećan roditeljski dodatak. To ne mora nužno da bude loše, ali je ključno pitanje – koliko para?

“To bi bilo jako dobro ukoliko će taj iznos biti odgovarajući onom iznosu koji bi dobili za povraćaj PDV-a, onda možemo da pričamo o dobroj mjeri. Neka za dvije godine roditelji vrate oko 15, 16 hiljada dinara, pa to je već značajno”, rekla je Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj.

Iz ministarstva finansija ne odgovaraju za koliko će biti povećan roditeljski dodatak, ali tvrde da će više roditelja ostvariti pravo na ovu nadoknadu.

“Prednost ovakvog socijalnog pristupa biće i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Inače, roditeljski dodatak se trenutno isplaćuje za nešto više od 60 hiljada djece, pri čemu se za prvorođeno dete izdvaja 38 hiljada dinara. Za ostalu djecu se novac isplaćuje u 24 rate, pa je tako mjesečni dodatak za drugo dijete oko šest hiljada dinara, za treće nešto više od 11 hiljada i skoro 15 hiljada dinara za četvrto.

Izvor: N1


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.