Ugljanin pisao Vučiću: “Nacionalna vijeća da budu aktivni partneri u primjeni i realizaciji Akcionog plana”

5
2

vucic-ugljanin

Predsjedavajući Koordinacije nacionalnih vijeća Sulejman Ugljanin, jučer je uputio pismo predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću u kojem je od njega zatražio sastanak na temu djelotvornog učešća Koordinacije i nacionalnih vijeća u praćenju i primjeni Akcionog plana za manjine i stvaranja organizacionih, prostornih i finansijskih uslova za rad Koordinacije.

Ugljanin u pismu Vučiću navodi da u dosadašnjem radu radne grupe koju je imenovala Vlada Republike Srbije, nacionalna vijeća pojedinačno i Koordinacija kao kolektivni organ, nisu dobili priliku da djelotvorno uzmu učešće u praćenju i realizaciji Akcionog plana.

“Na zvaničnim sastancima o Akcionom planu, Vladina radna grupa većinu prijedloga, primjedbi i preporuka legitimnih predstavnika manjina ignoriše i ne uvažava. Smatramo da manjine ubuduće treba da budu tretirane ne kao objekt već kao legitiman partner. Nacionalna vijeća i Koordinacija u ovoj državi najbolje poznaju potrebe, interese, prava i probleme svake manjine u Srbiji i imaju konkretne prijedloge kako da se otklone postojeći problemi i da se omogući ostvarivanje prava manjina”, navodi se u pismu.

Također, izražena je volja da nacionalna vijeća, kao legalni i legitimni predstavnici nacionalnih manjina, i Koordinacija kao kolektivni organ treba da, kao referentan i važan subjekt, budu aktivni partneri u primjeni i realizaciji Akcionog plana.

“Tražimo od Vlade Republike Srbije da nacionalna vijeća pojedinačno i Koordinacija budu blagovremeno obaviješteni i aktivno uključeni u realizaciju Akcionog plana; u pripremi nacrta izvještaja o napretku kao i drugih dokumenata koja se odnose na manjine. Nacionalne manjine su reprezentativan subjekt i kao Vijeća pojedinačno i kao Koordinacija, što u ukupnoj populaciji iznosi 17% stanovništva Republike Srbije”, naveo je Ugljanin.

Izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Sulejman očigledno ne poštuje hijerarhiju. Jer da je poštuje, valjda bi se trebao obratiti prvo ministarki Brnabić. Ili ga Ana do sada nije zadovoljila, ili se plaši da je nastranost prelazna. Trećega nema.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.