U Rožajama predstavljena prva studija o siromaštvu djece u Crnoj Gori

0
12

Rožaje – U okviru predstavljanja prve studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori, predsjednik općine Rožaje Nusret Kalač konstatovao je da je u Crnoj Gori i općini Rožaje zbog globalne krize sve više siromašnih, a posebno među djecom.

Svi pokazatelji kojima se bavila ova studija govore da je Rožaje sredina u kojoj ima dosta siromašne djece, što zahtijeva poseban angažman za promjenu takve situacije – rekao je Kalač.

S obzirom da je od 23.000 stanovnika u Rožajama skoro 9.000 mladih do 18 godina starosti, Kalač je podvukao da to Rožaje čini sredinom čija je populacija jedna od najmlađih u Crnoj Gori.

– Rožajska porodica je višečlana i u prosjeku je najmnogobrojnija familija u Crnoj Gori, čiji je prosječan broj pet članova. To ide u prilog navodima iz ove studije da se zapravo najviše djece nalazi u višečlanim porodicama. Uzimajući u obzir ove parametre, to utiče i na nivo obrazovanja, manju zainteresovanost za školovanje za koje su potrebne bolje materijalne pretpostavke – rekao je Kalač.

On je kazao da, iako je općina zainteresovana da bude što manje siromašne djece, ograničavajući faktor za to je loše materijalno stanje same općine, pa je to glavni uzrok teške primjene studije u praksi.

Pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Remzija Ademović istakla je da Crna Gora konstantno ulaže napore da se stopa siromaštva smanji, a štetne posljedice koje ono sa sobom nosi svedu na najmanju  moguću mjeru. U tom cilju je, po osnovu prava iz socijalne zaštite, u 2011. godini država izdvojila 50,7 miliona eura, od čega je najviše za materijalno obezbjeđenje porodice – oko 14,9 miliona za 13.868 porodica koje imaju 45.215 članova.

– Iz tog dijela sredstava, na dodatak za djecu izdvojeno je 4,7 miliona eura za 10.217 porodica sa 19.717 djece. U skladu sa standardima koji važe u zemljama EU, Crna Gora je donijela nekoliko važnih strateških dokumenata koji se bave zaštitom djece – rekla je Ademović.

Šef kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks rekao je da je cilj studije da ljudima približi hitnost rješavanja ovih problema zbog štete koju trpe djeca.

– Međunarodna zajednica obavezala se da do 2015. godine prepolovi stopu siromaštva u svijetu, ali je napredak ka ovom cilju spor i samo ga znatna ulaganja mogu ubrzati. Siromaštvo koje iskuse djeca, čak i na kratko vrijeme, može uticati na ostatak njihovog života. Čak deset procenata djece i 6,1 odsto odraslih živi u siromaštvu u Crnoj Gori sa mjesečnom potrošnjom manjom od 169,13 eura.

Prezentaciji studije prisustvovala je i Hafsa al Ulama, ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.