U privredi radi 1 500, na birou 4 000 radnika

0
6

Bijelo Polje – Gotovo sve fabrike i preduzeća danas su zatvorena, a u onima koja su privatizovana, zaposleni su dovedeni na ivicu egzistencije i najveći broj nalazi se na Birou rada.

U Bijelom Polju je u privredi zaposleno oko 1.500 ljudi a na Birou rada ih je skoro 4.000.

Nedavno je opštinski sindikat sačinio izvještaj u kojem se navodi da je „usljed stečaja oko 1.800 radnika ostalo bez posla, i to 300 sa neriješenim statusom, a njih 1.500, čije su firme izašle iz stečaja i dalje su na Birou rada, gdje je većina starosti preko 50 i sa oko 30 godina staža“.

Ne tako davno, bjelopoljska opština je privredno bila najrazvijenija u regionu, a danas je to grad u kojem su štrajkovi svakodnevica. Do prije nekoliko godina u Industrijskoj zoni, u naselju Nedakusi, radilo je desetak fabrika, koje su svojim proizvodnim programom bile prisutne na domaćim i stranim tržištima.

Tako je više od 10.000 radnika bilo zaposleno u gigantu tekstilne industrije “Vunarskom kombinatu”, zatim su tu i “Prva petoljetka”, “Imako”, “Polipak”, “Lenka, “Mladost”…

U poljoprivrednom sektoru, prepoznatljivo je bilo preduzeće Bjelasica, a u saobraćajno-putničkom i robno-transportnom Transservis. Ništa manje poznata u svojim branšama bila je konfekcija Jekon, te drvno-industrijski kombinat “Špiro Dacić” i sinonim građevinarstva u bivšoj Jugoslaviji i izvan njenih granica GRO Radnik.

Gotovo sve te fabrike i preduzeća danas su zatvorena, a u onima koja su privatizovana, zaposleni su dovedeni na ivicu egzistencije i najveći broj nalazi se na Birou rada.

I Opština otpušta 130 zaposlenih

Da nije samo sumorna slika u privredi grada pod Obrovom postarala se i vanprivreda odnosno lokalna administracija koja je u svojim redovima proglasila tehnološki višak. Potpredsjednik opštine Radovan Obradović najavio je otpuštanje 130 prekobrojnih kojih je najviše u Komunalnoj policiji i Upravi lokalnih javnih prihoda.

Navodeći da se za sporazumni raskid radnog odnosa u organima lokalne uprave prijavilo 55 zaposlenih, te da ih sljeduje 12 bruto zarada plus 2.000 otpremnine Obradović je rekao da one koji se nijesu javili za sporazumni raskid ugovora a budu proglašeni tehnološkim viškom sljeduje šest prosječnih zarada u republici, bez otpremnine.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.