U Pljevljima prosječan poslovni ambijent

0
3

thumb.phpPljevlja – Po stepenu konkurentnosti opština Pljevlja u okviru prosjeka

Opštine Budva i Tivat su, prema mišljenju poslodavaca, najkonkurentnije opštine u Crnoj Gori dok su na dnu ljestvice Plav, Šavnik i Bijelo Polje pokazuju rezultati ankete koje je objavilo Ministarstvo ekonomije, dostavljenoj Portalu Analitika. Opština Pljevlja nalazi se u grupi prosječnih opština.

Za razliku od indeksa razvijenosti koji mjeri stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave (JLS), stepen konkurentnosti predstavlja pokazatelj potencijala, odnosno atraktivnost JLS.

Indeks uzima u obzir kvantitativne i kvalitativne pokazatelje na tom području, prikazujući kako se percepcija u određenom dijelu može razlikovati od stvarnosti. Indeks konkurentnosti predstavlja kompozitni pokazatelj dobijen na osnovu 125 indikatora1 i to: 96 statističkih i 29 anketnih, strukturiranih u osam skupova (podfaktora), koje formiraju dva faktora konkurentnosti: poslovno okruženje i poslovni sektor. U ukupnoj strukturi indeksa konkurentnosti, poslovno okruženje predstavlja dominantan faktor sa ponderom 0,844, dok kvalitet poslovnog sektora ima manji uticaj sa ponderom 0,166.

Prema rezultatima rangiranja najkonkurentnije lokalne samouprave su Budva, Tivat i Podgorica, dok su najmanje konkurentne Šavnik, Plav i Bijelo Polje.

Rezultat dobijenih vrijednosti (standardizovanih vrijednosti) ukazuje na odstupanje pojedinih jedinica lokalne samouprave od prosjeka svih jedinica lokane samouprave. Na osnovu izračunatih vrijednosti, devet jedinica lokalne samouprave ima vrijednost veću od prosjeka: Budva, Tivat, Podgorica, Kotor, Žabljak, Danilovgrad, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Anketa je rezultat zakonskih obaveza praćenja konkurentnosti svih opština.

– U cilju vođenja uravnotežene i dugoročno održive politike regionalnog razvoja, odnosno uklanjanja ograničenja koja utiču na stepen razvijenosti, Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore 2010 – 2014. godine i Zakonom o regionalnom razvoju propisano je obavezno praćenje stepena konkuretnosti jedinice lokalne samouprave koje se utvrđuje na osnovu indeksa konkurentnosti Anketni podaci dobijeni su na osnovu istraživanja mišljenja poslodavaca o pojedinim važnim elementima konkurentnosti koji nijesu mjerljivi putem statističkih pokazatelja, kao što su: ocjena poslovnog ambijenta, praksa menadžmenta, radna snaga, korupcija i sl, zaključuje se u saopštenju koje prenosi Portal Analitika.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.