U New Yorku na premijeri filma „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ Pejaković, Kurtćehajić i Huseinović podigli prisutne na noge

0
8

U New Yorku, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u nedjelju večer (5.mart), u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) i u sradnji sa Odborom Islamske zajednice Plav-Gusinje, obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 104 godine od javnog strijeljanja 12 plavskih prvaka (5.mart 1913.), u vremenu genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912. – 1913.

Također, održana je generalna premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.
Specijalni musafiri ove večeri su bili:
– Josip Pejaković, proslavljeni bosanskohercegovački glumac i dramski pisac;
– Dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma Bošnjačkih intelektualaca;
– Avdo Huseinović, autor pomenutog filma.

Dugo će se pamtiti ova nezaboravna noć uz masovno prisustvo u kojoj su obilježeni važni datumi iz historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i generalna premijera dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“. Ovo je bila manifestacija institucionalnog pamćenja, podsjećanja na nevine žrtve genocida.
Ovim skupom odata je počast državi Bosni i Hercegovini i posebno rahmet žrtvama genocida od Plava i Gusinja do Srebrenice.

Dr. Kurtćehajić: ‘RS’ zovite Genocidna tvorevina

U povodu 1.marta, o državi Bosni je govorio dr. Suad Kurtćehajić, koji je iznio niz važnih podataka kroz vrijeme, dok se posebno osvrnuo na genocid nad Bošnjacima.
– Bošnjački narod je jako volio Jugoslaviju, a jedini koji je doživio genocid 1992-95. Nad našim narodom je počinjeno 11 genocida a samo je jedan presuđen; – genocid u Srebrenici, koji je ujedno jedan od tri presuđena genocida na našoj planeti, rekao je Kurtćehajić.

– Nakon presude najjače sudske institucije na planeti, Internacionali sud pravde u Den Haagu, više nikada nebi trebali govoriti “Republika srpska” da ne kažemo Genocidna tvorevina. Jer u formulaciji presude stoji da su Vojska i policija RS osmislili i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Naši političari ne mogu reći RS je konstanta, Bosna je konstanta!, – rekao je između ostaloga dr. Kurtćehajić koji je u toku obraćanja prekidan snažnim aplauzima.

Doajen bosansko-hercegovačkog glumišta Josip Pejaković humorom i stihovima svedaha oduševio je i podigao sve pristine na noge. Taj momenat se može samo prisustvom doživjeti. U ovoj večeri, kako je organizator najavio, Josip je slavi 69. rođendan, kojem su čestitali snažnim aplauzom:

– Nisam samo ja rođen na današnji dan. Na današnji dan je rođeno Sarajevo, – rekao je Pejaković. Sarajevo je starije od mene samo 436 godina, kaže on, navodeći historijske podatke kada se u prepisci sa Dubrovačkom republikom prvi put pominje Sarajevo.

– Sarajevo se po prvi put pominje u dokumentimna, 05. marta 1512. godine, kaže Pejaković, navodeći dokument Firuz bega bosanskog sanžagbega koji je uputio Dubrovčkoj Republici. Tako su u New Yorku po prvi put, Sarajevo i Josip proslavili svoje rođendane.

On je u nastavku izveo monodramu “Rajevosa” vješto uklapajući djelove drugih svojih drama sa kojima je osvoja publiku u Bosni i širom svjeta. Možda je umjesto bilo kojeg komentara i opisa najbolji dokaz video clip koji će čitatelje bar malo približiti da doživite makar dio atmosfere ove prekrasne večeri.

Pejaković je na kraju vrlo emotivno otpjevao himnu Bosne i Hercegovine čije stihove je sam napisao. Cijela sala je bila na nogama.

Inače, Pejaković je na američkoj turneji u povodu Dana nezavisnosti BiH, na kojoj nastupa pod motom: “Kako bolan nema Bosne!” Naredni nastup je u Bowling Greenu, 11. marta, te u Des Moinesu, 12. marta.

Huseinović: Ovoliki broj prisutnih daje mi jedno veliko pouzdanje i atest

Autor dokumentarnog filma Avdo Huseinović, u obraćanju između ostaloga je istakao:

– Vaš dolazak u ovolikom broju daje mi jedno veliko pouzdanje i atest da smo uradili nešto itekako dobro i važno za naš narod. Na ovom projektu smo počeli raditi tačno prije četiri godine, a ovdje su naša braća koji su bili arhitekte ovog projekta. Često istaknem na premijerama da u svijetu ima više od osam miliona Bošnjaka, u domovini BiH, Sandžaku, zemljama u okruženju, Turskoj i širom dunjaluka, a vidite desetak naše braće se sjetilo da pokrene ideju realizacije prvog filma, prvog video dokumenta, tri stoljeća genocida nad našim narodom, rekao je između ostaloga Huseinović.

U toku večeri prisutnima su se obratili predsjednik BANA Muharem Purišić; glavni imam hafiz Hako ef. Omeragić; predsjednik Odbora IZ Smajle Srdanović; predsjednik CAIR-a Zead Ramadan; jedan od prošlogodišnih organizatora premijere i projekcija u Sandžaku dr. Mersim Ziljkić i ispred producenata filma Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.

Na kraju je prikazan dvoipostani film „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Čuli su se teški uzdasi, prigušeni jecaji… suze…

Iskrenu zahvalnost upućujemo gostima iz Detroita, Bostona, Harrisbourga i Hartforda koji su specijalno doputovali radi premijere.

Posebno se zahvaljujemo svim članovima svih naših bošnjačkih islamskih zajednica u New Yorku i New Jerseyu čiji su članovi došli da pogledaju dokumentarni film i na ovaj način budu dio inastitucionalnog i kolektivnog pamćenja.

Program su odlično vodili Jasmina Zekić i h. Senad Ahmetović.

Uz Bošnjaci.Net cijeli tok programa pratili su i snimali BATV Adnana Rudanovića, dok su uživo prenosili preko Facebooka SanaPress NY koju vodi Kemal Hot i Sandžak TV NY Rasim Ziljkić.

Opširniji snimak:

 

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.