U Minhenu održana manifestacija “Bošnjačko veče”

0
70

Evropa – Da je Džemat Fedžr jedan od stožera očuvanja vjerskog i duhovnog identiteta Bošnjaka u Minhenu, najbolje je potvrdila manifestacija “Bošnjačko veče”, koju je ovaj džemat u saradnji sa Zajednicom sandžačke dijaspore 26.03.2011. god. priredio Bošnjacima Minhena.

Na samom početku u prepunoj minhenskoj dvorani obratio se domaćin manifestacije Izet ef. Bibić koji je u svom emotivnom govoru, više puta prekidan aplauzima i tekbirima, nedvosmisleno posalo glavnu poruku skupa, a to je, da smo mi Bošnjaci jedan narod, te da nema dunjalučke sile koja nas može razdvojiti. “Mi večeras svi sa ovoga skupa, dajemo podršku našem Bošnjačkom nacionalnom vijeću, i podržavamo sve one ljude koji se hrabro bore da rijeka Drina nikada ne bude rijeka razdvajanja dva bratska naroda”, bile su, izmedju ostalog, riječi Izeta ef.

Zatim su se na bini pojavili članovi hora Fedžr, koji su svojim ilahijama i izvedbom cjelokupnog programa razgalili dušu svih prisutnih u dvorani.

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Edin Salković je u svom veoma nadahnutom govoru naglasio važnost postojanja institucija i institucionalnog očuvanja našeg Bošnjačkog identiteta. “U svijetu nema pravde i nepravde, nema pravih i nepravih! Postoje samo jaki i slabi i ako hoćemo da osjetimo pravdu koja nam se godinama uskraćuje moramo biti jaki i složni”, podvukao je Edin Salković.

Jedan od posebnih detalja programa bila su i pisma Šehida Hadžeta (Novi Pazar), koja je čitao Husejn ef. Salkić. Milozvučni glas Husejn efendije, te gorka istina šehida sa Hadžeta natjerala je suzu u oku skoro svakom prisutnom u dvorani.

Skupu se obratio i prof.dr Mevlud ef Dudić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Dr. Dudić je u svom oštrom i pomno praćenom govoru podsjetio prisutne na stubove očuvanja našeg identiteta. Isto tako dr. Dudić je naglasio da su Bošnjaci u Sandžaku krenuli u borbu za svoja prava koja su godinama bila Bošnjacima u Sandžaku uskraćivana i da od te borbe neće nikada odustati.

Skupu se obratio i mr. Fatmir Alispahić, književnik i publicista, čovjek za kojeg kažu da nema dlake na jeziku kad je u pitanju potražnja za pravom i pravdom. U svom govoru Fatmir Alispahić je govorio na temu “Sandžak (ni)je centar bošnjačkog interesa”. Tom prilikom je nedvosmisleno podvukao, da je Sandžak centar Bošnjačkih interesa, a ujedno i primjer svim Bošnjacima u drugim regijama kako se trebaju boriti za svoja prava. Fatmir je optuzio pojedine činovnike iz Sarajeva što se nemarno ophode prema Bošnjacima u Sandžaku.

Manifestaciji su pored spomenutih govornika prisustvovali i mnogi istaknuti Bošnjaci iz Minhena i domovine. Prof. Nedžad ef Hasanovic, prof. Edis Ujkanovic, Emir Elfic, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice, Šemsudin ef. Jusufović ( Luksenburg), Harun ef. Demirović, dr. Ibrahim ef. Džafić (Štutgart),Halil Zornić, Nusret ef. Hodžić (džemat Hidaje), Ramiz Imamović (Bošnjački akademski Forum), Admir Ramić (predstavik vijeća za strance grada Minhena).

Na kraju želimo da se zahvalimo Allahu dz.š, a zatim svim onim Bošnjacima i Bošnjankama koji su podržali ovaj veličanstveni projekat, a ujedno tražimo halaluk za sve one koji nisu imali mjesta ući u dvoranu.

Izvor: Dijaspora.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.