U Beogradu predstavljen dokumentarni TV serijal “Pad haških bjegunaca”

0
18

pad haskih bjegunaca

Srbija – Jedna od autorica Bojana Lekić, koja je govorila na konferenciji za novinare upriličenoj prije prikazivanja prve epizode, rekla je da se ovaj serijal sastoji od tri međusobno nezavisna filma te da je prvi “Pad Ratka Mladića”, drugi “Pad Radovana Karadžića”, a da se treći dio zove “Pad haških bjegunaca” te da je u njemu glavni lik Srbija, koja je “nekada dobra, a ponekada baš i nije”.

“Ove godine navršava se 20 godina od kada je Dejtonskim sporazumom završen, nažalost, stravično krvavi rat, raspad bivše Jugoslavije, 20 godina od kada je podignuta optužnica protiv junaka prva dva filma i 20 godina od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici”, rekla je Lekić.

Ona je rekla da je ponosna što je učestvovala u odrađivanju jednog ovako “gadnog posla”, a opisala ga je gadnim, jer su prije početka snimanja uradili istraživanje javnog mnijenja, koje je pokazalo da je Srbija i dalje podijeljena.

“Ono je pokazalo da je Srbija i danas podijeljena. Ima više ljudi koji i dan danas misli da su Mladić i Karadžić, ratni lideri bosanskih Srba heroji, nego onih koji misle da su mnogo ranije morali da se nađu u Hagu”, rekla je Lekić i dodala da su istraživanjem otkrili i da zapravo niko od ispitanih ne zna potpunu istinu o tome šta se dešavalo.

Na konferenciji je govorio i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je sa ostalima iz Tužilaštva pomagao u izradi ovog serijala i koji je istakao da je njegov motiv da učestvuje u ovom projektu bio taj da mlade generacije ne bi ispaštale zbog zločina u kojima nisu učestvovale.

“Motiv da se kao tužilac prihvatim ovakvog delikatnog i opasnog posla je bio u tome da završetkom tog državnog posla broj jedan u to vrijeme, na određeni način trasiram mladim generacijama put ka Evropi, odnosno da te mlade generacije ne plaćaju cijenu i balast zločina u kojima nisu učestvovali”, rekao je Vukčević.

On je dodao da je ovaj film dokument koji svjedoči da je Srbija zemlja vladavine prava te da misija borbe protiv nekažnjivosti još nije okončana.

Autorica Jovana Polić je rekla da će ovaj projekat donijeti gledaocima informacije o tome “kako je izgledala saradnja i nesaradnja Srbije sa Haškim tribunalom, na koji način su se, kako i gdje, skrivali bjegunci, ko im je u tome pomagao, koja je uloga države Srbije, a koja je uloga međunarodne zajednice u tom skrivanju”.

“Uvjereni smo da je istina ono što dovodi i do boljeg razumijevanja, do pomirenja, do suočavanja, prije svega sa prošlošću i boljih odnosa čak i među ljudima iz zemalja bivše Jugoslavije”, istakla je Polić.

Reditelj serijala Dragan Elčić naveo je da je jedna od stvari koja ga je opredijelila da sudjeluje u ovom projektu žal zbog toga što su iz BBC-a došli i snimili dokumentarce na temu raspada Jugoslavije, a da niko od bivših zemalja nema hrabrost da obradi takvu temu.

“Ja sam ponosan što sam Srbin i ponosan sam u ovom trenutku što imam hrabrosti da ovako nešto pokažem. Da je te hrabrosti bilo kod drugih, od Jasenovca, do Hercegovačkih jama, Bljeska, Oluje, do svih drugih stvari i na Kosovu koje su se dešavale, možda ne bi bilo ovog raspada, možda ne bi bilo ove nesreće”, naveo je reditelj Elčić.

(Anadolija)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.