Tutin – Aktivne mjere zapošljavanje za manje nezaposlenih

1
3

Tutin – Danas se završava osmodnevni javni pozivi koje je opštinska uprava u Tutinu, u okviru Akcionog plana zapošljavanja, raspisala za programe “Stručna praksa 2016” i “Javni radovi 2016”.

Stručna praksa namenjena je nezaposlenima sa visokom i višom stručnom spremom koji se prvi put stručno osposobljavaju. Pravo da konkurišu imale su osobe do 35 godina starosti, koje nemaju radnog iskustva i nisu obavile pripravnički staž. Prema zakonskoj regulativi njihovo radno angažovanje trajaće godinu dana za one sa diplomom visoke stručne spreme i devet mjeseci za kandidate koji imaju višu ili visoku trogodišnju stručnu spremu.

Prema pravilniku o dodeli sredstava za stručnu praksu, koji je usvojilo Opštinsko veće, broj izvršilaca za stručnu praksu je ograničen na 37. Prioritet će imati deficitarni kadrovi (pravnici, ekonomisti, mašinski i inženjeri geodezije). Radno angažovani u okviru stručne prakse sa visokom stručnom spremom mesečno će primati 20 hiljada dinara, a 18 hiljada primaće kadrovi sa završenom višom ili visokom trogodišnjom školom. Opština će, u okviru ovog programa, snositi i troškove polaganja stručnog ispita za sve koji imaju tu zakonsku obavezu.

Program javnih radova je jedna od mera aktivne politike zapošljavanja, čiji je cilj zapošljavanje teže zapošljivih i lica u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih. Četvoromesečno radno angažovanje obavljaće se u javnim preduzećima i ustanovama čiji osnivač je lokalna samouprava. U javnom pozivu se navodi da će se ovaj program realizovati u tri oblasti: zdravstvena i socijalna zaštita i druge delatnosti (prevencija i pomoć starima, socijalno ugroženim licima, osobama sa invaliditetom, poslovi ažuriranja baza podataka); održavanje i obnavljanje javne infrastrukture (uređenje i izgradnja puteva, nasipa, kanala, mostova, rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže, uređenje mesnih zajednica) i održavanje i zaštita životne sredine (sanacija divljih deponija, čišćenje i održavanje obala rijeka, jezera, kanala, odvoda i javnih površina, pošumljavanje, čuvanje i zaštita šuma, rijeka i jezera, razvoj seoskog područja, održavanje i montiranje opreme u parkovima i na dječijim igralištima, pomoć za pronalaženje novih deponija). Mesečna primanja ovih uposlenika kretaće se od 16.000 do 20.000 dinara i zavisi od stručne spreme. Po 16 hiljada primaće radno angažovani sa I, II, III i IV stepenom stručnosti, 18 hiljada dinara biće mesečna zarada onih sa petim i šestim stepenom stručnosti i 20 hiljada dinara primaće uposleni koji imaju sedmi stepen stručne spreme.

Za ova dva programa u opštinskom budžetu za ovu godinu planirano je 15 miliona dinara – devet miliona za stručnu praksu i šest miliona dinara za javne radove. Ovim će delimično biti ublažen problem nezaposlenosti u tutinskoj opštini, gdje više od sedam hiljada ljudi traži posao.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.