Tursko – bosanski Sarajevo koledz dostupan učenicima iz Sandžaka

0
213

Novi Pazar, BIH, – Direktori novopazarskih, sjeničkih i tutinskih osnovnih škola boravili su u Sarajevu u posjeti tursko-bosanskom Sarajevo koledžu.

Sa rukovodstvom te obrazovne institucije razgovarali su o uslovima i mogućnostima koje pruža koledž, kao i o organizovanju prijemnih ispita za besplatno školovovanje, ukoliko kandidati daju zadovoljavajuće rezultate na testiranju.

Metin Isik direktor tursko bosanskog Sarajevo koledža direktore škola iz Sandžaka upoznao je sa sistemom rada ove odgojno obrazovne ustanove.

”Tursko-bosanski Sarajevo koledž je privatna obrazovna ustanova koja postoji i djeluje u okviru Bosna Sema obrazovnih institucija, a osnovana je 1996. godine s ciljem da pruži pomoć i potpore odgojno-obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo koledž je potpisao protokol o saradnji s federalnim i kantonalnim ministarstvom obrazovanja. Ova ustanova je osnovana 1996. godine i ona se klasifikuje u veliku svjetsku grupu koja broji više od 700 takvih i sličnih institucija širom svijeta. Kod nas uče I djaci iz Sandžaka, imamo dobre I uspješne momke iz Novog Pazara, a tamo, kao I u ostalim mjestima u Sandžaku u dogovoru sa direktorima škola organizovaćemo prijemni ispit. Ove godine daćemo I dvije stipendije za talentovane učenike iz oblasti muzike I sporta”, kazao je direktor Sarajevo koledža, Metin Isik.

Pedagog Sarajevo koledža Mihrija Suljević navodi da će u aprilu biti organizovan prijemni ispit i za učenike iz Sandžaka.

“ Nakon održanog sastanka I radne posjete,  a u dogovoru sa direktorima osnovnih škola odredićemo centralnu školu u svakoj opštini Sandžaka gde će biti izvršeno testiranje zainteresovanih kandidata. Ispit će se održati trinaestog aprila I u Bosni I Hercegovini I u Sandžaku, tako da su šanse jednake za sve, na taj način kandidate iz Sandžaka nećemo izlagati troškovima, oni neće morati da dolaze u Sarajevo. Nakon testiranja kandidat može dobiti značajan popust na školarinu, ali I potpuno oslobadjanje od plaćanja školarine, odnosno dobiće stipendiju”, kazala je pedagog Sarajevskog koledža, Mihrija Suljević.

Najsavremenije kabinete i bogato opremljene laboratorije obišli su direktori i pedagozi škola iz Sandžaka.

Za sticanje znanja na Sarajevo koledžu opredijelio se i odredjen broj učenika iz Novog Pazara, oni su stipendisti ove obrazovne ustanove i veoma su uspješni. Vekas Murselović I Denis Perunčić osvajači su zlatne I srebrne medalje na takmičenjima održanim u Hjustonu I Njujorku.

Ukoliko uspješno polože testove iz biologije, hemije, matematike, fizike, opšte kulture i test inteligencije đaci iz Sandžaka mogu u potpunosti dobiti besplatno školovanje na visokom nivou na tursko-bosanskom Sarajevo koledžu.

(rtvnp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.