Trg Gazi Isa-bega

8
14

Glas islama – Pametni kažu kome je Muftija nadenuo ime to ostade do Sudnjega dana. Sjeća se narod da je Glavni muftija dao ime Trgu još prije dvije godine, pred više hiljada Pazaraca ga nazvao Trgom Gazi Isa-bega. Eto Trgu imena dovijeka!

Evo smo na trgu Gazi Isa-bega. Nalazimo se na Gazi Isa-begovom trgu. Prolazimo Trgom Gazi Isa-bega. Idemo ka Trgu Gazi Isa-bega. Sjedimo na Trgu Gazi Isa-bega. Studiramo na trgu Gazi Isa-bega, tačnije na Fakultetu za islamske studije koji se nalazi u zgradi Islamskih ustanova na Trgu Gazi Isa-bega. Igramo šaha na Trgu Gazi Isa-bega. Družimo se, razgovaramo, šetamo i igramo na Trgu Gazi Isa-bega. Odmaramo se na Trgu Gazi Isa-bega. Upoznajemo i volimo na Trgu Gazi Isa-bega. Radujemo se proljeću i veselimo ljetu na Trgu Gazi Isa-bega. Zimske čarolije su ljepše na Trgu Gazi Isa-bega. Odmaramo oči na Trgu Gazi Isa-bega i dušu ezanom napajamo na Trgu Gazi Isa-bega. U džamiju odlazimo sa Trga Gazi-Isa-bega. Kada u čaršiju idemo prolazimo preko Trga Gazi Isa-bega i kad se vraćamo opet idemo preko Gazijinog trga. Ručamo u Gazijinom restoranu, i kahvu pijemo na Gazijinom „Mejdanu“, i sve to na njegovom Trgu – Trgu Gazi Isa-bega. Kada glas svoj podižemo i vičemo, činimo to na Trgu Gazi Isa-bega.

Kada na svadbe odlazimo idemo preko Trga Gazi Isa-bega. Na Gazi Isa-begovom trgu se i vjenčanja održavaju. I rijeka Raška protiče tik uz Trg Gazi Isa-bega, zapravo se Trg Gazi Isa-bega nalazi na njenoj obali. Centar Novog Pazara je na Trgu Gazi Isa-bega. Sve važno što se u gradu desi čuje se i vidi na Trgu Gazi Isa-bega. Okupljeni na Trgu Gazi Isa-bega najprije vijesti doznaju. Mitinge održavamo na Trgu Gazi Isa-bega. Na njemu dočekujemo sve one što nam nadu nude i brzo zaboravljamo da smo prevareni, i sve to na Trgu Gazi Isa-bega. Na Trgu Gazi Isa-bega šutimo svoje tajne duboko skrivene u nama, svoje nade i očekivanja, kao i svoje strahove od vremena što nam nemilosrdno u susret ide. Na Trgu Gazi Isa-bega kao na modnoj pisti u najljepšem svjetlu predstavljamo sebe, svoje ruho i ljepote što nam ih Allah dž.š. podari. Nudimo prolaznicima svoje čehre, da oni ocijene ko je lijepo osvanuo, a kome je omrklo još prije sabaha. Na Trgu Gazi Isa-bega se hvalimo i pokazujemo, a možemo biti i kuđeni ako pobrkamo i loše se ponesemo. Sve se na Trgu Gazi Isa-bega bolje i vidi i čuje. I radost i žalost, i sreća i tuga i ljubav i bol. I tafra, naša pazarska. Sve na Trgu Gazi Isa-bega.

Na Gazijinom trgu hranimo golubove što na ljude navikoše. Na Trgu Gazi Isa-bega gledamo kako nam djeca rastu u plahe Bošnjake, dične i vješte junake što će na Gaziju ličiti.

Na put polazimo sa trga Gazi Isa-bega. Mnogo je sandžačkih muhadžira pod terorom režima Sandžak napustilo baš sa Trga Gazi Isa-bega. Kada se iz daleke neke zemlje Pazaru vratimo najprije na Trg Gazi Isa-bega svratimo, da kahvu na njemu popijemo i čaršiju osmotrimo, je li se šta promijenila? Svi naši počeci, putevi i poslovi na Trgu Gazi Isa-bega počinju. Mnogi se poslovi na Gazijinom trgu dogovaraju i završavaju. Kaže narod da na Trgu Gazi Isa-bega ima berićeta puno. I sva se čaršija oko Trga Gazi Isa-bega vrti, pa i automobili čak. Pametni vele da ko je u centru, tj. na Trgu Gazi Isa-bega, uvijek će biti pobjednik – gazija.

Na Trg Gazi Isa-bega gleda i zgrada Gradske uprave u kojoj sjede trutovi što neće, ne haju, nemaju hrabrosti niti volje i želje da bar jedan sokak u gradu kojeg osnova Gazi Isa-beg Ishaković nazovu po njemu. Ovi trutovi nisu našli za shodno da se slože i ozvaniče ime Gazijinom trgu kojeg narod uveliko zove Trg Gazi Isa-bega. Pametni kažu kome je Muftija nadenuo ime to ostade do Sudnjega dana. Sjeća se narod da je Glavni muftija dao ime Trgu još prije dvije godine, pred više hiljada Pazaraca ga nazvao Trgom Gazi Isa-bega. Eto Trgu imena dovijeka!

Zamišljam kako sjedim na Trgu Gazi Isa-bega i gledam u Gazijin spomenik, veliki, grandiozan, od bijelog mermera, jablaničkog, na bijelom konju sa tri noge na zemlji i jednom u vazduhu, kako sa isukanom sabljom pokazuje pravac ka sjevero-zapadu. To zaslužuje naš Gazi Isa-beg, da mu pored imena podignemo veliki spomenik u centru Novog Pazara, gradu koji živi zahvaljujući velikom Gaziji i vakifu što mu udari čvrste temelje. Temelje koje mnoge vojske i osvajači ne potkopaše.

Na Trgu Gazi Isa-bega se i snovi ostvaruju, samo se treba malo potruditi.

Autor: Sead Šaćirović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. to treba gosp. Sacirovicu da bude sljedjeci zadatak,da se na trgu Gazi-Isa-bega sagradi spomenik koji ce ukazivati zauvijek na to ko je ovaj grad izgradio,naime nas dragi Gazi Isa beg Isakovic,isti graditelj koji je i Sarajevo i Skoplje izgradio i da dusmani iz srbije znaju (kao sto i znaju) da je Bosnjak bio graditelj Novog Pazara ! istrajte braco jer to zasluzuje nas grad i nas narod. Kada su mogli neljudi da izgrade spomenik onom necovjeku-cetniku Kalajitu kod Nove Varosi za koga se zna da je odgovoran za ubistva Bosnjaka u Sandzaku,zasto mi nebi istrajali na tome da izgradimo “ljudini” i pravom covjeku nasem dragom Isa-begu !!!

  0

  0
 2. Ovaj trg me podsjeti kad sam bio mlađi kod Đede i Nene u Vlasenici. Svakim danom odu na akšam namaz, a poslije se okupe i besjede čekajući jaciju namaz.

  Mislim da je ovaj trg pozitivna stvar za starije generacije i da se mogu sad okupljati sa ponosom kao svoj na svome, jer ipak Bošnjaci su većina u Novom Pazaru. Imam poštovanje prema svakom i nisam nacionalista, ali gdje je većina nek se to zna i samo tako možemo reći mirna Bosna 🙂

  0

  0
 3. Toliko je problem izglasati ime trga da to nije normalno.Zamislite onda kako se reshavaju neki slozeniji problemi.Sto se ulica tiche 99% njih mora promijeniti svoje nazive,pogotovo one sa nazivima chetnichkih heroja ili raznoraznih komunistichkih datuma,avnoja,skoja i “oslobodjenja”.Jedini su pravi oslobodioci nashi djedovi koji su zivot dali za ovaj grad,a na kraju su proglasheni za kojekakve izdajnike.

  0

  0
 4. Na trgu Gazi Isa Bega bi trebalo da vise obešeni izdajnici bošnjačkog naroda,izdajnik Ugljanin,izdajnik Ljajić,izdajnik Zilkić,ostali izdajnici nek završe neki u ludnicu,neki u bolnicu neki u zatvor ali ovi idajnički kapiteni moraju da vise.Jedino tako bi se buduće generacije opametile da se izdaja ne oprašta!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.