Tehnički samo jednom godišnje

0
7

Skupština Srbije u petak je usvojila izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, kojima se ukida odredba koja je predviđala tehnički pregled vozila dva puta godišnje.

Naime, zakonom iz 2009. godine bilo je predviđeno da je tehnički pregled za vozila starija od 15 godina obavezan na svakih šest meseci. Ova odredba nije izmenjena ni proletos kada su usvojene Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali već tada je ministar policije Nebojša Stefanović najavio da će ovaj član zakona biti brzo izmenjen.

U petak je, ta potencijalna muka ogromnog broja vozača u Srbiji (prosek starosti vozila 16,4 godine) i zakonski sprečena pa će se vozila, bez obzira na starost, na tehnički pregled upućivati samo jednom godišnje.

Ukinuta je i obaveza prvog redovnog tehničkog pregleda za novoproizvedena vozila. To u praksi znači da će vlasnici tih automobila svoje (nove) ljubimce voziti na tehnički pregled tek posle dve godine od kupovine. Ipak, da bi registrovali ova vozila moraju da od prozvođača – uvoznika dobiju „Potvrdu o saobraznosti“, dokaz koji sadrži tačne podatke o karakteristikama vozila.

Uvoznici i domaći proizvođači vozila, ukoliko izdaju ovu potvrdu sa netačnim podacima biće kažnjeni u iznosu od 200.000 do 600.000 dinara!

– Potvrda je u suštini ista kao i registracioni list s tim da se unose i neki dodaci poput fabrički ugrađene kuke ili druge fabrički homologizovane opreme – rekao je, za „Novosti“, Milan Belin, direktor kompanija „Reno-Nisan Srbija“.

Izvor: Novosti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.