Tajni Viteški red Templara, osnovan 2002., ima zadatak protjerati islam iz Evrope?!

0
6

Evropa – Trenutno se provjerava je li Breivik “usamljeni vuk” ili član desničarske organizacije, prenio je Reuters

Na tajnoj lokaciji u Londonu aprila 2002. godine devet pripadnika ekstremne desnice okupilo se da bi osnovali Viteški red templara Evrope, malu panevropsku grupu kojoj je cilj da osvoju političku vlast i protjera islam sa evropskog kontinenta.

Devet godina kasnije, jedan od te devetorice koji je prisustvoao sastanku, izvršio je masakr kakav Norveška nije vidila do sada ubivši najmanje 76 osoba.

Učesnik i iz Srbije

To je verzija događaja o kojoj bi se moglo govoriti na osnovu manifesta na 1.500 strana, koji je napisao Anders Bering Breivik, dok bezbjednosne službe širom Evrope pokušavaju da utvrde da li je Breivik zaista član desničarske organizacije koja je planirala razne nasilne akcije ili je on “usamljeni vuk” ili pak čovjek koji živi u svojim fantazijama, prenio je Reuters.

Eskperti kažu da nema dokaza koji bi sugerisali da Viteški red templara Evrope zaista postoji i da su se oni zaista sastali u Londonu, ali da bi bilo pogrešno zanemariti u potpunosti čitavu stvar.

“Čak iako pogriješimo, iz mjera predostrožnosti, na njih treba obratiti pažnju bez obzira što su mali i u centru paženje javnosti”, izjavio je Martin Feldman, koji se nalazi na čelu istraživačke grupe koja se bavi radikalizmom i novim medijima na Univerzitetu Nordempton.

U svom manifestu, Breivik je napisao da su viteški templari ponovo “oživili” da bi se borili protiv evropskog džihada koji je u toku.

Prema njegovim tvrdnjama, domaćin tajnog sastanka je bio “engleski protestant”, a učestvovali su članovi iz Francuske, Njemačke, Grčke, Rusije, Srbije, još jedan član iz Engleske, dok članovi iz Švedske, Belgije i “evropski Amerikanci” nisu bili u mogućnosti da prisustvuju.

“Naš primarni cilj je da razvijemo PCCTS (Red siromašnih vitezova Krista i Solomonovog hrama) i da viteški templari postanu najkonzervativniji revolucionarni pokret u zapadnoj Evropi u narednih nekoliko godina”, napisao je Breivik.

Breivikov advokat je izjavio juče da je njegov klijent vjerovatno lud, dok je Feldman istakao da bi, iako se ne zna da li se sastanak u Lonodnu ikada dogodio, trebalo istražiti Breivikove tvrdnje o postojanju drugih ćelija u Norveškoj i širom Evrope.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da nema evidenciju o Breivikovom kretanju, dok su bezbjednosne službe u Blegiji, Švedskoj i drugim zemljama koje je pomenuo Breivik saopštile da vrše provjere, ali da nisu pronašle dokaze o postojanju veze sa Norvežaninom.

Čak i da je Viteški red templara Evrope osnovan 2002. godine, prema mišljenju Richarda Englisha iz Centra za proučavanje terorizma i političkog nasilja sa Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, u ovom momentu se ne može sa sigurnošću govoriti o postojanju više ćelija te organizacije.

Ukoliko se uspostavi da Breivikova organizacija zaista postoji, snažan kandidat za bazu te organizacije je Britanija, a veza bi mogla da bude Engleska odbrambena liga (EDL), populistička antiislamska grupa, koja za sebe kaže da nije rasistička, ali koja je organizovala mnogobrojne proteste koji su se zavšili nasiljem.

“Pitam se ponekad da li je jedan od osnivača EDL bio i suosnivač PCCTS, pretpostavljam da nikada neću sigurno znati”, napisao je Breivik.

U saopštenju na svom veb sajtu EDL je, međutim, porekao bilo kakvu zvaničnu vezu sa Breivikom i naveo da ih je on u svom manifestu kritikovao.

Usamljeni vukovi

“Nikada nisam upoznao tog čovjeka… nikada ništa nisam radio sa njim”, izjavio je osnivač EDL Steven Lennon.

Druga desničarska grupa Zaustaviti islamizaciju Evrope (SIOE) sumnja u postojanje Viteškog reda templara Evrope, dok u britanskoj policiji kažu da je broj desničarskih pokreta u porastu, ali da oni nemaju organizovanu strukturu, a njihovi čalnovi često djeluju kao “usmanjeni vukovi”.

Izvor : IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.