Svjetske nagrade pokazuju potencijal za razvoj organskog pčelarstva u BiH

0
18

Svjetske nagrade pokazuju potencijal za razvoj organskog pčelarstva u BiH

BiH – “Ovo možemo zahvaliti blagoj i raznolikoj klimi od umjereno-kontinentalne do mediteranske, velikom broju sunčanih dana, bogatoj i raznolikoj flori, posebno onoj interesantnoj za pčele, te činjenici da nema mnogo teške industrije i velikih zagađivača, ali i većih oboljenja pčela”, kaže u razgovoru za portal Akta.ba Sanja Dazdarević, direktorica BeHaBIOCert-a, zadruge za organsku kontrolu i certifikaciju iz Sarajeva.

Navodi da su prednosti ovog vida pčelarenja da dobijamo čiste, zdravstveno sigurne i izvanredno dobre pčelinje proizvode, bez upotrebe antibiotika.

Organski pčelar relativno malo interveniše kod pčelinjih društava. Koristi samo prirodna i organska sredstva, postavlja košnice na nezagađenim površinama.

“Zbog toga se organskim pčelarstvom dobija manja količina kvalitetnijih organskih proizvoda, potrebna je bolja obučenost pčelara, a troškovi nadzora i certifikacije poskupljuju proizvodnju zbog čega bi proizvod trebao imati veću cijenu na tržištu a, nažalost, zbog ekonomske situacije, to se ne može ostvariti”, dodaje ona.

Saznajemo da je su u 2014. godini imali devet oranskih pčelara te četiri pčelara u konverziji koji će ove godine dostići organski status. Inače 2015. godina je izvanredno dobra za pčelarstvo, ističe Dazdarević.

U toku pet godina postojanja BeHaBIOCerta oko 60 pčelara iz čitave Bosne i Hercegovine je podnijelo zahtjev za certifikacijom od kojih, kaže, mnogi odustanu kad vide koje uslove trebaju ispuniti.

Samo rijetki uporni i vrijedni pčelari postignu krajni cilj- certifikat za organski med.

ŠTA PČELARIMA DONOSI ORGANSKI CERTIFIKAT

Certifikat im omogućava bolju prodaju na bh. tržištu, ali i izvoz vani gdje je cijena organski certificiranog meda mnogo veća od one konvencionalno proizvedenog.  Kvalitet organskih pčelinjih proizvoda zavisi od uslova pčelarenja, prerade i skladištenja pčelinjih proizvoda, ali i vanjskih uslova, navodi ona.

Dazdarević navodi da proces certifikacije traje više godina. U toku perioda konverzije vosak mora biti zamijenjen sa organski certificiranom satnom osnovom ili onom iz vlastite proizvodnje, od organskog voska. Kod izbora rase pčela mora se voditi računa o lokalnim uslovima, vitalnosti i otpornosti rase na bolesti i štetnike. Nabavka novih rojeva ili pčelinjih društava mora biti iz onih pčelinjih zajednica koje su u skladu sa uslovima regulative.

Položaj pčelinjaka, takođe, saznajemo mora da bude u skladu sa osnovnim principima organskog pčelarstva kao pogodnost za pčelarstvo, dovoljna udaljenost od izvora zagađenja kao i od konvencionalnih pčelinjaka. Prihrana i dohrana se rade samo organskim supstancama, čišćenje vrši bez hemikalija…. Takođe u zdravstvenoj zaštiti pčela dozvoljena sredstva su isključivo organske kiseline.

“Sav proces proizvodnje mora biti potkrijepljen odgovarajućom propisanom dokumentacijom, od početka proizvodnje (prihrana, doziranje dozvoljenih sredstava), pa sve do uzimljavanja pčelinjih društava. Naime, prilikom nadzora inspektor polazi od raspoložive dokumentacije i na osnovu iste donosi zaključak o ispravnosti ili neispravnosti gotovih pčelinjih proizvoda. Certifikat se teško stiče napornim radom a stečeni organski status može se i izgubiti”, navodi ona.

O kvaliteti pčelara iz BiH koji se bave proizvodnjom meda, ali i postupku certifikacije svjedoči i nedavni uspjeh Midhata Hodžića, organskog pčelara iz Sarajeva, čiji med je ocijenjen najvišim ocjenama na sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju, a laboratorijskom analizom ustanovljeno je da se u bagremovom medu s njegove pčelarske farme nalazi i do 90 posto polenskih zrnaca, što je daleko iznad prosjeka drugih izloženih medova na tom sajmu.

Hodžić je od 2013. godine u procesu organske certifikacije kod BeHaBIOCert- a i njegov med ima organski status, što je rezultat požrtvovanog rada na ispunjavanju propisanih standarda organskog pčelarstva.

Na najvećem svjetskom natjecanju ekoloških medova BIOMIEL 2011 je još jedan od klijenata BeHaBIOCert-a za svoj med od vrijeska dobio priznanje Visoka kvaliteta zlatna medalja, uz izuzetno visoku organoleptičku ocjenu od 91,9.

Sve ove nagrade su, navodi Dazdarević, samo još jedan dokaz kvaliteta bh.meda i proizvoda od meda te potencijala koje ima organsko pčelarstvo u Bosni i Hercegovini.

akta.ba

 

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Svjetske nagrade pokazuju potencijal za razvoj organskog pčelarstva u BiH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.