Sve oko Vasovih voda neizvjesno, a već je koštalo građane 650.000 eura

0
3

Berane – Regionalna deponija na Vasovim vodama posvađala mještane Beransela i Opštinu, izgradnja nije izvjesna, ali su računi stigli do džepova poreznih obveznika

Dosadašnje aktivnosti na realizaciji priprema za izgradnju regionalne sanitarne deponije u Beranama, počevši od 2007. godine, kada je napravljena prva studija prema kojoj se, kako se kasnije ispostavilo, falsifikovanjem dokumenata i činjenica došlo do lokacije na Vasovim vodama kao drugorangirane, lokalnu upravu u ovom gradu, ili poreske obveznike, koštalo je najmanje 650.000 eura.

Prema raspoloživim podacima samo za pravljenje elaborata koji je prošle sedmice predstavljen u Beranama, desetočlanom ekspertskom timu je već plaćeno, ili će to biti učinjeno – trideset i pet hiljada eura.

Svaka studija ima cijenu

Tako će, na primjer, koordinator ekspertskog tima, profesor dr Mihailo Burić, uz dnevnice za izlaske na teren i dolaske u Berane, dobiti tri hiljade eura, dok će ostali članovi, osim Aleksandra Perovića iz NVO „Ozon“, koji je predstavljao mještane Beransela, podnio ostavku i odrekao se honorara, dobiti po dvije hiljade eura, ne računajući dnevnice.

Članovi ekspertskog tima su se pet puta sastali, od čega su dva puta izašli na teren, odnosno obišli lokaciju na Vasovim vodama u Beranama. Pri tome treba znati da su od deset članova ekspertskog tima dvojica bila iz Slovenije i još dvojica iz Srbije. Podrazumijeva se da je njima plaćen svaki dolazak u Crnu Goru, kao i šetnje po Crnoj Gori.

Za potrebe ekspertize urađena su i dva geodetska mjerenja, koja su koštala po dvije hiljade eura, najmanje. Tako se bez ručkova i večera u elitnim restoranima dolazi do grube cifre od 35 hiljada potrošenih na izradu elaborata o opravdanosti izgradnje regionalne sanitarne deponije na Vasovim vodama, čije rezultate mještani Beransela ne priznaju.

Nešto manje, oko dvadeset hiljada, Opština Berane je sada daleke 2007. godine, istina uz donaciju CHF-a, platila izradu studije izbora lokacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije, koju je uradila firma “Eko Montenegro” Božidara Vučinića. Ovom studijom je, nakon što je odbačena prva studija koju je izradila njemačka konsultantska kuća GOPA, ovog puta obuhvaćeno sedam lokacija na području beranske opštine. Četiri lokacije je predložio Hidrometeorološki zavod, dvije američka razvojna organizacija CHF. Sedmu lokaciju, Vasove vode, naknadno je za bodovanje predložila lokalna uprava.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.