Susret predstavnika Bošnjačke stranke i američke ambasade

1
8

Južni Sandžak – Članovi poslaničkog kluba BS – Suljo Mustafić, Kemal Purišić i Dr Amer Halilović razgovarali su danas sa predstavnicima američke ambasade u Podgorici – Džonom Kunijem, šefom političko-ekonomske sekcije i Zlatkom Ivanovićem, savjetnikom za politička pitanja.

Razgovarano je o aktuelnim političkim dešavanjima i razmijenjena mišljenja o procesima evropskih i NATO integracija Crne Gore.

Poslanici BS ukazali su da je ova stranka kao članica vladajuće koalicije podržava integracije Crne Gore, jačanje institucija pravne države, borbu protiv kriminala i korupcije i, u tom smislu, posebno cijene  podršku SAD-a ovim procesima.

– Smatramo da je Crna Gora dobar primjer medjuetničke stabilnosti na Balkanu, ali je veoma važan proces veće integracije Bošnjaka i drugih manjinskih zajednica u državne institucije, dostizanje evropskih standarda, depolitizacija i demonopolizacija institucija, jačanje mehanizama pravne države. Takodje, snažno podržavamo NATO integracije Crne Gore, i želimo njen što brži ulazak u ovaj vojni, politički i ekonomski savez– kazao je Suljo Mustafić , šef poslaničkog kluba.

Ukazano je na značaj odnosa sa dijasporom u SAD-u, EU i Turskoj , jer iseljeničke zajednice jačaju veze  Crne Gore sa tim državama, za šta je BS posebno zainteresovana.

Poslanik Kemal Purišić ukazao je da se BS  zalaže  da se radi na smanjenju regionalnih razlika u razvoju sjevernog i ostalih dijelova Crne Gore, na neophodnost većih ulaganja i posebno izgradnju infrastrukture, kao i jačanju veza medju lokalnim samoupravama i ostvarivanju zajedničkih projekata u privrednoj, kulturnoj i društvenoj sferi u  prekograničnoj regiji Sandžak.

Džon Kuni, šef političko-ekonomske sekcije je ukazao da su odnosi SAD i Crne Gore veoma dinamični i da Vlada SAD pruža podršku reformskim i demokratskim procesima, kao i evro-atlanskim integracijama Crne Gore.

Izvor: BSCG.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. To je zaista svojevrstan fenomen. Potpuno naopak i neprirodan. Svuda u svetu je Sever razvijen a Jug nerazvijen. Čak i u Americi. Ona poslovica, “Što južnije, to tužnije” najbolje govori o tome.

  Tražiti “krivca” za to je jedna stvar, a činiti da se to ispravi je druga stvar.

  A baš sever Crne Gore može da bude njen najrazvijneiji deo, s obzirom da je u Crnoj Gori turizam na prvom mesu.

  Ovi “razvijeni” na moru rade samo sezonski. Što leti zarade, to zimi poharče (pojedu), pa sve nanovo.

  Ovi “nerazvijeni” pokretni. Gde turisti, tu oni i meso. Dal Evropa, dal Amerika i Kanada, dal Bliski istok, nije važno. Važno je da boljih od njih nema.

  Turizmu trebaju, prvenstveno ljudski resursi
  (kadrovi) i sirovine, naročito organski uzgajano stočarstvo.

  Ne samo da toga na severu Crne Gore ima za njihove potrebe, nego i za izvoz.

  I Dubrovniku treba i jedno i drugo. Mislim na prvoklasne kadrove obučene po svetskim standardima i najbolje sirovine.

  Zašto bi hrvatski turizam uvozio sirovu jagnjetinu iz Bugarske, kad može iz Sandžaka da dobija bolju i vakuum pasterizovanu, i po nižoj ceni, s obzirom na manje troškove transporta?

  Šta će dubrovački elitni hoteli sa 4 i 5 zvezdica da rade kada im, uskoro, čim postanu deo EU, najbolji kadrovi krenu ka severu, u Švajcarsku, Austriju, Nemačku..?

  Angažovaće još bolje iz Sandžaka, bezbelji.

  Nije problem u tome što će takvi biti samo privremeno i u prolazu kroz Dubrovnik, na putu za Kanadu, jer će na njihova mesta odmah dolaziti novi profesionalci, isto takvog kvaliteta.

  Sve to može vrlo brzo da počne iz Rožaja. Početak obuke kadrova takvog kalibra i kvaliteta. Onaj hotel “Rožaje” je idealan. Treba samo uneti još nešto od tehnologije a progarm već imamo. Nije problem ni to da se odmah u lokalnoj klanici vrši odgovarajuće sečenje i vakuum pakovanje mesa.

  To dvoje, pokazuje svim hotelima, bez obzira na broj zvezdica, o čemu se radi.

  Zaista je neshvatljivo da se taj hotel, i drugi objekti, ne iskoriste za početak ekonomskog preporoda severa Crne Gore.

  Objekti su tu. Treba ih koristiti, bez obzira na vlasništvo.

  U suprotnom to bi bilo kao da ljudi gladuju, a na sofri pečenje jagnjeće, bezbelji i drugi specijaliteti sandžačke kuhinje.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.