Stara taktika koči Bošnjačko Nacionalno Vijeće

0
50
Sjeverni Snadžak – Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje ne priznaju resorna ministarstva i predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice Samir Tandir rekao je danas da je izjava ministra za ljudska i manjinska prava Milana Markovića bila očekivana i da je došlo vrijeme da se uvaži faktičko stanje na terenu.
Ministar Marković je rekao da se odustalo od novih izbora za nacionalni savjet Bošnjaka, jer u ovom momentu nema ko da izađe na te izbore.

Tandir je rekao da BKZ ima apsolutnu podršku Bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji i da se konačno mora uvažiti činjenica da je ona pobjednik izbora.

“Nadamo se da će izborna volja Bošnjačkog naroda koja je iskazana na izborima za nacionalni savjet biti ispoštovana i da će doći do potpune deblokade BNV-a”, rekao je Tandir.

Tandir je ponovio da su predstavnici ovog BNV u više navrata pozivali predstavnike prethodne dvije liste da se uključe u rad ovog vijeća i na taj način postignu minimum nacionalnog konsenzusa.

Sa druge strane, predstavnik Bošnjačke liste i predsjednik Izvršnog odbora BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević je izjavu ministra Markovića ocijenio kao skandaloznu i neprihvatljivu.Dzudzević iztiče da je ova lista bila spremna za izbore u svim terminima koji su se najavljivali u medijima.

“Konstatacija ministra Markovića da u ovom momentu nema ko da izađe na te izbore je “notorna neistina” jer je nasa lista bila spremna za bilo koji datum”, rekao je Džudžević.

On je dodao da je osim novih izbora rješenje za izlazak iz ove situacije bilo i sazivanje konstitutivne sjednice BNV na osnovu rezultata izbora od 6.juna.

”To je jedna potpuno legalna i legitimna varijanta za rješenje ovog problema, i ja sam u pismu to nedavno i predložio ministru Markoviću”, rekao je Dzudzević.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda, treće liste koja je učestvovala na posljednjim izborima za bošnjački nacionalni savjet, Seadetin Mujezinović izrazio je žaljenje što su Bošnjaci jedini manjinski narod u Srbiji koji nije uspio da formira svoj nacionalni savjet.

Mujezinović je rekao da je ova lista više puta bezuspješno tražila od ministra Markovića da izmjeni određene zakonske regulative, a da bi bilo degutantno govoriti o izborima za bošnjački nacionalni savjet samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

“Mi smo bili spremni za razgovor i saradnju, ali očito sa druge strane nije bilo dobre volje, i na žalost tu smo gdje jesmo”, rekao je Mujezinović.

Mujezinović je dodao da se njegova lista od početka zalagala za jedinstvo Bošnjaka, a da su izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće bili dobra prilika da se to jedinstvo i ostvari.

“To je napokon trebalo da bude tijelo koje će predstavljati Bošnjake, a ne mjesto gdje će se voditi politika. Naša želja je bila da to bude krovna institucija, apolitična, sastavljena od najboljih i najstručnijih ljudi u bošnjačkom narodu”, rekao je Mujezinović.

Ministar Marković je ranije rekao da je čudno da uz dva ministra Bošnjaka, uz jedan kontinuitet koji postoji da su Bošnjaci uvijek u vlasti, Vlada Srbije ima probleme sa formiranjem nacionalnog savjeta Bošnjaka ili neke druge probleme u Sandžaku.

Prema njegovim riječima, uz malo više aktivnosti i angažmana mnogi problemi koji danas figuriraju kao problemi mogu da se riješe u jednom relativno kratkom roku.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.