Šta je srpska elita ignorisala: Britanska promocija The Sandžak History

47

BYfbb8kCEAE31rv.jpg large

Sandžak – Nedavno je u Velikoj Britaniji iz štampe izašla knjiga The Sandzak – a History, autora Kenneth Morrison i Elizabeth Roberts u izdanju Hurst -a. (Zanimljivo da  Morrison, univerzitetski predavač, već ima iskustva sa pisanjem sličnih štiva; tako je 2009. izdao knjigu Crna Gora – savremena istorija; drugi autor, Robertsova je supruga bivšeg UK ambasadora u Srbiji, Ajvora Robertsa, i takođe je napisala knjigu o Crnoj Gori).

U sižeu The Sandzak- a history se kaže da je knjiga pisana sa ciljem da rasvetli istoriju ove ,,granične oblasti između dve nezavisne države, Srbije i Crne Gore, čija se istorija ,,osporava i koja je pod okupacijom i u permanentnom stanju tinjajućeg sukoba”. Tu se, između ostalog, može pročitati i da su Srbija i Crna Gora podelile ‘Sandžak’ po okončanju Balkanskih ratova. Zatim je ‘Sandžak’ bio uključen u Kraljevinu SHS, zatim je, po autorima, usledio period autonomije ‘Sandžaka’ 1943. od partizana, ali da je nepravedno 1945. podeljen između Srbije i Crne Gore, ali je ostalo snažno urezano sećanje na taj kratak period slobode, i kako se Jugoslavija raspadala devedesetih, tako je i san o ponovnoj slobodi ponovo probuđen” (!!!)

Tu se može pročitati da je ‘Sandžak’ trebalo  da dobije status republike, ali da su najžešći protivnici toga bili Srbija i Crna Gora, te da je ideja o autonomiji (slobodi) i dalje i te kako živa u ‘Sandžaku’.   Skoro istovremeno na Oksfordu je gostovao Bakir Izetbegović, gde je, između ostalog izjavio kako je Islam u ‘Sandžak’ i Bosnu stigao dva  veka pre hrišćanstva, te da je ,cijela Bosna jedan mezaristan (groblje) nevino pobijenih muslimana a ‘rijeka Drina je njihova najveća masovna grobnica’, te kako je Austrougarska okupacija bila spasonosan za ‘Bošnjake’ jer su bili na ivici istrebljenja (opet genocidni Srbi), i sve u tom stilu.  ,,Bošnjaci su od 1918. do 1992, od završetka Prvog svjetskog rata do početka agresije na BiH, živjeli u četiri različite južnoslovenske zajednice koje su ih ignorisale, asimilirale i dopuštale agresivne napade na njihove živote i imovinu“, rekao je Izetbegović.,,U vremenu prve Jugoslavije, kojom su dominirali Srbi, Bošnjacima je oduzeto preko milion hektara zemlje, zabranjeno je ime Bošnjak, ukinut naziv bosanski za jezik, čak je i vjera nazivana muhamedanskom umjesto islamom. Čitava sela su poklana“, naveo je, između ostalog.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

47 KOMENTARI

 1. RE:Dejan Todorovic ·sta ti zapravo milis da politicari ne zive sa ledza naroda,porez ili Harac koji danas narod placa drzavi je prvenstveno za Politicare, vojsku i policiju !
  Da bi sutra udarili na taj isti narod iz svih raaspolozivih sredstava,desavanja u Jugoslaviji od 90-95god su pokazali kako se ubijaju neduzni civili koji su platili zivotima od onog sto su izdvajali davajuci pores drzavi to jest SFRJ,politicari fasisti su to znali da iskoreiste da bi se odrzali na vlasti i pokrenuli rat na prostorima Jugoslavije i enormno obofatili
  …………………………………………………………………………………….

  Zašto smo ratovali 90-ih?
  http://www.youtube.com/watch?v=mX_NyW4uSkE

  http://www.youtube.com/watch?v=Vh0XRjNnaPc
  Tuđman i Milošević – Dogovoreni rat (Prvi dio)
  …………………………………………………………………………….

  http://www.youtube.com/watch?v=GffcxgJXr-0
  Tuđman i Milošević – Dogovoreni rat (Prvi dio) 4

  0

  0
 2. Ovu knjigu bi trebali stampati Svetski Bosnjacki Kongres i Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti i podeliti besplatno Srbima da konacno procitaju pravu istinu a ne tamo nesto sto je izmislila srpska akademija nauka i umjetnosti.

  1

  0
  • MLogo ti jaka BRE referenca.
   Dobro da nisi naveo Amfilohija Radovica i Matiju BECKOvica.
   Pogledaj malo gluperdo njihovo rodoslovno stablo!
   A Besim pismen koliko i ti.
   Mora da se ovako “NACITAN” nacitao Radovana Samardjica!
   Uzmi NAJVJERODOSTOJNIjU historiju ovih prostora koju je napisao PECEVIJA jos u XVII vijeku.
   On je sluzio kod jednog od potomaka Mehmedd pase Lala Mehmed pasa. Mehmed pasa Tavil (Dugi) je TRECE pokoljenje muslimana u BOSNJACKOJ porodici SOKOLU. Servska falsifikatorska propaganda je izmislila njegovo srodstvo sa Makarijem (nema historijskih dokaza da je bio u ikakvom srodstvu sa Mehmed pasom) i njegovo servsko porijeklo.
   Nemam niti vremena niti volje da razvejavam ostale tvoje i Besimove zablude.
   Zivite sa njima uz cvarke i brlju.
   BRE!!

   0

   0
 3. Dejane ostavi se ćorava posla.Nevidim ni jednog trenutka da spominješ CRKVENU DŽIZIJU. Tašto nam opet širiš propagandu koje smo se dovoljo naslušali.Postoje defteri koji jasno govore da su osmalije davali sveštenicima po 30 vojnika koji su ih pratili u prikupljanju džizije.Nemogu da shvatim da toliko mrzite osmanlije a oni su od vas napravili narod,vašu crkvu digli iz pepela.Valjda ti je poznato da od XVI vijeka ni vojsku njihovu nijete morali da služite.Nečtij ono samo što tvoji pišu malo zakopaj dublje i pogledaj šta i drugi pišu.

  0

  0
 4. Veliki Bertold Breht je nakon zavrsetka drugog svjetskog rata upozorio covjecanstvo na mogucu reinkarnaciju fasizma prorocanskim rijecima:

  „Ne uzivajte u njihovom porazu, o ljudi,
  Jer, iako je svijet stojicki podneo i zaustavio kopilad,
  Kucka koja ih je okotila je ponovo uspaljena!”

  U bitci na Zelengori 12. i 13. maja 1945. godine partizanske jedinice su do nogu potukle cetnicke bande. U odlucujucem boju na reci Jezernici cetnicki olos je bukvalno izmasakriran, a likvidiran je i « djeneral » Miroslav Trifunovic.
  Zaludan je bio ocajnicki vapaj cetnickog « djenerala » krvoloka Draze Mihajlovica:

  „Zašto Nemci ne upućuju obećanu municiju u Rudanku. Vrlo je hitno… Da li ste izdejstvovali odobrenje za oficira za vezu. Hitno je.“
  (Depeša Draže Mihailovića Gojku Boroti od 31. januara 1945.)

  Prethodno je pocetkom aprila 1945. godine ustaska Crna legija na Lijevce polju do nogu potukla Djurisiceve cetnicke bandite likvidiravsi vise od 10000 zlikovaca. Nakon Jezernice, odnosno Zelengore i Lijevce polja, cetnicke horde prestaju da postoje kao organizovana vojna sila, ako su to ikada bile.

  Ostaje otvoreno pitanje gdje se pritajila nacertanijevsko-memorandumska “kucka” sa tri vagine o kojoj govori Bertold Breht, i ko ju je pocetkom 90-ih godina proslog vijeka smrdjivu “oplodio”.

  U odgovoru na ovo pitanje dovoljan je samo letimican uvid u srbijanske obrazovne programe, o kojima je tu skoro briljantno predavanja odrzala uvazena profesorica Dubravka Stojanovic . Cak je i kontroverzni Marko Vesovic priznao da je nakon citanja Andricevih falsifikata o nabijanju na kolac, preuzetih inace iz casopisa koji su izvjestavali o zvjerstvima engleskih kolonijalnih vlasti u Egiptu, ostao raspamecen.

  Brizljivo gajena mrznja u guslarsko-epskim ciklusima, raznim zitjima svjatih, kosovskoj mitomaniji odnosno “stvaralastvu” Janka Veselinovica i Njegosa je morala jednog dana da provali.

  Tako je Srebrenica postala mogucom naocigled “antifasisticke” Evrope!

  Uzalud su rijetki casni i posteni historicari upozoravali da ovakave sociopsiholoske manipulacije mogu imati tragicne posljedice, navodeci, izmedju ostalog, i prvi genocid nad srebrenickim bogumilima u XIII vijeku kao primjer. Pripremanje terena za zlocine koje ce pociniti Stefan Lazarevic zapoceo je Stefan Dragutin koji se 1291. godine pokatolicio. On je zamolio papu Nikolu II da u Bosni posalje franjevce koji bi mu pomogli da „многе од јеретика босанске земље обрати у хришћанску веру и крсти их“. Poduhvat ocigledno nije uspeo pa je Stefan Lazarevic nakon konstatacije da srebrenicani „Се же вси јереси богомилские сут“ 1411. godine problem rijesio u stilu krvoloka Ratka Mladica 1995. godine.

  Antiislamska I antibosnjacka histerija koje bijesni u Beogradu zadnjih nekoliko dana I koja je kulminaciju dostigla planskom provokacijom oko navodnog gostovanja cetnickog vojvode Borisava Djordjevica u Novom Pazaru ima vrlo jasnu pozadinu i zove se:

  T O M A S I C A!!

  Razumljivo je da bogradski mediji koji navodno podrzavaju navodnu “proevropsku” orijentaciju srbijanskih vlasti o ovome cute. Svjetski medjutim bruje o NAJVECOJ masovnoj grobnici poslije dugog svjetskog rata i pozivu potomaka zrtava genocida Teodoru Meronu da dodje i osjeti zadah genocida.

  Zato su beogradski udbaski krugovi procjenili da se Bosnjacima treba preventivno zapusiti usta i navrat nanos plasirali medijsku provokaciju o gostovanju vojvode u Novom Pazaru.

  Poziv beogradskih medija drzavi da reaguje uzasno smrdi na Sehovice 1924. godine i Strpce i Sjeverin 1992. godine. Neka objasne KAKO to drzava treba da “reaguje”. Bosnjaci se medjutim nimalo ne plase ni njih ni drzave. Jednu TAKVU drzavu u kojoj je njena zakonita vojska fasisticka JNA mutirala u najvecu teroristicku organizaciju koju je svijet ikada vidjeo smo preturili preko glave. Danas se ne plasimo da fasistima kazemo da su fasisti, pa cemo na svaku uvredu na nacionalnoj osnovi uzvratiti istinom o historijskim falsifikatima i mitomanskom ludilu. Jednako tako Bosnjaci umiju da cijene iskrene i prave ljude i Evropljane koji to nisu u geografskom vec prije svega u mentalnom i vrijednosnom smislu.

  Ako dakle Djordje Balasevic odluci da dodje u Novi Pazar, dobro nam doso. Docekacemo ga rasirenih ruku onako kako Bosnjaci u skladu sa uzusima svoje vjere vrednuju sve ljude :

  Brat je mio ma koje vjere bio,
  Ako bratski zbori i djeluje !

  0

  0
 5. Napokon istina izlazi na sunce,čemu vrijeme tome je i vakat. kaže naš narod.Koliko ima na Sandžaku stećaka Dejane Todoroviću u to se možeš sam uvjeriti.Najljepše je da pođeš od GraniceDrine pa skoro u svako selo do Ibra.Usput svratiš do Arse ali nažalost u njoj nema pristupa,zašto to razmisli sam.Nema ni najveće Ilirske grobnice (tumul ) kod crkve Petra i Pavala i to je neko prekrijo zaboravom i tako redom do Ilirskih gromila širom Pešteri.Sve ovo samo zarad tvog dobra da neživiš u zabludama.

  0

  0
  • LSEE Istraživanje o Jugoistočnoj Evropi promocija knjige

   Datum : Srijeda 23 Oktobar 2013
   Vrijeme : 6- 19:30
   Mjesto održavanja : canada Blanch soba , COW 1.11 , Cowdray House
   Govornici : Dr Kenneth Morrison , Elizabeth Roberts
   Predsjedavajući: Dr James Ker – Lindsay

   Jedna od rijetkih preostalih neistraženi komada balkanske slagalice , Sandžak – multietničkoj regiji opkoračuje granici između Srbije i Crne Gore – nasljednik je složen i osporeni istorije. Od nastanka i propasti prvog srednjovjekovnog srpskog carstva , kroz turske vladavine , balkanskih ratova , Prvog i Drugog svjetskog rata i raspada Jugoslavije , istorija Sandžak je jedan odlikuje metežu i fluks . Ipak, bez obzira na ‘ Sandžaku pitanje ” što je fokus velikih sila u godinama koje su prethodile Prvom balkanskom ratu , ostaje nešto od misterija kako naučnici i studenti evropske historije .

   Sandžak : A History pokušava da demistificiraju enigma ovog malo poznatog dijela Zapadnog Balkana. Prvi detaljan pregled povijesti područja na engleskom jeziku , u knjizi nudi zamršene ipak sažeto analizu vjerske , etničke i političke dinamike koji su oblikovali Sandžaku. Autori nas vode kroz sukobljene narativi pružiti sveobuhvatnu i koncizan povijesti ovog fascinantan i kompleksan regiji.

   Ovaj događaj je besplatan i otvoren za sve bez ulaznica potrebno. Ulaz je na prvi došao , prvi uslužen . Za bilo kakve upite email euroinst.lsee @ lse.ac.uk ili nazovite 020 7955 7198 .

   S vremena na vrijeme postoje promjene događaju detalja pa preporučujemo da, ako planirate da prisustvuju ovom događaju da provjerite na ovom listing na dan događaja.
   Twitter i Facebook

   Možete dobiti neposredne obavijesti o dostupnosti događaj podcasta prateći LSE javnih predavanja i događaja na Twitteru , koji će takođe obavijestiti o objavljivanje transkripata i video , najava novih događaja i drugih važnih događaja ažuriranja. Događaj ažuriranja i druge informacije o tome što se događa na LSE se mogu naći na Facebook- u LSE stranici .
   pristupačnost

   Ako planirate da prisustvuju ovom događaju i želite detalje o tome kako doći do nas i što vrijeme doći , kao i na dostupnost i posebnim zahtjevima , pogledajte Coming to događaj na LSE . LSE ima za cilj osigurati da ljudi imaju jednak pristup tim javnim događajima , ali obratite se organizatoru događaja unaprijed , ako imate pristup zahtjeve , tako da aranžmani , gdje je to moguće , može se .

   Dok smo domaćin ovog oglasa , LSE Događanja ne preuzima odgovornost za vođenje i upravljanje ovom događaju. Dok vodimo odgovorni mjere kako bi se osiguralo da preciznih informacija se daje ovdje ( na primjer provjerom da je soba je rezervirati ) ovaj događaj je u konačnici odgovornost organizacije predstavljajući događaj.

   0

   0
 6. Ovo nedjelo nekih kvazi pisaca i kvazi istoričara predstavlja jednu najobičniju floskulu! Čuj islam u Raškoj oblasti bio pre hrišćanstva??? Evo ja sam musliman,ali ovo je svetska laž i podmetačina da nema gram istine.

  0

  1
  • Na srpskom se kaže kuća, a na hrvatslpm dom. U kući je domaćica a u domu kućanica. Hrvati znaju samo latinicu a Srbi još i ćirilicu. Bošnjački je toliko težak da ga nikako ne mogu razumeti:).

   0

   1
 7. Ime Sandzaka sve vise i vise treba pominjati , kako na Balkanu tako i u Evropi. Sta srbi izgleda ne shvataju , a je to da Sandzak postoji. Bosnjaci Sandzaka su bili i ostace ovdje. Zato treba raditi na legitimizaciji Sandzaka do kraja ,da sto vise ljudi cuje nas glas.Veoma jednostavno, kad se jedna teritorija stvori na ubijanju, proterivanju i onda se bori da bude vidjena kao drzava (r.sumska) , onda mi Bosnjaci u Sandzaku i te kako imamo pravu na autonomiju a i vise. Kratko i jednostavno , ljudi poput Muftije ce vratit ime Sandzaka dje mu je i mjesto a to je u visine. Casni, ponosni, vjerni, mudri ljudi su buducnost Sandzaka i kad na takve ljude naidjemo ne smijemo ih odbacivati , nego ih uzdignuti jer oni su nase oruzje. Eh sad hocemo li biti pobjednici ili gubitnici , zavisi od nas!!

  We Selam O Bosnjaci!

  0

  0
  • Mislim da je jedan od najboljih načina da ime Sandžak bude svuda prisutan jeste kao hotelski & školski brend “Sandžak”.
   Kao stalnom online komentatoru mnogih dnevnih novina, išli mi na nerve neki koji su stalno negirali da postoji Sandžak, nego, vele Raška oblast.
   Nikakav drugi argument.
   Ja nešto mislio u sebi: “Kreteni jedni, moraću da smislim nešto u vezi naziva Sandžak”, da ih stalno nerviram.
   Tako se rodila ideja o hotelskom & školskom brendu “Sandžak”.
   Ideja je da svaka opština i grad Novi Pazar imaju po jedan “Sandžak” hotel (najbolji od već postojećih) u kome će biti i školska radionica za obuku menadžera ugostiteljstva (šefova kuhinja & menadžera restorana) u sastavu Internacionalnog univerziiteta.
   Apsolutno najbolja hrana i usluga koja se zamisliti može, najniže cene i najviša profitabilnost.
   Onda da se “pokriju” sva mesta na Balkanu gde žive Bošnjaci, pa Evropa i Turska, pa onda Amerika i Kanada.
   Uglavnom, sve hoteli u vlasništvu Bošnjaka, koje vode menadžeri Bošnjaci i gde rade i uče kuvari & konobari Bošnjaci.
   Svi oni zajedno na usluzi lokalnom stanovništvu i turistima.
   Ujedno, neka vrsta “sigurne kuće” za sve Bošnjake, putnike i namernike, kojima treba pomoć, da prespavaju, odmore se, okupaju, nahrane i da se vidi kako im se može i mora pomoći.
   Sve to kao sastavni deo plana da se sandžački Bošnjaci pozicioniraju kao najbolji ugostitelji na svetu.
   Ne bojimo se ni Švajcaraca ni Amerikanaca a zavidljivci neka zelene od jada i gutaju pljuvačku.

   0

   0
   • Odlicna ideja brate, jedan od nacina da svi prihvate Sandzak kao regiju a onda autonomiju je turizam. Turizam je veliko polje i ko zna moze daleko da dogura, a hvala Allahu Sandzak ima prorodu, ljubazne ljude sto je veliki plus. Veoma si dobro opisao i zaista bi trebali odgovorni ljudi da te kontaktiraju jer vidim znas o cemu pricas. A svako neka radi ono sto zna najbolje .Ovako braco Bosnjaci, na svakom polju treba intezirati legitimizaciju naseg Sandzaka ,ja sam niko nasprem Muftije ali jedna molba bi mu bila da sto vise putuje po Islamskom svijetu , da upozna muslimanske mocnike sa Sandzakom i Bosnjacima, tako i u prijateljskim Zapadnim i ostalim drzavama koji su prijateljski nastrojeni Bosnjacima, Otvarati predstavnistva Sandzaka dje je to moguce, drzati stalni kontakt sa mocnom dijasporom dje ima pametnih i casnish ljudi i uvijek ici naprijed sa ambizioznim projektima. Tu lezi razvoj , a s razvojom i snaga Sandzaka. Tako mi Allaha , uzdignucemo ovaj nas Sandzak jer drugog nemamo pa makar sve oko nas gorilo.
    Zapamti Bosnjo, nece ti ni marko ni darko podici Sandzak , nego ti Bosnjace , TI !! Ti si odgovoran da sutra tvoje dijete zivi i udise slobodni Sandzacki zrak !!

    0

    0
   • Jedno je da Sandžak bude turistički centar a drugo da Sandžaklije budu deo turističkog sveta. Ako imamo najbolje kadrove, a imaćemo, bezbelji, onda ti i takvi kadrovi postaju deo turizma bilo koje zemlje zato što se kolač od prometa nekog hotela deli na više delova a najviše, oko 40% odsto, ide za toškove rada. To mora da se plati, bez obzira odakle zaposleni dolaze.
    Zašto bi Muftija išao u islamske zemlje, na primer u Kraljevinu Saudijsku Arabiju i tražio njihovu pomoć?
    Bolje da im on ponudi pomoć u kadrovima za razvoj njihovg turizma.
    Mekka i Medina su najveći turistički centri verskog i islamsko-kulturnog turizam gde mogu da rade samo muslimani.
    Američki obučeni evropski muslimani su jedini koji bi bili neprikosnoveni da vode kuhinje & restorane tih američko – brendiranih elitnih hotela.
    Možemo da se takmičimo i sa Švajcarcima, bilo gde i bilo kada, samo, kad nam je već upala sikira u med, da to pošteno i iskoristimo.
    Podrazumeva se da to ne treba zloupotrebljavati. Naprotiv. Pored dobro potkovane stručnosti, i tečnog engleskog, treba naučiti i arapski jezik (jezik meleka).
    Domaćini će to visoko ceniti i nagrađivati.
    Zaista sam potpuno uveren da bi to mogao da bude stub ekonomskog razvoja Sandžaka.
    Jedno su oni što prodaju spice, kikiriki, ljebljebije..šampite, boze i bakljave, a drugo vrsni, vremenom i brendirani stručnjaci.
    Sa desetak hiljada dolara zarade mesečno (ne računajući rahatluk), bolji je nego neka fabrika, naročito pazarska.

    0

    0
  • Muftija se svim drugim bavi više nego onim čim bi trebalo. Hrani svoje saplemenike mržnjom. Kad se u čoveku ukoreni mržnja on više ništa ne vidi onako kako jeste, već samo budalesa.

   0

   1
 8. O serbi,kukavicka nacijo postojala je raska pa kazete poslije sandzak a gdje je bila serbija???????????mars u karpate odakle ste dosli….!!!!!!!!!!!

  0

  0
 9. O srbi! Kako da vam vjerujemo kada otac vase nacije Dobrica Cosic kaze da srbi lazu i to him je u krvi, ako on tako kaze u svojoj knjizi sta onda mi da kazemo?!

  0

  0
 10. Postojala je prva srpska drzava Raska , Nemanjici, kad su Turci okupirali Raska postaje Novopazarski sandzak, postojao je Smederevski sandzak,Skopski sandzak…, to su bile oblasti u otoman.carstvu, deo Srba prelazi na islam. Raska je kasnije oslobodjena od okupatora(turaka), ovo je istina a ne te vase izmisljotine.

  0

  0
   • Djeluje bedasto da nase -moderne odnose -diktira -grupa ljudi iz proslosti -koji nisu znali -vezati masnu i uz to su- zivjeli po -diktatu -jednog-Zagorca!Srbine -sta se dogodilo sa tvojim-klikerima!

    0

    0
  • re;mb,To je vasa Srpska istina ?Znano je i zasto pokusavate osporiti istinu ,jer se nadate da onda sva zlodijela koja je vas narod pocinio tijekom proslih vremena nece izaci na vidijelo dana ali zato ISTINA ne moze biti skrivena i mora izaci na vidjelo bez obzira da li se to nekome svidja ili ne !!!!!

   0

   0
   • Vi ste bili poverovali da ste Turci. Tursku državu ste prihvatili a srpsku niste hteli. Srbi su vreme Balkanskuh ratova i Prvog svetskog rata shvatali kao oslobodilačku borbu a i srpske ustanke. Sad vi kako ste čuli za riječ genocid tvrdite da je nad vama počinjen. U ratovima gine na stotine hiljada pa i na milione ljudi iniko ne kaže – genocid.

    0

    1
  • Nije tacno vec sandzak ili kako vi hocete da kazete raska,je milenijima pripadala Ilirima Tj Albacima,i bila okupirana od strane srba 350godina,i na posljetku oslobodjena od strane Osmanlija da bi bila c´vracena onima kojima i prirodno pripada Albancima, inace Sandzak saacinjava stanovnistvo koje jke 50% albanskog porijekla moj djed po materi je Albanac koji je izgubio svoj jezik jer prirodno je da ukoliko dijeli istu kulturu zivljenja jezicna barijera ne predstavlja granicu pa su Bosnjaci u Sandzku 50% Albanskog porijekla..naravno ne aludiram na zidovsko poimanje nacije jer je to ludost da moze biti Zidov i visoko tretiran samo onaj kome je majka zidovka,vec kulturoloski gledano,,a genetski 40%Srba su slovenskog porijekla ,35% ilirskog itd….,a kome sluze ismisljene teorije laznog-velikosrpstva itd i cijem interesu sluze sad je sve jasnije,preporucio bih srbima da im je bolje da se pisu Rimljanima negoli da izigravaju Rusku pascad vjekovima jer rimljaninom moze biti covjek i zivjeti srecno i slobodno a pisati se to ko danas nesrecno i bijedno i kaop i siriti svoju nesrecu na druge narode u okruzenju…

   0

   0
   • Deo Bosnjaka u tzv.Sandzaku zaista ima albansko poreklo, ali u Bosni su defininitivno srpskog porekla…Hrvati su imali taj neuspesni “povratak ilirskim korenima”, sto su sami uvideli kao svoju zabludu i odustali, jer ih lingvistika negira, jezik im(nam je) slovenski i dzaba, ne mozes izmisljati toplu vodu.Buduci da je pre velike seobe naroda, na ovim prostorima vladala Rimska imperija, autohtone narode je asimilizovala, tako da Rumuni, potomci Dacana govore romanskim jezikom, kao i manje etnicke skupine kao sto su Cincari i Vlasi(Valh je bio germanski izraz za Rimljanina, sto je pod Turcima dobilo pogrdni prizvuk – Vlah, i ovaj prostor su nazivali Rumelijom tj.rimskom zemljom) pa se pretpostavlja da su autohtoni.Za sve ostale, jednostavno nema dokaza, da su autohtoni, tako da su smesni razni Deretici, koji danas nicu kao pecurke posle kise u svim narodima.

    0

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.