Srednje obrazovanje ne postaje obavezno

0
4

Sjeverni Sandžak – Za učenika koji bude polagao popravni ispit, škola će biti obavezna da organizuje pripremni rad i to najmanje 10 odsto časova, od ukupnog godišnjeg fonda časova iz tog predmeta, predviđeno je novim Vladinim predlogom zakona o srednjem obrazovanju.

Iako su pojedini mediji pisali da će novim propisima srednje obrazovanje postati obavezno, pomoćnik ministra prosvjete Zoran Kostić, kazao je agenciji Beta da to u ovom trenutku nije moguće, pošto Ustav Srbije to ne predviđa.

Novim zakonskim prijedlogom uvodi se i priprema za maturske ispite. Škola je treba da organizuje pripremu u obimu najmanje pet odsto od ukupnog broja časova iz predmeta iz koga se polaze opšta, stručna i umjetnička matura, odnosno završni ispit.

Programi maturskih ispita treba da budu doneti do kraja školske 2013/2014. godine.

Kostić je naveo da će u novom zakonu o srednjoj školi biti zadržana sva rešenja iz važećeg zakona koja su se u praksi pokazala kao dobra.

“Zadržana su rješenja koja definišu broj i dužinu trajanja časa – u gimnaziji do 31 čas nastave sedmično, u stručnoj i umjetničkoj školi do 33, osim u školi koja ostvaruje programe baletskog obrazovanja, gdje učenik može da ima do 41 čas. I dalje će čas
teorijske nastave i vežbi trajati 45 minuta, a praktične nastave 60 minuta”, objasnio je Kostić.

Zadržano je i rješenje da u odeljenju može biti do 30 učenika, što je u skladu sa programom racionalizacije, ali i predstojećim prelaskom na sistem finansiranja ustanova po glavi učenika, koji prema odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja
počinje od školske 2014/2015. godine.

Pomoćnik ministra naveo je da će pomenuti broj đaka biti smanjen, ukoliko se u odeljenju nalaze učenici sa smetnjama u razvoju.

U Nacrtu zakona o srednjoj školi nisu menjana ni postjeća rješenja kada je riječ o upisu učenika u prvi razred srednje škole. Novina je da će srednje škole, preko školskih uprava, do 31. decembra predlagati Ministarstvu broj učenika za upis.

Ministarstvo treba da donese odluku o broju učenika za upis u srednje škole do 31. marta, a da do 1. maja raspiše zajednički konkurs za sve škole čiji je osnivač Republika, Autonomna pokrajina Vojvodina i jedinica lokalne samouprave.

Kostić ističe da je u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uređena evidencija u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

“Propisano je da škola vodi evidenciju o učenicima, uspjehu učenika, ispitima, obrazovno-vaspitnom i vaspitnom radu i zaposlenima. Evidencije u školi se vode elektronski, u okviru jedinstvenog informacionog sistema prosvjete i na obrascima”, kazao je Kostić.

Prijedlog zakona stigao je skupštinku proceduru i trebalo bi da bude usvojen po hitnom postupku.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.