Srbijanska policija na privremenom radu u Bosni- jeftina radna snaga ili okupacija?

21
4

BiH – Prisustvo srbijanskih inspektora u BiH, koje je bez dozvole bh. vlasti u našu zemlju poslao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, da bi pomogli u istrazi oko planiranja tobožnjeg atentata na Milorada Dodika, samo je još jedan u nizu napada na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” ugledni univerzitetski profesor Nijaz Duraković

Kompenzacija za Kosovo

– Ne samo Dačić, nego kompletni zvanični Beograd kontinuirano negira integritet i suverenitet države BiH i podržava tezu da je RS “najmlađa srpska država” koju je izrekao patrijarh SPC Irinej, na blasfemičnoj proslavi genocidne tvorevine u Banjoj Luci. Službeno su za dejtonsku BiH, a sve rade da bi dovršili projekt “Velike Srbije” – rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, Dačićev potez ga ne čudi, jer, kao Miloševićev šegrt, već odavno “šuruje” s predsjednikom manjeg bh. entiteta.

– Sve što mu je Mološević ostavio u nasljeđe je projekt “Velike Srbije”, tako da i dalje igra na kartu RS -a kao kompenzacije za Kosovo. Vjerujem da se nada da će RS uz pomoć Srbije izvojevati neki kvazireferendum i tako se osamostaliti ili pripojiti “majčici” Srbiji – navodi Duraković.

Ono što ga ipak čudi, a i ljuti, kazao je, činjenica je da niko od predstavnika aktuelne bh. vlasti nije reagirao.

Velika namještaljka

– Počevši od Predsjedništva, preko Ministarstava, kojekakvih “platformaša”, OHR – a, službi sigurnosti, svi šute, a u državu su nam ušle policijske snage druge zemlje, i to ni manje ni više nego one koja je prije 20 godina započela agresiju na BiH. Ovo samo postavlja pitanje šta očekivati od našeg zbunjenog, kompromiserski nastrojenog rukovodstva i OHR – a koji je odavno samo nijemi posmatrač u BiH – kazao je Duraković.

Dodao je da uopće ne vjeruje da je bilo ikakvog pokušaja atentata u Banjoj Luci i daje sve to jedna velika namještaljka da bi se srbijanski inspektori nekako doveli u našu zemlju.

Selimović: Bez komentara!

Niti direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, nije htio odgovoriti.na pitanje da li je Dačić tražio dozvolu za dovođenje svojih inspektora u BiH.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

21 KOMENTARI

 1. Ne krivim Beograd ,glavni krivac lezi u nasem narodu to jeste kod nas ima puno domaci izdajnika ,puno Rahmana Morina ,Sejda Bajramovica,Fikreta Abdica ,Rasima LJjica ,Sulejmana Tihic,Sulejmana Ugljanina,Adema Zilkica……..

  0

  0
 2. Neznam što ih samo nedočeka Tihić.kao što je Fikret Avdić dočikivao crvene beretke u Bjeljinu.Sve drugo je samo fraza i pisanje pojedinaca bez ikakvih argumenata.Tiha okupacija Bosne je počela.

  0

  0
 3. Alo,to bi trebli odmah uhapsit i deportovat nazad u Srbiji,u pogledu da nemaju posla u Srbiji pa idu u Bosnu da rade na crno i “peru pare” sto su dobili od EU za borbu protiv kriminala a oni sav taj novac potrosili ko zna gde a najvise na predizborne kampanje,pa sad otisli u Bosni da uvidjaju nekakav slucaj terora…
  Sve je to prica za malu decu….ali na svu zalost ima i odraslih sto ovkve stvari kriminala podrzavaju.

  0

  0
  • Ako ti baš toliko smeta, obzirom da su otišli u civilu, bez oružja, bez značke i bez ovlašćenja, tretiraj ih kao najobičnije civile u poseti kolegama iz MUP-a Republike Srpske, za to im je bio dovoljan i poziv komandira stanice, za to ne treba odobrenje Sarajeva, niti Brisela tj. kancelarije OHR-a. Mislim da se ovde ovakvim saopštenjima bespotrebno diže larma i galama na sve što ima veze sa Srbijom i Srbima. Ako niste znali, i kada je naš sugrađanin Melvid Jašarević uradio onaj teroristički akt, u Sarajevo su otišli naši policajci iz Novog Pazara i Beograda, kao pomoć kolegama MUP-a Kantona Sarajevo! Što se tada nije niko bunio, a sada se buni? Stavite malo prst na čelo. Ponavljam, saradnja svih policija je PREKO NEOPHODNA, jer smo svi svedoci da SFRJ kriminalci rade kao da je još uvek jedna država. Ko daje ovakve izjave samo želi zlo sebi i svojoj deci i želi da organizovani kriminal ponovo vlada našim prostorima. Kod ovakvih oblika policijske saradnje, svaka aluzja na na nacionalističke ispade poput ovih mora biti pod hitno sankcionisana. Ovde je u pitanju bezbednost svih …

   0

   0
   • Ako na jednom mjestu kazes MUP Srbije je tamo poslao inspektore u civilu,jos kazes da su otisli na poziv ja tebe najnormalnije pitam na ciji poziv od kog organa drzave BiH su dobili poziv.A ti sada odgovaras da su otisli kao civili,drugacije se tretira kad se kaze MUP Srbije je posalo znaci druga tj strana drzava je poslala inspektore bez da za to trazi dozvolu drzave Bih ili nekog odgovarajuceg drzavnog organa.Ja se slzam da policije susjednih drzava treba da suradjuju ptotiv kriminala ali sve treba da se odvija transparentno uz medjusobno uvazavanje i dogovor.Ako se spremaju inspektori bez saglasnosti drzave BiH to je onda mijesanje u unutrasnje poslove druge drzave.Drugar nemoj da se ljutis na neke najosnovnije stvari mora da postoji neki red i postovanje susjednih drzava radi unapredjenja i razvijanja dobrosusjedskih odnosa.

    0

    0
   • Prijatelju, nisam hteo da tupim previše na ovu temu ali moram jer vidim da i dalje ima usijanih nepismenih glava. Inspektori iz MUP SRB NISU otišli po komandi Beograda već na poziv ministra unutrašnjih poslova RS i direktora policije RS, svakako da im je i pored poziva trebalo ovlašćenje ministra Dačića, takav je protokol. MUP RS ima ovlašćenja na takav vid saradnje po osnovu više međudržavnih dogovora između BiH i Srbije. Prvi je međudržavni sporazum o saradnji policije BiH i Srbije koji je sporazum na državnom nivou i iznad entitetskih i kantonalnih sporazuma, zatim je tu memorandum o sradnji MUP RS i MUP SRB koji je proistekao iz pomenutog državnog sporazuma BiH-SRB. Saradnja se posebno naglašava i potencira u delima: ratni zločin, terorizam i organizovani kriminal. Obzirom da je delo okarakterisano kao terorizam i da su u njemu upleteni i državljani Srbije, svaka pomoć MUP-a Srbije je bila dobrodošla. Veruj mi da bi se prvi našao neki usijanko iz federacije da oplete paljbu po MUP RS da je bilo šta urađeno nezakonito, tj. da su policajci iz Srbije otišli tamo nelegalno. Ne bi časili časa. Međutim, stvar je vrlo ozbljna, i sada je u nadležnosti BiH tj ministarstva sigurnosti, jer kao što znaš Bosna nema MUP na državnom nivou, već postoji 12 ministarstva MUP-a sa 12 ministara, 12 direktora policija … itd … da ne smaram. Sve je obavljeno po protokolu, MUP RS, isto kao i kantonalni MUP-ovi imaju pravo na ovakve oblike saradnje i veoma često saradjuju. Kao što sam rekao kada je naš Sugrađanin Melvid Jašarević uradio onaj teroristički napad, u Sarajevu su bili policajci iz Srbije koji su otišli na poziv MUPa kantona Sarajevo, ne znam zašto se “ratnik” Nijaz nije tada oglasio ako se već toliko brine za Bosnu? Nadam se da razumeš šta pokušavam da ti kažem … Pozdrav

    0

    0
   • Ja pokusavam da te shvatim,ocigledno je da se dobro razumijes u ovakve stvari dok ovako poznajes tematiku mozda si neki ovavjestajac.Za razliku od tebe ja sam obicni gradjanin ali nikako da mi odagna sumnju to sto kazes da na drzavnom nivou postoji sporazum i on je iznad entitetskih i kantonalnih sporzauma,i ja smatram dok je MUP REPUBLIKE SRBIJE poslao inspektore da je onda morao kontaktirati MUP BIH jer se radi o drugoj drzavi i time bi se uklonile sve nejasnoce.Mup manjeg entiteta nema pravo da se izdigne iznad drzavnog MUP-a BiH jer nema karakter drzave u drzavi nego samo kao jedan od dva BiH entiteta.

    0

    0
   • Hajao, pa to bre prijatelju pišu novinari, a odavno smo naučili mi na ovim prsotorima da novinarima i političarima ne treba verovati mnogo (a od skoro i sveštenstvu), to je u novinama pisalo da je “MUP Srbije poslao policajce” ali to nema veze sa istinom, pa evo zar ti nije sumnjivo da ama baš niko iz državne administracije BiH nije reagovao tim povodom? Zar ne misliš da bi neko onako slatko osuo paljbu po tome da se to tako desilo? Naravno da nije bilo tako, sve je bilo po protokolu, a kada je tužilaštvo BiH od MUP RS preuzeo slučaj, preuzeli su i rezultate veštačenja beogradske ekipe! To nije ništa neuobičajeno, naša policija ume da veštači u FBI-u ukoliko iam potrebe za time a mi nismo u mogućnosti (tako je bilo npr. za atentat na Dr Đinđića). Ne brini se, nisam obevaštajac, ali imam prjatelje policajce, familiju sa advokatima, sudijama … itd pa znam 🙂

    0

    0
 4. Gospodo, bez da ulazimo u emocije i politiku, ovo je najnormalnija stvar. Protokoli o saradnji policija HR,BiH,CG, SRB i MK su odavno potpisani! MUP Srbije je tamo poslao inspektore u civilu, koji su otišli na poziv i oni tamo nisu u uniformi, nemaju oružje i nemaju ama baš nikakvu nadležnost osim savetodavne, tako da nema ni mesta ovakvim saopštenjima i komentarima. Inače, nije ništa neuobičajeno da policije iz bivših SFRJ republika idu u goste u drugu republiku, pa tako npr prošlog leta su policajci iz SRB i BiH bili podrška mupu RH na letovalištima gde su letovali državljani BiH i SRB, isto tako policije prate navijače u zemlje gostovanja, eto sada sa 2000 hrvatskih navijača na EP u rukometu u Srbiji dolazi i oko 30 policajaca RH, naravno u civilu, bez oružja i nadležosti i isključivo kao pomoć MUP-u Srbije. Isto tako kada su se rešavali neki zločini u Srbiji a ticali su se državljana BiH, bilo je podrške iz entitetskih i kantonalnih policjia. Druga je stvar što je to u BiH toliko iskomplikovano, pa policajac iz jednog kantona nema nadležnosti u susednom, a kamoli u drugom entitetu. Uostalom, delo je okarakterisano kao terorizam što je po KZ BiH u nadležnosti policije iz Sarajeva, tako da je ceo slučaj prebačen sa entitetskog na državni nivo, pa opet nema razloga za ovakve komentare. Najnormalnije je da sve naše policije sarađuju, jer kriminalci ne poznaju ni granice, ni religiju, ni državu … svi sarađuju zajedno, pa mora i policija, ko se buno protiv toga buni se protiv bezbednosti svoje i svoje dece.

  0

  0
  • A jel spijuni uvijek ne nose oruzje i idu u civilnim odijelima ili su to samo ovaj put ucinili?
   I nemoj da lazas da policajac iz jednog kantona nema nadleznost u drugom, to je laz i to namjerna .
   I nemoj da lazes i lazima bacas prasinu u oci pricom o zajednickoj saradnji policija u regionu, to je velika veeeelika laz . Saradnja policije izgleda sasvim drugacije.
   Ti si bre boooooooooomicu neki veliki lazov ka da ti je slobo babo a mira mama

   0

   0
   • Drugar, pa policajac koji je raspoređen u Beogradu nema ovlašćenja u Novom Sadu, a kamoli policajac iz jednog kantona u drugom. Znaš i sam koliko je policijska uprava u BiH iskomplikovana. 10 kantonalnih ministarstava policije, jedno federalno, jedno ministarstvo entiteta Republike Srpske i jedno ministarstvo sigurnosti na nivou cele BiH koje samo koordiniše rad između ovih 12 ministarstava policije u BiH. Nemoj da se praviš blesav, znaš ti vrlo dobro o čemu ja pričam. Prekini da dižeš dževu i larmu tamo gde nema potrebe!

    0

    0
   • E nemoj da mijesas babe i zabe policajac koji je na duznosti u N. Sadu i policajac koji je na duznosti u Kragujevcu ili Beogradu imaju istu duznost , cilj i svrhu , ocuvanje javnog reda i mira , zastita teritorijalnog integriteta i suvereniteta republike Srbije , zastitu svih gradjana i drzavne imovine i da ti ne nabrajam vise u drzavi Srbiji, po zakonu i ustavu republike Srbije.
    Sad te ja pitam po kojem i cijem ustavu brane drzavni organi Srbije (ovi iz ministarstva unutrasnjih poslova)interese u nezavisnoj drzavi Bosni i Hercegovini, i cije interese brane ili je to mijesanje u unutrasne stvari druge drzave?
    Nemoj da lupas gluposti i da stitis nekoga kad svi vide o cemu se radi, to nije organizovana kriminalna a niti teroristicka grupa ljudi pa da ima svoje pripadnike sa obje strane granice, to je pojedinac koji je uhapsen i ne predstavlja vise opasnost. Sve i kad bi bila organizovana kriminalna grupa to se ne radi na ovakav nacin nego zna se kako da ne drzim predavanje ovde.
    Priznaj da su pretjerali i pretjeruju cesto to svi znaju, bit ces tad bar za jednu malu nijansu bolji od Dacica.

    0

    0
   • Drugar, nemoj ti da mešaš babe i žabe, jedno su univerzalne dužnosti policajca po profesiji, a to je sve to što si nabrojao “ocuvanje javnog reda i mira , zastita teritorijalnog integriteta i suvereniteta republike” i još mu je dužnost zaštita svih građana! Ja sam pričao o nadležnostima, a ne o dužnosti! Policajac raspoređen u Beogradu nema NADLEŽNOST u Novom Pazaru, ili Novom Sadu, ili Nišu! Čak ne sme ni da nosi oružje kada nije na dužnosti u mestu u kom je raspoređen! To pitaj bilo kog policajca ako meni ne veruješ! A što se tiče situcacije oko pomoći MUPa SRB kolegama iz MUPa RS, sve što sam imao napisao sam u odgovoru korisniku “pravedni”, imaš komentar malo iznad, ne bih da se ponavljam. Sve je bilo savršeno legalno i legitimno, da nije bilo, već bi se našla neka usijana glava iz Sarajeva da diže larmu oko toga, a ne neki bivši članovi ratnih predsedništva na koje su Bogu hvala, svi zaboravili. Pozdrav

    0

    0
   • stvarno si dosadan ili ne razumijes ili se sad pravis glup nevrijedi sa tobom komentirati . Zato sam ti ovaj put samo dao minus i necu komentirati stvarni nije vrijedno

    0

    0
 5. za ovo smatram glavne krivce zvanicno Sarajevo,a posebno predstavnike drzavotvornog naroda,dakle Bošnjaka,da imamo prave političare,odmah bih se poslala drzavna policija,odnosno njeni specijalni timovi,da presretnu policiju druge drzave,i vrate ih nazad,a ovo bih bilo najpogodnije izvesti kod Brčkog,kuda i prolaze genocidaši,zato smatram da je problem u našim predstavnicima,koji se prave nijemi i slijepi,a kjafiri ce svaku priliku iskoristiti,na našu štetu!!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.