Sjenički putevi kao kozje staze

1
15

490x370 udarna-rupa-kovanlucka

Ne znam tačno koliku štetu bi trpeo državni budžet ako bi se svake godine raspisivali neki izbori. Ne mogu pouzdano sagledati negativne efekte jedne takve odluke na makroekonomsku situaciju u zemlji. Ali sam 100 odsto siguran da bi za našu Sjenicu jedna takva praksa značila progres, boljitak i rešenje brojnih i nagomilanih problema. Prije svega infrastrukturnih.

 

Praksa da se tek svake četvrte godine raspisuju izbori pokazala je, između ostalih, i jednu ključnu manjkavost: Omogućila je vlastima da nas tri godine, bez pardona, kradu, lažu, ponižavaju, kolektivno urušavaju i degradiraju, omalovažavaju i nipodaštavaju, i da svaki put, u samo jednoj nepunoj godini pred izbore sve to efektno zamažu, kao da se nikada nije ni desilo. Čime? Šoderom, uglavnom, i, Boga mi, malo i asfaltom, tek toliko da nas učvrste u novonastalom ubeđenju da baš “oni” zaslužuju to mjesto koje od nas traže da im svojim glasovima – damo.

Kako kaže naš narod: “Svako se češe tamo gde ga svrbi”. Generalno, Sjeničake najviše “svrbe” putevi. Ili ono sto bi trebali biti putevi, a više liče na kozje staze.

Ako nam na kozje staze liče (a već smo rekli da liče) magistralni putevi kojima smo povezani sa susednim opštinama, šta reći o lokalnim, seoskim putevima naše prostrane opštine. Ne prođe ni jedna godina, a da nam tokom zimskih mjeseci desetine sela ne budu blokirana i odsječena od svijeta zbog snježnih nanosa (kozje staze se jako teško održavaju i skoro ih je nemoguće čistiti čak ni upotrebom teške mehanizacije). Pa i ne samo zimi, vrlo često i leti, nakon obilnih ljetnjih kiša, kada voda spere onaj vezivni dio šodera (zemlju) seoski putevi praktično postanu neupotrebljivi, pretvorivši se u pokretnu smjesu šljunka i tucanog kamena. Jedino upotrebljivo prevozno sredstvo – traktor.

I tako, zahvaljujući lošem zakonu koji predviđa izbore svake četvrte godine, naši Sjeničaci, u manjoj ili većoj mjeri pune tri godine muku muče sa tim…”putevima”. Džaba žalbe, molbe, zahtjevi i apeli…Tri godine – NIŠTA !

Nakon osvojenih izbora i formiranja vlasti – počinje slavlje opštinara koje traje tri godine, i malo više. U tom periodu je bolje ne ometati ih kojekakvim primedbama i problemima koji tište običnog čovjeka. Ne kvarite njihovu žurku, osim ako vam ne smeta da ponesete epitet “neprijatelja Sjenice”, neprijatelja “Stranke Dragog Allaha” ili protivnika “Bošnjačkog jedinstva”. Ćutite, trpite i strpljivo čekajte izbornu godinu. A kad dođe izborna godina, tada vlast, koja odlično zna svoj narod, pa zna i njegove potrebe i boljke – kreće u čuvenu, toliko puta proverenu “šoder kampanju”, u stručnim krugovima poznatu kao “revitalizacija lokalnih puteva”, što u prijevodu na ovaj naš jezik znači zasipanje puteva mešavinom zemlje i kamena i ravnanje iste upotrebom opštinske mehanizacije. Ove godine su čak otišli i korak dalje, pa su i građane naše kasabe velikodušno častili asfaltiranjem čak dvije ulice sa sve trotoarima, “najmodernijim u zemlji” kako vole da kažu, ma šta to značilo. U Sjenici – opštenarodno veselje, STIG’O ASFALT ! Dobrodošli u 21. vijek.

*Almir Lotinac, Sjenica


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.