Sjenica krije ogroman turistički potencijal

0
166
Sjenica – Na Pešterskoj visoravni nalaze se brojne pećine, jame, škrape i vrtače. Pećinski sistemi, koji predstavljaju ogromno, još nedovoljno istraženo blago.

Pešterska visoravan, još nije na odgovarajući način predstavljena turistima, ali je dobro poznata speleolozima. Ova visoravan je po pećinama i dobila ime, jer Pešter, u izvornom značenju pojma, znači pećina.

Pećine na Pešteru su neobične, duge i tajanstvene, obiluju stalaktitima, stalagmitima i drugim oblicima ukrasa taloženih vijekovima u pećinskim galerijama i hodnicima iz prokapnih voda.

Ušački pećinski sistem

Ovaj pećinski sistem, jedan od najvećih u našoj zemlji, sastoji se od više speleoloških objekata međusobno povezanih kanalima, dugim 6 185 metara. Ušačka pećina čini najveći dio ovog sistema. Ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže a drugi u koritu Uvca. Smatra se najdužom pećinom u Srbiji, duga je više od 6 kilometara. Ledena pećina je za nijansu kraća od Ušačke. Njen glavni kanal prostire se paralelno sa glavnim kanalom Ušačke pećine, na rastojanju od oko stotinu metara. Bezdana jama je najmanji, ali i najinteresantniji dio Ušačkog pećinskog sistema. Ulaz u ovu jamu nalazi se na kraju slepe doline Miletin Do. Tubića pećina nalazi se u selu Tubići, pet kilometara severozapadno od Sjenice, ima dva ulaza i povremeno je hidrološki aktivna. Baždarska pećina nalazi se u selu Ursule, oko deset kilometara severozapadno od Sjenice.

Đalovića pećina

Ispod Pešterske visoravni, skoro cijelom svojom dužinom, prostire se i Đalovića pećina – najduža pećina na Balkanskom poluostrvu. Poznata kao Pećina nad vražjim virovima visoravni. Ova pećina ima hodnike, lavirinte, odaje i dvorane u dužini od nekoliko desetina kilometara.

U pećinu se ulazi kroz Đalovića klisuru, 25 kilometara sjeverno od Bijelog Polja i prolazi se njenim odajama, dugim lavirintima i hodnicima koji se nalaze ispod Pešterske visoravni. Do sada je istraženo 11 750 metara ove pećine, koji se mogu podijeliti u četiri dijela: Kanal sa jezerima, veliki lavirint, dugi kanal i prolazi koji spajaju gornje i donje dijelove. Pećina još uvijek nije dostupna za turiste, tako da pristup za sada imaju samo istraživači.

Izvor: Sandzak-X.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.