Sezona trka i vjenčanja

2
23

Sjenica – Vašari su parada narodne nošnje, narodnih običaja i tradicionalnih jela, a ljudi se međusobno druže, zabavljaju, igraju narodna kola, ugovaraju poslove, pa i ženidbe i udaje. Stariji dolaze da se vide sa prijateljima sa kojima se iz raznih razloga nisu dugo viđali, a mladi momci i djevojke dolaze da bi se pokazali i bili viđeni, i da bi odabrali nevjestu ili muža za sebe.

Vašari su puni sadržaja i sportskih igara, takmičenja  u fudbalu, bacanju kamena s ramena, bacanju ćuskije u dalj, gdje kršni Pešterci odmjeravaju snagu, a rezultati se prepričavaju do naredne godine i novog sajma.

Konjske utrke su također jedan od sadržaja vašarskih programa, a najpoznatiji vašari na kojima se održavaju konjske trke su vašar u Karajukića bunarima 1. svibnja i vašar u Delimeđu 2. ma-ja.

Prvog maja u Karajukića bunarima održava se vašar, tradicionalne sportske igre i konjičke utrke, a Ekrem Lekić, koji je porijeklom iz Karajukića, a sada živi u Sarajevu, sponzorira nagrade koje nisu male. Za prvo mjesto na konjičkim utrkama vlasnik grla dobija 500 eura.

Ove godine u Karajukića bunarima prvo mjesto je osvojilo grlo Hartles, koje je kupljeno u Šapcu, u štali kod Erića, a njegov ponosni vlasnik je sada Hadži Šefik Šačić iz Duge Poljane.

– Imam 76 godina, a ljubav prema konjima gajim još iz djetinjstva. Ovo nije prvi put da moj konj pobijedi na utrkama koje se organiziraju na Pešteru – kaže Šefik.

Od davnina su vlasnici dobrih konja uživali veliki ugled na cijeloj Pešterskoj visoravni. Interesovanje na ovim vašarima za konjičke utrke je veliko i veliki broj Pešterac dolazi na vašare da bi gledali konjičke utrke, a nakon utrka napravi se svadbeni vašar, gdje se igraju narodna kola i gdje mještani druže i zabavljaju.

Vašar u Delimeđu je također značajan, na njemu se okupi veliki broj ljudi, a konjička utrka i grlo koje osvoji “košije” nezaobilazna su tema mjesecima na posel u hladnim.

Izvor: Pravda.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.