Sevdalinka kao kancona

0
17

Sjenica – Specijalnu nagradu za očuvanje kulture, koju je Skupština općine Sjenica prvi put dodelila ove godine, dobio je Šefćet Hamidović Ringo, pjevač sevdalinki iz ovog grada kome je ovim povodom, a u okviru manifestacije Čuvari sjeničke kulture i tradicije, predsjednik općine Sjenica Muriz Turković uručio plaketu opštine i umjetničku sliku, rad ovdašnjeg akademskog slikara Riza Tokovića.

Šefćet je u svojoj tridesetogodišnjoj pjevačkoj karijeri osvojio mnogo nagrada, uglavnom na festivalima sevdaha u Srbiji i širom bivše Jugoslavije, a ova mu je, kako naglašava, najdraža, jer su mu je dodelili njegovi sugrađani – Sjeničani.

– Ovo je kruna mog dosadašnjeg rada, zahvaljujem se predsjedniku općine Murizu Turkoviću, koji je umeo da procijeni kome i zbog čega treba dodeliti ovo značajno priznanje. I prije mene je bilo značajnih građana-umjetnika, koji više nisu među živima, a zaslužili su ovakvo priznanje, to su, prije svih, Murat Nalović, Mišo Trmčić, Reuf-Čale Nalović i Asim Vrcić – kaže popularni Šefćet.

Upoznao mnogo prijatelja
Sevdah nije teško pjevati ukoliko ga pevač osjeća i ukoliko on “teče njegovim venama”.
– Da bi neko razumeo sevdalinku mora da je zrela ličnost, čini mi se da današnja omladina nema mnogo sluha da je pjeva – kaže on i naglašava da je preko sevdalinke upoznao mnogo prijatelja širom bivše Jugoslavije što mu je veliko bogatstvo.

– Presudan momenat u mojoj karijeri bio je festival Akordi Kosova 1982. godine u Prištini, gdje sam pobijedio danas popularnu Merimu Njegomir. Tu sam upoznao čuvenu Radojku Živković i poznatog tekstopisca Branka Miloševića koji su me, čuvši moj glas, nagovorili da pređem na sevdah koji je moj zaštitni znak duže od 15 godina – kaže popularni Šefćet i dodaje:

– Radojka je odmah osjetila da imam kapaciteta za sevdalinku koju ne može svako da peva.

Sevdalinka je danas brend koji treba da čuvamo, ona je ravna italijanskoj kanconi, ona treba da bude naš ponos, pogotovu je značajna što ne može niko da je prisvoji, jer su je odlično pjevali i Bošnjaci i Srbi i Hrvati.

To je bosanski brend koji više niko ne može da prisvoji, ona je pjesma za sva vremena i svih naroda bivše Jugoslavije – naglašava Šefćet koga mnogi, ne samo u Sjenici, porijede sa legendarnim Safetom Isovićem.
– Velika je čast da me porijede sa Safetom, ali daleko sam ja od njega, jedan je Sajo – ističe Hamidović i podsjeća da je 2008. godine na Zlatiboru osvojio prvu nagradu za interpretaciju pjesme Joze Penave “Majčina briga”.

U žiriju su bili: Radiša Urošević, Novica Negovanović, Biljana Jeftić i Dragan Pantić Smederevac. Inače, Šefćet poslednjih godina sa puno uspijeha predstavlja Srbiju u Bihaću na festivalu sevdalinke, gdje učestvuju i takva imena kao što su Hanka Paldum, Nedžad Salković, Šerif Konjević, Enes Begović…

Humanista
U Sjenici i cjelom Sandžaku rado slušani i popularni Šefćet kaže da voli mnogo sevdalinki, ali da mu je srcu najviše prirasla pjesma “Sjetuje me majka”, autora Joze Penave. On se rado odaziva na sve humanitarne koncerte, pjeva često za svoje Sjeničane i uvjek je spreman da zapjeva za svoj grad i svoj kraj.

Izvor: Vesti-Online.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.