Sarajevo: Osnovana škola “Ian Donald” u BiH čiji je osnivač akademik Asim Kurjak

0
316

151023040.3_xlSarajevo – Simpozij o ultrazvučnoj dijagnostici koji se organizira pod okriljem Udruženja za ultrazvuk u medicine “Ian Donald” Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Međunarodne škole ultrazvuka “Ian Donald”, održan je danas u Sarajevu.

Domaćini simpozija bili su Poliklinika “Sunce Agram” i direktor “Ian Donald BiH” Taib Delić.

– Davne 1982. naš zemljak i svjetski poznati znanstvenik prof.dr. Asim Kurjak, predložio je da se u Dubrovniku osnuje Međunarodna škola ultrazvuka i da nosi ime njegovog prijatelja i učitelja, oca ultrazvučne dijagnostike Iana Donalda. Bila je to jedna od genijalnih ideja prof. Kurjaka koja danas aktivno radi u čak 100 zemalja svijeta i po mnogim ozbiljnim procjenama predstavlja uspješnu priču u globaliziranoj medicini, istakao doktor Delić.

Koncept Ian Donald Škole je prilagođen potrebama savremenog ljekara, kliničara kojem će se pružiti nove informacije.

Škola sa svojih stotinu ogranaka širom svijeta u razvijenim i nerazvijenim zemljama je rasadnik vrhunskih kadrova te jasno ilustrira da je edukacija globalni i cjeloživotni proces.

– S prof. Kurjakom prije nekoliko mjeseci prihvatili smo ideju o osnivanju Udruženja za ultrazvuk u medicine “Ian Donald” koje je ovih dana i službeno registrirano, a imamo i velike planove za budućnost. Tako i mi iz BiH postajemo dijelom velike globalne porodice pod znakom Ian Donald Škole”, dodao je Delić.

Kako su saopštili organizatori ovog događaja, na skupu su učešće uzeli eminentni predavači i kolege gionekolzi iz regije i BiH.

– Ovo je treći bosansko-hercegovački simpozij, a za nas, današnje čelnistvo Udruženja za ultrazvuk u medicine “Ian Donald” Sarajevo, prvi. Moto “Ian Donald” škole je znanost i prijateljstvo (science and friendship) i oba ova krupna zahtjeva mislimo da smo ispunili sa predloženim programom, kazao je Delić.

Delić je podsjetio da je osnivač škole Ian Donald, dr. Asim Kurjak, možda najbolji primjer koliko su naši stručnjaci cijenjeni u svijetu.

“Kurjak je primjer čovjeka koji je uspio da pređe sve granice i da proširi školu Ian Donald u svijetu. Jedna je od najcjenjenijih stručnjaka iz oblasti ultrazvučne dijagnostike u svijetu”.

Ovakva Škola i njen kontinuirani rad, zasigurno će pomoći u ostvarivanju milenijumskih razvojnih ciljeva UN o poboljšanju reproduktivnog zdravlja žene i zdravlja djeteta, dodali su organizatori.

151023040.8_xl

Biografija: Prof.dr. Asim Kurjak , poznati ginekolog rođen je 13. septembar 1942. godine u Kotor Varoši, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga i nižu gimnaziju. Odmah potom upisuje srednju medicinsku školu u Banjoj Luci. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine. Ljekarski staž obavljao je na klinikama Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon završenog staža izabran je za direktora Doma zdravlja u Kotor Varoši. Maja 1969. godine izabran je za ljekara na Klinici za ženske bolesti i porode, a godinu kasnije i za asistenta Medicinskog fakulteta u Zagrebu, s radnim mjestom u istoj klinici gdje je ostao do 1980. godine.

Specijalistički ispit iz ginekologije i porodiljstva položio je 1974. godine u Zagrebu, a 1977. godine odbranio je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Beogradu “Kombinirano ultrazvučno biokemijsko ispitivanje funkcije fetalnog bubrega u normalnoj i poremećenoj trudnoći”.

Septembra 1979. godine izabran je za šefa Centra za ultrazvučnu dijagnostiku Opće bolnice “Dr Josip Kajfeš” u Zagrebu. Godine 1985. godine izabran je za šefa Odjela ginekologije i porodništva u istoj bolnici, a od 1985. godine redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za potrebe postdiplomskih studija Ultrazvuk u kliničkoj medicini, na srpskohrvatskom, hrvatskosrpskom i engleskom jeziku.

Prof. Kurjak je stručnjak svjetskog glasa iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, a prošle godine okitio se još jednom tutulom – proglašen je najboljim opstetričarem svijeta. Autor je 104 knjige objavljene na 14 jezika, jedan od najcitiranijih naučnika u svijetu i ponosni vlasnik šest počasnih doktorata.

Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti u Reggio Publia, kao i američkog Instituta za primjenu ultrazvuka u medicini (Marylend).

Voditelj je mnogih poznatih seminara i naučnih skupova iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Profesor Univerziteta u Bariju, Liverpulu, predavač na postdiplomskom simpozijumu u Chietti (Italija), Ceng Gallenu (Švajcarska).

Od 2014. godine redovni je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

(Fokus/Bosna PRESS/Foto: Klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Sarajevo: Osnovana škola “Ian Donald” u BiH čiji je osnivač akademik Asim Kurjak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.