Sandžak zaslužuje da bude u prvim redovima reformi i modernizacije

3
12
Dimitreos Kipreos

Ovo je jako kratko vrijeme da bi se otvoreno razgovaralo o politici. Naši ciljevi se nisu promijenili, isti su kao i prošlog puta. Mi želimo razvoj, reforme i modernizaciju.

To je ono što je potrebno ovom regionu i to je ono na čemu Misija OEBS radi. U tom smislu ne vidim promjene u ovim osnovnim principima. Nastavljamo da radimo na istom putu, ocjenjuje situaciju u Sandžaku između svoja dva boravka Dimitrios Kipreos, ambasador OEBS u Srbiji.

Kada ste krajem novembra prošle godine, sa grupom ambasadora i bivšim ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem, boravili u Novom Pazaru i Sjenici u centru pažnje bila je ekonomska situacija. Da li ovaj kraj može i kada da računa na brže inostrane investicije?

– Tokom moje prethodne posjete, ono što me je impresioniralo su razne kompanije, razne privatne firme, ljudi koji su se brinuli za svoj život, za svoju djecu i budućnost ovog regiona. To je osnovna ljudska potreba i to treba da ostane van političkog diskursa. I mi treba da radimo za takve ljude koji žele bolju budućnost i ljude koji rade za buduće generacije.

Prošle godine uspeli ste da za pregovarački sto dovedete predstavnike sve tri liste koje su učestvovale na izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka. Približili ste njihove stavove, ali ih niste pomirili. Gdje je bila tačka razdora?

-OEBS je od samog početka radio da svi predstavnici uđu u sastav Bošnjačkog nacionalnog veća. Ono što se desilo i što će se desiti vezano za namjere određenih strana je nešto što leži van našeg mandata. U našem interesu je da bošnjačka zajednica ima funkcionalno Bošnjačko nacionalno veće, kao i ostalih 18 nacionalnih veća. Mi poštujemo političke namjere svih strana, ali se u njih ne miješamo. Ostajemo na liniji glavne slike, a to je funkcionalno veće koje radi u interesu cijele bošnjačke zajednice.

Zbog rekonstrukcije Vlade Srbije i spajanja ministarstva za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu, sve se češće čuje da nove izbore za Nacionalni savjet Bošnjaka, zakazane za 17. april, treba odložiti. U slučaju da do toga dođe, da li postoji nova šansa da se u razgovoru predstavnika sve tri liste nađe novo rešenje koje će zadovoljiti sve strane?

– Da li će tri strane nastaviti i pronaći osnove za svoje razumijevanje nije nešto što OEBS može da inicira. To je na njima samima. Sa druge strane postoje izbori. Nije ni na meni ni na Misiji OEBS da se opredijelimo po ovom pitanju. To je odluka i srpskih vlasti. Ono što mi kažemo je da svaka odluka mora da bude zasnovana na jakim legalnim normama i u okviru zakona.

Šta je u Vašem fokusu u Sandžaku?

– Naš fokus u Sandžaku je ono što je fokus Misije OEBS u Srbiji. To su četiri polja aktivnosti: vladavina zakona, osnaživanje zakona, demokratizacija institucija i mediji. Ovaj region zaslužuje da bude u prvim redovima što se tiče reforme i modernizacije cijelog ovog društva.

Šta su Vaši najveći izazovi u Srbiji, posebno u ovom regionu?

– Pre svega moram reći da mi imamo blisko partnerstvo sa Srbijom da bi postigli sve naše ciljeve. Partnerstvo koje je prepoznato. Glavni ciljevi su reforma i modernizacija. Ovaj region bih želio da vidim ispred svih ostalih u svojim naporima. Samo naše prisustvo danas, a i u prošlosti i budućnosti, potvrđuje da ovaj region nije napušten i zaboravljen, već leži i ostaje u centru naše pažnje.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.