Sandžak među uslovima Srbiji za kandidaturu

27
27

Sjeverni Sandžak – Srbija treba da ispuni četiri zadatka: postigne rješenje oko regionalnih  foruma, započne implementaciju postignutih sporazuma sa Prištinom,  ukloni barikade i pokaže da je spremna da razmotri bar delimično  povlačenje iz institucija na sjeveru Kosova.

To bi trebalo da bude  dovoljno i za one zemlje koje zauzimaju najtvrđi stav prema našim  evropskim integracijama, poput Nemačke, da u martu podrže davanje  statusa kandidata, pa čak i određivanje datuma početka pregovora sa EU.

I Spoljnopolitički komitet jedne od tri najvažnije institucije  EU – Evropskog parlamenta – podržao je u četvrtak nacrt rezolucije u  kojoj se evropski lideri pozivaju da Srbiji u martu dodjele kandidaturu,  pod uslovom da Srbija ispuni zadatke.

Izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže za ”Novosti” da se nada da će pozitivan ton rezolucije uticati na odluku vrha EU:

– Ključ je da u narednim danima, u dijalogu sa članicama EU,  Srbija učini sve kako bi se povratilo povjerenje izgubljeno poslije  incidenata na sjeveru Kosova.

ŠTA JOŠ SADRŽI NACRT REZOLUCIJE

Regionalna saradnja –  Pozdravljeno unaprjeđenje političkih odnosa Srbije sa Hrvatskom i Crnom  Gorom, kao i podrška predsjednika Tadića teritorijalnom integritetu BiH.

Korupcija i kriminal – Pozdravlja se napredak u borbi protiv korupcije, ali se naglašavaju ”isprepletani interesi političkih stranaka i tajkuna.”

Mediji – Vlasti se pozivaju da osiguraju nezavisnost medija od političkih pritisaka i drugih uticaja.

Manjine i ljudska prava – Vlada  pozvana da joj veći prioritet bude poboljšanje položaja manjina i ekonomski razvoj Preševske doline i Sandžaka. Upućen poziv vlastima da  bez odlaganja nastave sa usvajanjem zakona o finansiranju Vojvodine.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

27 KOMENTARI

 1. Sablja ti si jedan fašista i ja nemam nameru više da se raspravljam sa tobom, a ti živi u svojim izmišljenim genocidima i pričama koje si pokupio iz ustaške literature! Toliko si sramnih laži izneo da ne mogu da komentarišem! Sram te bilo lažovčino. Završio sam sa tobom.

  0

  0
  • Boom, pravi si lazljivi srpski patriota! Kad bi cika Kobrica cito tvoje komentare suze bi mu sigurno posle niz obraze cetnicke.
   „Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić, Deobe.
   http://www.youtube.com/watch?v=xTD4VZy1xk4

   0

   0
  • “Laž je srpski državni interes.”
   “Laž je u samom biću Srbina.”
   “U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.”
   “Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…” Dobrica Ćosić

   0

   0
 2. Kada se razaberu stvari dodje se na ,,vec vidjeno,,. Problem Sandzaka hodza sada internacionalizira, proizvodi ga i predstavlja kao problem a sebe promovise kao ugrozenog (iako covek nije ugrozen). Potom svetski policajac kada dodje vrijeme obrati paznju na ,,patnje,, hodze i pocne da se mijesa. I onda nastaje vrijem patnji, sukoba i nesrece. Ovo narod treba da zna vrlo dobro. U konacnom najgore prolazi obican covjek.

  0

  0
  • Vec vidjeno je da su srbi masovno deset puta bosnjake ubijali. Vec vidjeno je da cetnicko-fasistickim snagama smetaju svjesni bosnjaci i da zele da nas opet uspavaju da bi nas pripremili za neko novo klanje. Vec vidjeno je optuzivanje zrtve za izazivanje dzelata. “Nemojte pominjat vise te genocide da vam novi ne napravimo.”
   Zato smetaju hodze koje se drznuse da govore otvoreno o zlocincima i dzelatima svoga naroda.
   Jel ti jasno tt?

   0

   0
   • Ma nisu 10 puta već 1111100000 puta … Prosto je neverovatno da još uvek ima živih Bošnjaka koliko je genocida izvršeno nad njima! Daj ne preteruj molim te i batali tu zukorlićevu opasnu ratnohuškačku retoriku.

    0

    0
   • PRVI GENOCID nad Bošnjacima je od 1683. do 1699. godine. To je prvi genocid i prva prava, velika i kolektivna tragedija muslimana koja se događa tokom i poslije velikog ili bečkog rata između Turskog carstva i Austrije.

    DRUGI GENOCID nad Bošnjacima događa se na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, tačnije 1711. godine uoči Badnje večeri. Te noći je izvršena takozvana “istraga poturica”, kada je približno 1000 muslimana, koliko ih je, prema mjerodavnim dokazima, tada živjelo na području “Stare Crne Gore” koja se sastojala od svega četri nahije sa sjedištem u Cetinju, bilo pobijeno ili izbjeglo u Nikšić i selo Tudemile kod Bara.

    TREĆI GENOCID nad Bošnjacima, koji će poznati srpski historičar i diplomata Stojan Novaković označiti kao “generalno trebljenje Turaka – muslimana iz naroda” događa se na tlu Srbije između 1804. i 1820.

    ČETVRTI GENOCID nad Bošnjacima Hati-š-Šerifa iz 1830. i njegova aneksa iz 1833. godine, kojima je Srbija stekla status vazalne autonomne kneževine unutar Osmanskog carstva.

    PETI GENOCID Poslije ustanka u Hercegovini, potaknutih i vođenih uz pomoć Srbije i Crne Gore, dolazi do Berlinskog kongresa (1878. godine) na osnovu čijih odluka, dotadašnje autonomne kneževine Srbija i Crna Gora stiču potpunu državnu neovisnost, ali i uveliko proširuju svoje teritorije.

    ŠESTI GENOCID nad Bošnjacima posljedica je austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine.

    SEDMI GENOCID nad Bošnjacima Sandžaka i Crne Gore, kao i pokušaj nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju;

    OSMI GENOCID nad muslimanima traje od osnutka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine do propasti Kraljevine Jugoslavije 1941. godine.
    Naglašavamo da je 1919. godine također ubijeno 450 najuglednijih građana plavsko-gusinjsnog kraja.

    DEVETI GENOCID nad muslimanima traje od 1941. do 1945. godine. Prema dosadašnjim istraživanjima Kocovića, Zerjavića, Dedijera i Miletića, sve nemuslimana, Drugi svjetski rat je odnio 103.000 muslimanskih života.

    DESETI GENOCID, najbrutalniji, najzvjerskiji i najveći genocid nad muslimanima u Bosni i Hercegovini traje od aprila 1992. godine do završetka rata 1995. g.…

    0

    0
   • Ja sam mislio da vama smeta kada vas poistovećuju sa Turcima, a ti smi ovde pobrojao barem osam nazovi “genocida” nad tadašnjim okupatorom – Turcima Osmanlijama? Pri tom ubrajaš pripisuješ Srbima i zločine drugih okupatora nad bošnjacima, posebno od strane Crnogoraca i Austrougara? Da nisi malo preterao? Jevreji i Bošnjaci se ne mogu ni u kom slučaju porediti, a posebno ne po pitanju holokausta.Svako poistovećivanje sa slučajem Jevreja je bazobrazna, zlonamerna i ratnohuškačka insiniuacija. Ne kažem da nije bilo zločina nad bošnjacima u regiji, ali daleko manje nego što prikazuje zukorlić, isto tako zločina je bilo i nad Hrvatima, Srbima, Albancima, Jevrejima, Romima … Ne vidim zašto je jedna jedina bošnjačka žrtva bilo šta veća ili manja od bilo čije druge žrtve! Bezobrazan si

    0

    0
   • Gore bi mi stradali da je crnogorsko-srpsko-cetnicka masinerija imala pribliznih kapaciteta hitlerove vojske.
    Slusaj rdjo cetnicka, ubijali ste djecu, silovali djevojcice, zenama trudnim djecu iz utroba vadili. Pogledaj svjedocenja po sudova svojih sunarodnika koji su se drznuli progovoriti. Gori ste bili od nacista po zvjerstvu – osim po broju ubijenih u svemu ste ih pretekli. Nemoj vise da provociras i da vrijedjas sve zrtve ubijene od strane tvog naroda.
    Ova generacija bosnjaka muslimana stavlja tacku na genocide i pocinje rasvetljavanje svih proslih. Crkni, ubi se ako ti smeta ima na sve strane o tome da pricamo i da podsjecamo narod sa kakvim krvolocima zivimo.
    Jedan vas pop je svojevremeno napisao da se u cetnickim grudima nalazi srce u obliku vodenice koju pokrecu muslimanske suze. To je vasa srz.

    0

    0
 3. srbija se dosada nikada, izuzev pokusaja
  VELIKOG GOSPODINA, dr. Dzindzica,
  prema Bosnjacima nije ponasala kao majka vec kao maceha koja je uz to i velika kurva.
  Mislim na Sandzak i Bosnu i kurvinski odnos srbije tj. ovog pisonje tadICA sa svim ovim njegovim slugama.

  0

  0
 4. tako i treba, vec je vala vrijeme da se sandzak osnuje kao independent drzava. Ovo mi se puno svidja i dajem podrsku sandzaku i narodu za ovaj dobar stepenj prema boljoj boducnosti nase noce drzavice ; )

  0

  0
 5. jako lijepa i radosna vijest,Bošnjačka autonomna oblast sa svojom samoupravom u Novom Pazaru,u sastavu republike Srbije,posebno razvijati dobre odnose s Albancima,a ovaj što veli da Srbi imajupola Bosne,imaju ali su zatvoreni u rezervat,i dugorocno su gubitnici,nisu teritorijalno povezani sa Srbijom,mislim na mjesta koja imaju neko stanovništvo,Banja Luka,Prijedor,Doboj,sve ovo vracamo inšallah,kada dode vakat!!

  0

  0
  • Realno, Sandžak autonomija je bila jedino realna i moguća kada je bila SR Jugoslavija i kasnije SiCG, i malo je falilo da bude tako, posebno zbog onog zločina sa vozom i kasnije zbog Srebreničkog zločina, kada su bošnjaci imali ogromnu podršku međunarodne javnosti. Onoga trenutka kada su bošnjaci podržali nezavisnu Crnu Goru Mila Đukanovića – sami su upucali mogućnost stvaranja Sandžak – autonomije, sami su postavili granicu isključivo između sebe jer je bošnjački korpus u Sandžaku bukvalno podeljen na dva dela, i najviše je stradao sada zbog toga bošnjački narod. Samo mi nije jasno, što niko nema hrabrosti od bošnjačkih muftija da to i javno prizna. To im je više puta naglašeno da će se desiti ako podrže nezavisnu Crnu Goru. Prosto, kao da su želeli da ukinu i one minimalne mogućnosti da Sandžak dobije autonomiju. I ti vrlo dobro znaš da je to istina, i znam da će me svi dati minuse zbog ovoga, ali to je realnost, svidela se ona nekome ili ne.

   0

   0
   • Devedesetih godina se Milo Đ.discancirao od Miloševića i srpske politike.Za vrijeme rata na Kosovu u C.G.je primljeno na hiljade prognanih Albanaca.Sve su to razlozi zbog čega su Bošnjaci u južnom Sandžaku željeli da se odvoje od SRJ.i zbog straha da im se ne ponovi slično.Razumijem ih zašto je 99% njih glasalo za nezavisnost C.G. i ne pada mi na pamet da ih osuđujem zbog toga.Mi u sjevernom dijelu smo imali podijeljena mišljenja povodom toga ali pošto je tema kompleksna da je ne širimo dalje.

    0

    0
   • Ne osuđujem ni ja njih! Ali Nihade, hajde molim te prijatelju budi realan pa reci da li nezavisnošću Crne Gore najviše danas pate Bošnjaci koji su podeljeni granicom fitički po sred Sandžaka, naravno i Srbi koji su ostali u Crnoj Gori! Hajde budi krajnje realan pa reci da li je nezavisnost CG realno značajno umanjila šanse za autonomiju Sandžaka? Nadam se da me razumeš šta pričam. O šiptarima ne bih ovde širio priču, jer je to potpuno druga tema, ali svakako da nisu ni oni naivni.

    0

    0
   • Delimično sam ti odgovorio na ovo tvoje pitanje u prvom mom postu rekavši da je iz straha više nego od želje donijeta takva odluka kod većine dok smo mi u sjevernom dijelu bili podijeljeni po tom pitanju.Jedno je sigurno da su iznevjereni pa možda čak i prevareni.Dugo bi mogli o tome pričati ali evo ukratko ću.Glavna okosonica nezavisnosti C.G su bili Bošnjaci,garantujem da je 99% njih glasalo za nezavisnost uz podsticanje vlasti na takvu odluku uz razna obećanja.Obećana nisu ispunjena niti u ekonomskom niti političkom pogledu.Jedino se ulaže u Podgoricu i djelimično u gradove uz more.Možda se nešto dešava i na Cetinju,Nikšiću.Sjeverni dio C.G tj.južni Sandžak je zapostavljen,putna infrastruktura očajna,ulaganje u privredu nikakvo,najbolji primer Rožaje u kome ne radi ni jedna fabrika.Asimilacija dobrog dijela Bošnjaka,sve su to posljedice današnjeg stanja u C.G i mislim da su u tom pogledu više izgubili nego dobili u nezavisnoj C.G.Mogućnost nekog spajanja Sandžaka u bilo kakvoj samoupravi je svedena na dojam naučne fantastike,odvojeno je realno a zajedno kao što rekoh..

    0

    0
 6. Hvala VELIKOM ALLAHU da ima jos neko da se o Bosnjacima brine ako to pojedini nasi politicari to niti zele niti ih to puno zanima. HVALA VELIKOM ALLAHU sto nam darova MUFTIJU koji je bolji od svih Bosnjackih politicara i svih Bosnjackih faktora u poslednjih nekoliko stolijeca,te probudi svijest Bosnjckog naroda da se vec jesnom oslobodi straha i zavjere, lazne historije i neproduktivnog znanja,sto vec jednom saznasmo ko smo sta smo i na cemu smo. Bosnjaci prebroj te se po svijetu i vidjet cete da ste na Balkanu vecuna, da vas dusmani kroz historiju nijesu proganjali. Bosnjaci zbij te redove i svi zajedno do slobode.SELAM SVIM BOSNJACIMA NA SVIJETU

  0

  0
 7. Ovo je samo dokaz da se Srpski ustav mora mijenjati.Ovaj ponovo lupeta,kao po obišaju o manjinama.Možda će ipak Bošnjaci shavtiti posle ovoga da oni čto sjde u vladi Srbije nijesu jihovi predstavnici,već srpski zaštitnici. Ako ministar ide po evropi da priča kako Bošnjaci imaju najveća prava kao manjina u Evropi.Tog istog ministra Bošnjaci izabrali,šta reći sada posle ovoga.Zar EU treba da opominje Srbiju o pravima Bošnjaka,koga to zastupa Rahman ? Eto danas pročitah i gospodin Džu džević se sjetio da Bošnjaci neuživaju nikakva prava,još samo Sejdo da progovori i da se čovjek ibretiše.Pa ovo govori Muftija M.Zukorlić i oni koji ga slijede već duže vrijeme,da bi ministar prozvao te ljude separatistima.Sandžak je postojao,postoji i to zauvjek ostaje tako bilo to nekom milo ili ne.

  0

  0
 8. Nas POSTOVNI Akademik Dr Ejup Ganic je oslobodjen od svih optuzbi pa je vrijeme da stane na celo svih Bosnjaka na svijetu.
  P.S.
  U srpskim medijima vec vlada panika a oni dobro znaju zbog cega.

  0

  0
 9. Gluposti pricas, manjina ili ne, Sandzak nikada Srbijanski bio nije, primjer je kako je Kosovo otislo i kako je Vojvodina dobila ono sto zasluzuje, tako ce i Sandzak, cak ime Sandzak nije ni postojalo prije vec je to zemlja Bosnjana Bosne i Hercegovine, nego ste je vi kao i svim drugima poput Albancima(Kosovo) Madjarima(Vojvodinu) tako ste i Bosnjacima oduzeli Bosansku zemlju koja se dolaskom Turaka nazivala Sandzak.
  Ne valja vam to sto ste kroz cijelu historiju krali i ubijali tudje, samo 90tih godina ste od Slovenije pa do Kosova sveijedan narod napali i opet ne priznajete nista, a na muzickim ratnim spotovima glumite neke junake, tipicno srpski kukavicki potez.
  S’druge strane se nikako ne smije zanemariti cinjenica da ste vi Rasi a ne ”Srbi”, Rasi su iz Rusije, odnosno naziva Rus, pa i tog principa vi svojatate ime Raska koje je inace ilirsko i koje je obrni okreni Bosnjacko jer su Bosnjaci preko 45% ilirskog porijekla.

  Tako da, zvala se nasa zemlja Sandzak, Raska, ili zemlja Bosnjaka, obrni okreni nasa je :)))

  0

  0
  • Po toj logici onda je pola Bosne srpsko, zar ne? Pa tamo su oni starosedeoci isto koliko su i bošnjaci u Raškoj? Zar ne vidiš koliko ti je prizemna logika? I nemoj odmah na vređanje i omalovažavanje, jer ni ja to ne radim, ako možeš, komunciraj civilizovano, ako ne, onda nemoj ništa ni pisati…

   0

   0
 10. Pa nisu albanci i bošnjaci jedine nacionalne manjine u Srbiji! U srbiji ima preko 30 priznatih nacionalnih manjina, trebalo bi za njih obezbediti ista prava kao i većini! Ne vidim zašto bi bošnjaci i albanci morali biti nešto posebno u odnosu na ostale nacionalne manjine, posebno što nisu najveće i najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji (bez Kosova i Metohije). I da, nigde se ne spominju “Sandžak” i “Preševska dolina” jer su to političko-administrativno nepostojeće jedinice već se traži poboljšanje situacije u albanskoj i bošnjačkoj zajednici! Nemam ništa protiv da sve nacionalne manjine dobiju ono što im zakonima i UStavom pripada, ali ništa više niti manje od toga. Pozdrav

  0

  0
  • Tačno je da nisu Bošnjaci i Albanci jedine nacionalne manjine ali je i TAČNO da država i 99% Srba ima poseban “odnos i mišljenje” prema nama i Albancima, i zato mi imamo pravo da budemo posebno zaštićejni jer ste nam u bliskoj i daljoj prošlosti dokazali koliko nas volite..

   0

   0
   • Mi treba da pomognemo Srbiji da udje u EU odnosno da zapocne pregovore za pristupanje u EU, ali i srbijansko rukovodstvo na celu sa Tdicom mora da prizna BOSNJACKO nacionalno vijece koje je izabrano na demokratski nacin, mora diktatorska vlast da svati da nemoze da radi na stetu manjina i da nam da odnosno vrati sva prava i sve ono sto nam je oduzeto. Sandzak i Bosnjaci su sa ulaskom u srbiju unijeli i svoju teritoriju sa svom imovinom i svojim zivotima , red bi bio da se i drzava ponasa prema nama kao majka a ne kao maceha, u suprotnom obit ce o glavi samoj Srbiji sto je jedan put okusila ali se nije opametila vladajuca vlastela u Beogradu. Mi moramo i hocemo da pomognemo drzavi Srbiji oko svih problema koje ona ima ali ta ista mora da da mnogo vise i to cvrsto da se osigura a ne samo lazna obecanja kao i do sad, isto tako Tadic mora i da dokaze svoju pricu o podrzavanju cjelovitosti BiH a ne samo da prica praznu pricu a da radi sasvim nesto drugo.
    Nemoze on naizgled podrzavati integritet BiH a podrzavati sve one snage u bosni i hercegovini koje zagovaraju odcepljenje vec napravljene neke samouprave koja je nastala na muci i nevolji druga dva naroda.Tadic podrzava Dodika i slavi dan koji su postavili kao vazan za RS Radovan Kardzic ,Rako Mladic, Biljana Plavsic, Nikola Koljevic nakakav Poplasen i ostala zlocinacka druzina iz devedesetih, znaci Tadic da bi dokazao da misli ono sto govori mora pokazati Dodiku i druzini iz B. Luke put ka Sarajevu kao sto je to uradila Hrvatska vlada prije nekolike godine na celu sa Mesicem tadasnjm predsjednikom Hrvatske.
    To su osnovne i prve predpostavke koje moraju biti ispunjene

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.