Šabotiću, nemate pravo da govorite u ime većine Bošnjaka Kosova u dijaspori

0
8


Kosovo – Ono oko čega sam već sada duboko iznenađen jeste: da je moj poznanik Esad Šabotić s Kosova, trenutno na Zapadu, gdje je izbjegao unazad nekoliko godina, uz pomoć nekih ljudi (koje ne znam!?) dozvolio sebi luksuz da nazove neku organizaciju “krovnom” “bošnjačko-kosovskom” asocijacijom u dijaspori, a da U NJOJ NEMA NIJEDNOG BOŠNJAKA S KOSOVA IZ PRIZRENSKO-DRAGAŠKOG KRAJA!?

U međuvremenu sam dobio potvrdu svojih sumnji u iskrenost krajnje namjere oko ove ideje, u upravo publiciranom obraćanju / tekstu g. Esada Šabotića, tokom navodnog osnivačkog skupa tog novog udruženja i njegovog izbora za predsjednika istog, u kojem je vidljiva čista lokalna “filozofija”, vezana (od autora pokrivena, zapravo) za vitomiričko (pećku) regiju, pristupa u razmatranju bošnjačke problematike uopšte, a zasebno one na Kosovu, uz par netačnosti i insinuacija u vezi sa historijskim i aktuelnim trenutkom Bošnjaka Kosova.

Pritom je prisutno i zasebno (osobno, autorsko) izraženo TEŠKO IGNORISANJE, NA GRANICI PONIŽAVANJA, Bošnjaka prizrenskog kraja, koje Esad Šabotić u svom “obraćanju” vrijeđa – između ostalog – da oni navodno sami sebe nazivaju ‘'Torbešima” (?!)… Isto tako u ovom kontekstu, kod njega u “obraćanju” nema ni jedne jedine riječi o Bošnjacima iz Gore, kojih je, hvala Bogu, i pored svih nasrtaja srbijanskih režima unazad 20 godina s ciljem odvajanja ove populacije od Bošnjaka, i ignorisanja tog problema od širih bošnjačkih krugova, opet ostalo u znatnom broju u bošnjaštvu, sudeći po neformalnim podacima sa upravo završenog popisa stanovništva na Kosovu !

Uzmimo za primjer kontradiktornosti samo jednu rečenicu u kojoj E. Š. govori o Bošnjacima Kosova – kao jednom od najstarijih naroda na Kosovu, a ne kaže na osnovu kojih historijskih fakata i po kojoj “regiji” su oni “najstariji” ? Nije valjda da je ta “starost” vezana za izvod rođenih g. E. Šabotića?

Riječ je, naime, da bi nam bilo jasnije o čemu govorimo, o ignorisanju 30-40 hiljada živih i zdravih – Bogu hvala – Bošnjaka prizrenske opštine i desetak hiljada Bošnjaka dragaške opštine (prisutnih u najvećem na Kosovu, ali i van njega, računajući obadvije opštine). Dakle radi se o najmanje 60 procenta bošnjačkog naroda na Kosovu, po podacima od prije rata, a vidljiv je sličan odnos ovog “autora” i ovih “kongreslija” “svebošnjačko-kosovske asocijacije” i prema Bošnjacima iz Prištine i Mitrovice!

Zapamti jedno i ti (slobodan sam da ti ovo kažem, jer me znaš, i znam te!) i svi ostali “kongreslije”: oni koji su (regionalno) dijelili Bošnjake na Kosovu evo dvije decenije unazad, pogotovo oni koji su to činili iz političkih osobnih pobuda unazad deset godina, usput ih grubo svojatajući i govoreći u njihovo ime, a pri tome zanemarujući one iz Prizrena kao najvećeg centra Bošnjaka na Kosovu (u punom smislu te riječi!), eno ih gdje se sada koprcaju na đubristu političke i ine “historije” !
Da te podsjetim da ti je jedan među tim polit. “apologetama” naših podjela, bio čak djelimično i uzor i poslodavac, a ti se vidim i dalje predstavljaš za njegovog potpredsjednika nekakvog navodnog BNVK, bez obzira što ti je poznato da je to bila obična njegova uzurpacija jedne dobre početne ideje, koja je zahvaljući njemu završila u lopotarnici. Nažalost, njemu se “posrećio” rušilački 20-godišnji talas prema Bošnjacima na Kosovu, samo zato što je imao oko sebe nove/stare shiqardjije ili naivce, koje je zloupotrebljavao prema svojim trenutnim potrebama. Stičem dojam da, iako si i od njega imao niz neprijatnosti, nisi nešto naučio iz tog negativnog iskustva, već ćeš možda opet ponoviti iste griješke!

A ono što je ipak najvažnije oko formiranja ove “svebošnjačko-kosovske asocijacije”:

Postoje, naime, pravila u demokratskom svijetu – KAKO SE FORMIRAJU “KROVNE ASOCIJACIJE” BILO KOGA I ČEGA, I KAKO SE (PRI)DOBIJA LEGITMITET ISTIH!

Očigledno je da ste vođeni osobnim pobudama prekršili ova pravila i jako požurili s ovim zvučnim (zajedničkim) imenom, da bi samo napravili još jedno udruženje Bošnjaka Kosova vani, od par trenutnih istomišljenika u dijaspori, što je vaše pravo.
Međutim, već se sad da vidjeti – da NEMATE pravo da govorite u ime većine Bošnjaka Kosova u dijaspori, jer ONI NISU SVOJU VOLJU DELEGIRALI U TOM UDRUŽENJU!
Meni je poznato koliko je teško povezati većnu Bošnjaka uopšte, a zasebno one s Kosova, kako na Kosovu tako i van njega, pogotovo njihova udruženja, međutim, znam i da to nije baš i nemoguće.

Naime, da ste stvarno imali dobre namjere, vi biste barem u Cirihu, u kojem vam je (privremeno) sjedište, pronašli nekog viđenijeg bošnjačkog aktivistu porijeklom s Kosova iz prizrensko-dragaškog kraja – a ima ih – jer tamo živi i radi najmanje desetek hiljada bošnjačkih duša iz ove regije! Pritom, svi znamo da u tom gradu djeluju i najmanje dvije bošnjačke legalne asocijacije (Džemat kosovskih Bošnjaka i Udruženje “Shar”.)

Vama osnivačima nek je hajirli vaše udruženje, ali ambicije da postanete nešto (većinski) zajedničko, na samom strartu sami ste doveli u pitanje, jer, po svoj prilici, griješke koje se učine na početku, ostaju – trajne!

(A ono što je mene uopšte ponukalo da se tebi i vama obratim, jeste razlog što se “filozofija” tvog obraćanja kosi s mojim poimanjem svebošnjackih asocijacija. Jer se bošnjastvo, a pogotovo “svebošnjastvo” ne može graditi na osnovu osobnog iskustva u našim, inače uskim, “seoskim sokacima”!

Selam,

Izvor: Bošnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.