Rožajski komunalci dobro rade uprkos manjku novca: Duguju im više od milion eura

0
11

Rozaje-u-300x199

Rožaje – I pored toga što se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, Komunalno redovno obavlja svoje obaveze na održavanju gradskih ulica i javnih površina. Nedavno su, u okviru proljećnjeg čišćenja javnih površina, uspjeli da uklone nekoliko divljih deponija koje su se nalazile neposredno na ulazu u grad, ali i osvježe zelene površine novim zasadima cvijeća i drugih biljaka.

– Bez obzira na teškoće sa kojima se suočavamo, posao radimo besprijekorno. Ipak, veliko je pitanje do kada ćemo to moći, jer za sve aktivnosti trebaju sredstva koja mi u ovom trenutku nemamo. Stoga očekujemo pomoć od osnivača, lokalne uprave – rekao je direktor preduzeća Admir Zejnelagić.

On je istakao da su u cilju racionalizacije potrošnje, umjesto uvoznih biljaka, ove godine popunjavali zelene površine sadnjom molike i breze, koje rastu u okolini Rožaja.

Kako kaže Zejnelagić, problem je u nemogućnosti da naplate ogromna potraživanja koja imaju od građana i ostalih subjekata, korisnika njihovih usluga, ali i velike obaveze po osnovu neisplaćenih poreza i doprinosa.

– Naša potraživanja iznose oko 1,25 miliona eura.Oko308.000 eura odnosi se na nekadašnji „Gornji Ibar“, odnosno Vladu, koja je sada vlasnik ovog kolektiva. Od korisnika usluga, privrede, javnih ustanova  i građana potražujemo više od 900.000 eura – rekao je Zejnelagić.

On kaže da se procenat naplativosti od građana na godišnjem nivou kreće oko 40 odsto.

– Ovakvo stanje naplativosti posljedica je loših ekonomskih prilika u kojima se nalaze građani Rožaja, koji nam duguju oko 850.000 eura. Mjesečni iznos fakture Komunalnog preduzeća iznosi oko 35.000 eura, a uspijemo da naplatimo nešto više od 14.000 eura, što je svega oko 40 procenata. Ovi podaci govore da se nalazimo u veoma teškom stanju jer ne možemo da podmirimo ni osnovne potrebe, pa čak ni da se uredno snabdijevamo gorivom – rekao  je Zejnelagić.

Kada su u pitanju obaveze, dug zaposlenima na ime poreza i doprinosa iznosi blizu 900.000 eura. Dugovanja se dijelom odnose na period od 2006. do 2010. godine, a nakon transformacije ovo preduzeće nije izmirilo nijedan euro obaveza prema radnicima od 2010. do danas. Zejnelagić smatra da bi, ukoliko bi uspjeli da naplate potraživanja u realno ostvarljivim procentima, preduzeće riješilo gotovo sve probleme.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.