Revija Sandžak osvaja Sandžačku dijasporu

5
20

Dijaspora – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice, u sastavu prof. dr. Mevlud Dudić i prof. Jahja Fehratović, 4. i 5. februara 2011. godine boravila je u zvaničnoj posjeti sandžačkoj dijaspori u Austriji (Beč i Grac).

Delegacija je u oba grada promovirala dva aktuelna projekta: Nacionalni kalendar Bošnjaka i prvi broj obnovljene revije SANDŽAK. U petak, 4. februara u prepunoj sali sandžačkog centra džemata „El-Iman“ u Beču, sa početkom u 20:30 časova prisutni su, poslije odgledanih prezentacija, imali prilike detaljnije se upoznati sa projektima i aktivnostima BNV-a i BKZ-a. Predsjednik prof. dr. Dudić je, između ostalog, iznio stav BNV o najavljenim izborima koje je raspisao ministar Čiplić, ističuću da su isti obična farsa i da režim time želi isprovocirati Bošnjake, obezvrijediti njihovu volju i poniziti svakog od njih ponaosob. Predsjednik Dudić je, također, naglasio da legitimno BNV, koje je formirala BKZ uz pomoć dvojice vijećnika BP, iz dana u dan dobija priznanja od domaćih i stranih faktora. Kao potkrepu tome, predsjednik je naveo nedavnu posjetu Američke ambasade BNV-u, prisustvo delegacije BNV-a na konferenciji inicijative Rekom u Skoplju, te zavničnu posjetu Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice i glavni i odgovorni urednik revije Sandžak Jahja Fehratović je naglasio da je Nacionalni kalendar Bošnjaka tek prva faza u projektu oživljavanja zaboravljene i namjerno iskirvljivane historije Bošnjaka Sandžaka. Sljedeća faza jeste izrada brošure koja će tretirati našu nacionalnu historiju i koja će se, poput kalendara, dijeliti svakom bošnjačkom djetetu. Nakon izrade i promoviranja Nacionalnog kalendara Bošnjaka, BKZ je imala niz aktivnosti kojima je u žižu sandžačke i srbijanske javnosti dovela neke teme koje do sada niko niti je htio niti smio pokrenuti, kao na primjer tribina o Genocidima nad Bošnjacima 1940-1945. godine, aktuelna kampanja bojkota Školske slave sveti Sava, obilježavanje 79 godina novinarstva u Sandžaku, te na koncu obnavljanje revije SANDŽAK.

Uvodničar na tribini bio je imam džemata „El-Iman“ Nihat-ef. Gicić. Nakon tribine, svi prisutni su izrazili zadovoljstvo ovakvom posjetom, pokazali veliko interesiranje za reviju SANDŽAK i zamolili goste da im redovno dostavljaju ovaj mjesečnik na koji su se preplatili.

U subotu, 5. februara 2011., istoimena delagacija je posjetila i Bošnjake porijeklom iz Sandžaka u Gracu. Njih su u Gradskoj Sali dočekali najuspješniji Sandžaklije ovog regiona, privredni lideri u svojim branšama. Na tribini u Gracu, pored promoviranja Nacionalnog kalendara Bošnjaka i revije Sandžak, bilo je razgovora i o ostalim aktuelnostima u Sandžaku. Prisutni su se interesirali za mnoge pojedinosti iz zavičaja, a gosti davali iscrpne i argumentirane odgovore. Predsjednik BNV, prof. dr. Dudić se u svom izlaganju osvrnuo na značaj dijaspore za Bošnjake Sandžaka, pohvalio organizaciju Sandžaklija u Gracu kao jednu od najstabilnijih i najpovezanijih sandžačkih dijaspora uopće, te se posebno zahvalio prisutnima što njeguju bratske odnose sa Bošnjacima iz Bosne i drugih zemalja bivše SFRJ. Cjelokupno druženje je proteklo u toploj atmosferi. Domaćini su u više navrata apostrofirali apsolutnu podršku bošnjačkim institucijama: Islamskoj zajednici u Srbiji, Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje je formirala BKZ, Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, te istakli značaj Bošnjačke kulturne revolucije za cjelokupan bošnjački narod u Sandžaku.

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. Revija Sandžak osvaja Sandžačku dijasporu!!! AFERIM MUBAREK INSAALLAH…

  A Sandžačka dijaspora???? NEK STAVLJA RUKU PO DZEPOVIMA I NEK POCINJE svoj posao DA POMAZE SA PARAMA… OTVORITI JEDAN RACUN ZA SVE TO I SAKUPITI PARE OD DIJASPORE jedini nam je taj spas da ostanemo sta smo…
  1 trebamo otvoriti TV SANDZAK preko satelit
  2 trebamo imati u Sarajevo INSTITUCIJE SANDZACKE ZA DIJASPORA koje ce brinuti za nasa dijaspora
  3 FOND za historiju kulturu I MEMORIJU SANDZACKA…
  4 MUZEJ DA SE ZNA ZA GENOCID U SANDZAKA
  5 KOMICIJU SA ADVOKATIMA ZA LJUDSKA PRAVA SANDZAKLIJA U PARLEMENT EVROPE…
  6 POMOC ISLAMSKA ZAJEDNICA I MUFTIJA
  7 ODRZATI NASE OBICAJ I NASE VAZNE PRAZNIKE
  8 HAMANET ZA NASE SEHIDE I NJIHOVE PORODICE DA SE SANDZAK ZAHVALI SVE SINOVI SANDZAKA sto danas nasledjujemo pleme nasu…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.