Reketiraju i hapse graditelje hajrata!

1
69

Sandžak – Braća Nermin (36) i Muhamed (30) Numanović  iz Ribarića, kako kažu mještani i komšije, 16. 3. 2., vršili su radove u svojoj avliji, gdje se nalazi i kahva u kojoj su sjedili kada im je iznenada patrola PU Tutin zastala pokraj kuće. Numanovići, kako kažu, nisu prekršili zakon, jer su izvodili radove na vlastitom zemljištu uz posjedovanje dozvole za izgradnju dobijene od nadležnih općinskih organa u Tutinu. Iz razgovora s mještanima, saznajemo da je u pitanju izgradnja hajrat-česme za njihovog amidžu i čitavo Ribariće. Jedan od mještana je naglasio da je česma namjenski pravljena za uzimanje abdesta, jer je u blizini džamija.

Prema riječima Muljazima Ramičevića, žitelja Ribarića i očevica događaja, četiri nepoznata lica iz pravca Tutina stigla su autom u Ribariće. Numanovići su izišli iz kahve da vide šta žele. Ramičević dalje kaže: Ja sam za štandom pored kahve prodavao reviju Sandžak, vidio sam sve šta se dešavalo. Prvi je izašao Muhamed. Iz razgovora sam saznao da je riječ o inspekciji. Dugo su razgovarali. Zatim je izašao i Nermin. Razgovor je postao malo drukčiji, jer su se počeli raspravljati. U jednom momentu sam začuo starijeg Numanovića kako viče jednom od službenih lica: “Ma ko si ti da mi tražiš 1000 eura!” Iza toga je napetost splahla. Službena lica su sjela u auto i zaputila se nazad ka Tutinu. Nije prošlo ni petnaest minuta, stigla je policija da ih hapsi. Sve nas je zbunilo kada smo vidjeli da ih hapse, jer hajrat-česmu Numanovići prave na svom zemljištu. Oni su trebali ostati samo 48 sati u pritvoru. Uopće nema smisla i ne znamo koji je razlog što su ih od 16. 3. do 14. 4. 2011. držali pritvorene.

Dan poslije ovog događaja, PU Novi Pazar izdala je sapćenje za javnost u kom stoji da su Numanovići privedeni zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, te da su vršili građevinske radove bez potrebne dokumentacije.

Prije nego smo pričali s mještanima, uputili smo zahtjev za razgovor načelniku PU Novi Pazar Draganu Terziću. Zahtjev je poslat 18. 3. 2011., a odgovor od Informativne službe PU Novi Pazar dobijen je 24. 3. 2011. U njemu se kaže da je PU Novi Pazar obavijestila javnost putem saopćenja, te da nisu u mogućnosti govoriti detaljnije o tom slučaju, upućujući nas na istražnog sudiju Osnovnog  suda u Novom Pazaru.
Žitelji Ribarića također govore da se jasno čulo kako jedan od četverice službenika nudi Numanovićima da plate 1000 eura da im ne bi obustavljali radove. Također, navode da se uopće ne radi o ilegalnoj izgradnji hajrat-česme nego je politika izgleda umiješala prste, jer su Numanovići simpatizeri BKZ-a. Odveli su ih uz optužbu da vrše radove bez dozvole. Kada su uvidjeli da je to dezinformacija, u saopćenju su naveli da se radi o napadu na službeno lice.
Numanovići su nezakonito držani u pritvoru skoro mjesec dana, uz prijetnje pojedinaca iz redova istražnih sudskih organa i pojedinih advokata službeno zaduženih za ovaj slučaj da će im produžiti pritvor na još mjesec dana ukoliko im ne plate 5000 eura.

Pravovremenom akcijom advokatskog tima Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV-a iz nezakonitog pritvora da se brane sa slobode pušteni su braća Numanovići. Odbor za ljudska prava BNV-a će nastaviti pomno pratiti tok ovog sudskog postupka kako bi protekao bez ikakvih malverzacija i nezakonitih radnji.

Autor: Amela Sejdinović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. raditi za dugoročno, vjerujte da samo islam može odgovoriti na pitanja identitet Bošnjaka / muslimana i, stoga, ponovno uspostaviti jedinstvo Sandžaka.

    ALLAH DA VAS NAGRADI…

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.