Reis Rifat Fejzić na VII ECPD međunarodnoj konferenciji o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti na Balkanu

0
16

Miločer – Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD), međunarodna obrazovna i istraživačka organizacija iz akademskog sistema Ujedinjenih nacija i Vlada Crne Gore organizovali su 21. i 22. oktobra 2011. godine u Miločeru VII ECPD međunarodnu konferenciju o nacionalnom i međuetničkom pomirenju, vjerskoj toleranciji i ljudskoj bezbjednosti na Balkanu.

Ovogodišnja međunarodna konferencija u fokusu je imala temu  „Novi Balkan i proširenje Evropske unije“. ECPD, ovu međunarodnu konferenciju sa navedenom tematikom, tradicionalno organizuje u sklopu svog cjelovitog strateškog i istraživačkog projekta „Balkan u 21. vijeku – putevi izgradnje, mira i stabilnosti na Balkanu “.

Reis Fejzić na VII ECPD međunarodnoj konferencijiReis Fejzić na VII ECPD međunarodnoj konferenciji

Učešće u radu konferencije uzeli su ugledni naučnici i javne ličnosti iz Evrope, SAD, Japana, Indije i Australije, od kojih izdvajamo: Milo Đukanović, Jasuši Akaši, Erhard Busek, Džon Mareska, Takehiro Togo, Džejms Mankam, Leopold Maurer, … te mnogobrojne ugledne ličnosti iz svijeta, a Islamsku zajednicu u Crnoj Gori je predstavljao reis Rifat Fejzić.

Na konferenciji je ocijenjeno da na Balkanu i dalje ima nekoliko otvorenih pitanja kao što su funkcionalnost Bosne i Hercegovine, odnosi Beograda i Prištine, te zastoj u integracijama Makedonije te je poručeno je da sva sporna pitanja treba rješavati u duhu demokratskog dijaloga i jačanja međusobne saradnje. Ocijenjeno da su evropska perspektiva Balkana i politika partnerstva, dijaloga i pomirenja glavni uslovi stabilnosti i razvoja tog regiona.  Ukazano je na potrebu unapređenja regionalne saradnje, kao i da Evropska unija ne sme da odustane od politike daljeg proširenja.

7 ECPD - Međunarodna konferencija na temu „Novi Balkan i proširenje Evropske unije“7 ECPD – Međunarodna konferencija na temu „Novi Balkan i proširenje Evropske unije“

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović smatra da je u priči o novom Balkanu i evropskoj perspektivi, neophodno i neodložno rješavanje takozvanih nedovršenih pitanja. Takođe je istakao da „jedinstvena i funkcionalna Bosna i Hercegovina nema alternativu“, a da je „nezavisno Kosovo realnost koja se mora uvažiti“ gdje se grčko-makedonski spor što prije mora regulisati, kako bi Makedonija novim ciklusom integracije učvrstila stabilnost. Njemu je na ovoj konferenciji uručena Povelja zahvalnosti ECPD zbog  doprinosa politici mira i tolerancije u regionu.

Predsjednik ECPD Takehiro Togo ukazao je da su bezbjednost i stabilnost osnovni uslovi razvoja svakog regiona, pa i Balkana, kao i da na Balkanu još postoje izazovi koji mogu ugroziti mir, a evropske i evroatlantske integracije su najbolji okvir za uspostavljanje stabilnosti.

VII ECPD međunarodna konferencija u MiločeruVII ECPD međunarodna konferencija u Miločeru

Koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek kazao je da Balkan više nije glavna loša vijest u svjetskim medijima. Postoje pozitivni pomaci, ali su i dalje prisutna određena otvorena pitanja vezana za situaciju u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji – kazao je Busek. On je dodao da je Balkan je i dalje atraktivan za investicije zbog čega se neće ostvariti predviđanja o bankrotu država Jugoistočne Evrope.

U završnom delu ove međunarodne konferencije promovisana je knjiga-monografija „Između rata i mira” čiji je autor Jasuši Akaši, raniji specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju. Konferenciji u Miločeru nije prisustvovao bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali iako je bio najavljen.

Izvor: MonteIslam.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.