Reagovanje na press konferenciju Predsjednika Generalne skupštine UN-a gdina Vuka Jeremića

1
8

BIH – Na posljednjoj press konferenciji u organizaciji Predsjednika Generalne skupštine UN-a gdina Vuka Jeremića iznešeno je niz neistina o debati Generalne skupštine UN-a na temu “The Role of International Criminal Justice in Reconciliation” koja se odnosila na rad Međunarodnih Krivičnih sudova osnovanih od strane UN-a.

Naime, Predsjednik Generalne skupštine UN-a gdin Vuk Jeremić rekao je kako se gdja. Munira Subašić kasno obratila za učešće u debati Generalne skupštine UN-a na temu “The Role of International Criminal Justice in Reconciliation”, što nije istina. Poznata je činjenica da je Predsjednik Generalne skupštine gdin Vuk Jeremić skrivao informacije o datumu održavanja tematske konferencije, o učesnicima tzv. “ekspertima”, kao i ostalim sudionicima.

Naš cilj je bio da se obratimo u ime žrtava iz Bosne i Hercegovine i iznesemo svoj stav o radu Međunarodnih Krivičnih sudova, tačnije sudova koji su nadležni za zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije, što nam je Predsjednik Generalne skupštine UN-a gdin Vuk Jeremić vrlo jasno onemogućio, a to se i vidi iz dopisa koje Vam prosljeđujemo.

Isto tako, smatramo da je Predsjednik Generalne skupštine UN-a gdin Vuk Jeremić praktično krivac za nedolazak predstavnika boračkih organizacija iz Republike Srpske koje su, također tražile svoje učešće na debati Generalne skupštine UN-a na temu “The Role of International Criminal Justice in Reconciliation”.

Na sam dan održavanja spomenute debate, predstavnici Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine na čelu s gđom. Munirom Subašić su izbačeni sa sjednice Generalne skupštine UN-a od strane osiguranja UN-a, ali i uz asistenciju pojedinaca iz ličnog osiguranja Predsjednika Generalne skupštine UN-a gdina Vuka Jeremića.

Prema tome, smatramo da gđa. Munira Subašić nije izbačena zbog sporne majice i transparenta, nego je to bio smišljen plan da se onemogući bilo kakvo učešće predstavnika žrtava iz Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da su izbačeni i ostali članovi Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine koji na sebi nisu imali sporne majice, niti su nosili navedene transparente.

Iz tih razloga smatramo da konferencija koju je organizovao Predsjednik Generalne skupštine gdin. Vuk Jeremić nije imala apsolutno nikakav cilj da ukaže na određene nedostatke u radu Međunarodnih Krivičnih sudova, već je isključivo poslužila u svrhu njegove lične promocije, stoji u reagovanju Udruženja Žrtava i Svjedoka Genocida koje su potpisali Murat Tahirović, Munira Subašić i Nikola Findrik.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.