Reagirala Vakufska direkcija povodom zakona o prodaji vakufskih stanova

0
0

BiH – Povodom teksta „Vlada traži mišljenje Ustavnog suda” objavljenog u Oslobođenju 24. januara 2012. godine, reagiranjem se oglasila Vakufska direkcija. U ovom reagiranje se navodi:

– Čitanjem teksta se zaključuje da je Vlada utvrdila nacrt teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona  o prodaji stanova, a tiče se usaglašavanja sa odlukom Ustavnog  suda.

Od strane udruženja „DOM” kontinuirano se vrši žestok pritisak da se uz sudjelovanje pojedinih vladajućih struktura pokuša uspostaviti zakonsko rješenje koje ne može biti primjenljivo u pravnoj praksi bilo kojeg sistema uključujući  pravni sistem BiH.

Vakufsku direkciju zabrinjavaju dva momenta, a to je da Vlada Federacije BiH predloženi nacrt Zakona prosljeđuje na mišljenje Ustavnom sudu FBiH, te činjenica da se ozbiljno razmatra o mogućnosti otkupa stanova u privatnom vlasništvu na kojem je stečeno stanarsko pravo. Ovakav način Vlade zabrinjava Vakufsku direkciju, jer nije jasno šta se traži od Ustavnog suda, jer svaki poslovnik Ustavnog suda FBiH i Ustava FBiH tačno su određenje njegove nadležnosti. Ustavni sud FBiH po mišljenju Vakufske direkcije je najveći krivac zbog dozvole otkupa vakufskih stanova, te smatramo  da se radi o jednoj političkoj sudskoj instituciji, koja svoje odluke temelji na zahtjevima nekolicine građana, a na uštedi  prava stvarnih vlasnika nacionalizovanih stanova. Bojimo se da se ovakvim traženjem od Ustavnog suda želi izdejstovati mišljenje da se dodatno omogući otkup stanova koje naprosto nije moguće otkupiti.

Naime, stanovi u privatnom vlasništvu su uknjiženi na ime fizičkih i pravnih lica, i bez obzira što je na njima stečeno stanarsko pravo, ne postoji način da se isti mogu otkupiti shodno Zakonu o prodaji stanova. Moramo istaći da prije nego što bi se izvršio otkup, bi trebalo predmetne stanove pretvoriti u društvenu svojinu. Pretvorba iz privatnog vlasništva u društvenu svojinu je moguća jedino Zakonom o nacionalizaciji koji je u potpunosti derogiran Ustavom SFRJ iz 1974. godine. Po tom  stav je zauzeo i Ustavni sud SFRJ što je opštepoznato u našoj pravnoj praksi. Znači, država nema pravo uspostavljena stanarska prava izjednačavati sa vlasništvom, niti može zakonskim odredbama omogućavati otkup privatnog vlasništva, jer bi to bio grub način kršenja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i Ustava BiH.

Ovim putem pozivamo Ustavni sud BiH da ne podliježe pritisku određenih političkih opcija i nevladinih udruženja, te da ne pomaže u nakanama povrede prava vlasništva svojim mišljenjima i odlukama. Vakufska direkcija poručuje da će se svim pravnim sredstvima oduprijeti ovom zadnjem činu nastojanja uništenja vakufa, koji se još nalaze u vlasništvu ovog jednog  izuzetno bitnog instituta, kaže se u reagiranju Vakufske direkcije.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.