Razgovor sa Zilhom Hajdaragić, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru

0
21

interviewNovi Pazar – Intervju sa Zilhom Hajdaragić, studenticom Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, departman: filologija, anglistika.  

 1. Šta vama kao studentu znači edukacija iz oblasti interkulturalnog razumevanja, ljudskih prava i pomirenja?

 -Prije bih se fokusirala i izjavila da mi edukacija iz oblasti interkulturalnog razumjevanja, ljudskih prava i pomirenja znači mnogo kao osobi koja u skorijoj budućnosti namjerava da se zaposli, osnuje porodicu i to znanje prenese novim generacijama. U XXI vijeku svjedoci smo velikoj nepravdi koja se ljudima nanosi, stalno smo u nedoumici šta je ispravno, a šta ne. Ne želim da u budućnosti iz mojih usta ili mojim djelima govorim i pokazujem društvu nikakav vid agresije. Ne želim da ni ljudi koji me budu okruživali budu agresivni. Pohađanjem predmeta o ljudskim pravima, izgradnji dobrog i prijateljskog odnosa sa drugim ljudima naučila sam mnogo. I želim da to u praksi i primenim.

 

2. Na koji način univerzitetski profesori mogu doprineti promociji interkulturalnosti?

 

-Univerzitetski profesori mnogo mogu doprineti prilikom promocije interkulturalnosti. Upravo su oni ti koji rade sa ljudima, koji su u mogućnosti da predaju na raznim univerzitetima i drugim visokoškolskim ustanovama tako da se od njih potajno i očekuje da u velikoj meri šire pozitivne vibracije o ljudskoj jednakosti i studente uče da postanu bolji ljudi, bez mržnje i antipatije prema onima koji su drugačiji od njih.

 

3.Koji su po Vašem mišljenju ključni razlozi za nepoznavanje i nepoštovanje međusobnih 

nacionalnih, etničkih, verskih i drugih različitosti?

 

Upravo nedostatak ovakvih projekata u školama (bilo osnovnim ili srednjim) i univerzitetima. Jako je bitno da se o problemima različitosti stalno govori, i da se potencira na tome da postoje

različiti ljudi,ali da su oni ipak ljudi. Jako bitan razlog jeste i taj što se o gore navedenim problemima ne govori dovoljno. Danas se sve više trudimo da ih stavimo pod tepih i da ih ne primjećujemo. Čovek kao individua je počeo da obraća pažnju samo na sebe. Da je njemu dobro, a drugi neka se snađu.

To je ključni problem.   

 

4. Kako univerziteti mogu doprineti izgradnji mira u regionu? 

 

-Jedino uz saradnju sa drugim univerzitetima. Realizujući ovakve projekte tako što će se različiti univerziteti povezati i razmjenjivati svoje profesore i studente i samim tim će doći do međusobnog razmjenjivanja iskustava i skretanja pažnje na stvari i probleme na koje se treba fokusirati. Jer, ovo je neiscrpna tema, sa mnogo problema, ali sa isto toliko rješenja.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.