Rahmetli Alija Izetbegović

7
62

Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu, u 78. godini.

Rekao je Alija:

 • Bošnjački muslimanski narod Sandžaka izložen je državnom teroru, čak i Genocidu.
 • Iako je Sandžak izvan granica Republike Bosne i Hercegovine, mi trajno ostajemo zainteresirani za taj dio našeg naroda.
 • Bošnjaci u Sandžaku imaju definiran program za rješavanje svoga statusa, sa kojim su upoznali sve domaće i međunarodne institucije. Taj program je u skladu sa međunarodnim pravom i evropskim principima usvojenim za rješavanje jugoslavenske krize.
 • Srbija nasilno mijenja etnički karakter Sandžaka.
 • Očita je namjera Beograda da nasilno promijeni etnički karakter Sandžaka u korist srpskog življa. – Budući da su u genocidu nad Bošnjacima 1992./93. dokazano učestvovali i Srbi iz Hrvatske, ovim je praktično stvorena situacija da se u istom prostoru nađu dželati i žrtve. Bizarniji scenario teško da bi se mogao zamisliti.
 • …intenzivno je zaposjedanje sandžačkih sela, iz kojih su posljednjih godina Bošnjaci, metodima državnog terora, bili prinuđeni da bijegom sa vjekovnih ognjišta spasavaju goli život.
 • …podignimo visoko naše zastave, odbacimo strah i sumnje…
 • Bosnom nikad niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo.
 • Ne tražite osvetu, nego pravdu.
 • Bosna je mala zemlja, ali ima pravo na istinu.
 • Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!

Rekli su o Aliji:

REISU–L-ULEMA MUSTAFA EF. CERIĆ
Kao njegov prijatelj mogu da kažem da je smrću predsjednika Izetbegovića završena jedna značajna stranica povijesti BiH. Nadam se da ćemo mi tu stranicu znati čitati. Svim muslimanima u BiH i svim Bosancima želim izraziti suosjećanje i kazati im da ćemo tek sada shvatiti vrijednost Izetbegovića i da sve ono što je on lijepo ostavio za BiH treba cijeniti i dalje raditi onako kako je on mislio da treba da radimo. A to je da čuvamo svoj islamski identitet i da čuvamo državnost BiH.

DR. HARIS SILAJDŽIĆ
Predsjednik Izetbegović bio je ličnost koja je obilježila modernu historiju Bosne i Hercegovine. Sve što mogu reći u ovom trenutku jeste da osjećam jednu veliku prazninu.

PEDI EŠDAUN, Visoki predstavnik za BiH
Divim se i jako poštujem Aliju Izetbegovića. Prvi put sam ga sreo u augustu 1992. godine. Tada sam posjetio Predsjedništvo BiH dok su okolo sipale minobacačke granate. Od trenutka kada sam se sreo s njim, imam taj duboki osjećaj divljenja i izuzetnog poštovanja prema njemu.
Duboko sam uvjeren da bez njega ova zemlja ne bi postojala. A ja jako volim Bosnu i Hercegovinu i ovaj posao koji mi je dala međunarodna zajednica. Ponavljam, da bez Izetbegovića ova zemlja danas ne bi postojala i ništa drugo ne mogu osjećati prema njemu nego duboko divljenje i izuzetno poštovanje.
U ovim tužnim momentima upućujem saučešće njegovoj porodici. Izetbegovića sam uvijek smatrao ocem ove države i naš zadatak sada je da nastavimo graditi BiH, osiguramo njene granice i da je osposobimo da služi svim svojim građanima.

SAJED MAHMUD SADRI, ambasador Irana
Bez sumnje ime i sjećanje na ovog velikana koji je cijeli svoj život proveo u borbi za ljudske vrijednosti, afirmaciju nacionalnog identiteta Bošnjaka te suverenitet i teritorijalni integritet BiH ostat će vječno zapamćeno u historiji ove zemlje i ovog naroda.
Od Uzvišenog Gospodara molim vječni džennet za rahmetliju i svim narodima BiH prosperitet, solidarnost te napredak zemlje, što je bila i želja rahmetli Alije Izetbegovića.

REDŽEP TAJIP ERDOGAN, premijer Turske
Vijest da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine i veliki mislilac umro, moj narod i mene potresla je iz dubine duše. Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.
Bol povodom Izetbegovićeve smrti moj narod i ja dijelimo sa bratskim bosanskohercegovačkim narodom. Neka mu Allah da rahmet, a porodici upućujem iskreno saučešće.

MUHAMMED MAHATHIR, premijer Malezije
U ime vlade Malezije, želim izraziti iskrenu žalost zbog smrti Alije Izetbegovića, bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH. Predsjednik Izetbegović je bio veliki lider Bosne i Hercegovine koji je cijeli svoj život posvetio dobrobiti svog naroda, kao i njegovom napretku i prosperitetu. On je također bio veliki prijatelj Malezije, koji je učinio mnogo za jačanje odnosa između dviju zemalja.

STJEPAN MESIĆ, predsjdnik R Hrvatske
Sudjelujući u Vašoj boli zbog gubitka oca i supruga, želim još jednom naglasiti da je Alija svojom osobnošću i političkim djelovanjem snažno obilježio zbivanja u BiH. Cijeli je svoj život podredio političkom djelovanju i nisu ga slomile ni teške godine zatvorskog života. Neupitna je njegova državnička uloga u ratnim i poratnim godinama u BiH, tog teškog perioda za sve države na području bivše Jugoslavije. Često sam se susretao s njim na bezbrojnim mirovnim konferencijama koje, nažalost, nisu uspjele spriječiti rat, a naše smo poznanstvo nastavili i kasnije kada se BiH uspjela održati kao samostalna država.
Znam da vama, njegovim najbližima, riječi utjehe neće ispuniti prazninu. Poštovana obitelji Izetbegović, izvolite primiti moju duboku sućut u povodu smrti Vašeg supruga i oca.

ABDULAH SIDRAN, akademik, književnik
U jednom razgovoru prije sedam-osam godina gospodin Izetbegović mi je rekao: “Kad bi mi bilo ponuđeno da ponovo živim, ja bih odbio. Ako bih morao prihvatiti, živio bih isto ovako kako sam i živio”.
Tako nešto može osjećati i kazivati samo veoma snažna i sasvim spokojna ljudska duša. Baš tu snagu i takvo spokojstvo vidio sam na njegovom licu dok smo se nedavno opraštali u njegovoj bolesničkoj sobi.
Zato sam siguran, mada ne znam šta je poručio svojim bližnjima, da Alija nikako ne bi volio slušati naš plač i gledati našu kuknjavu. Treba dugo šutjeti.

TVRTKO KULENOVIĆ, akademik, pisac, profesor
Smatram da je Izetbegović imao književnog talenta i jednu vrlo bitnu crtu pisaca – sposobnost empatije i osjećanja uopće. Bio je čovjek od duha i detalja, od intelekta i sposobnosti, rekao je Kulenović, jedan od recenzenata knjige Alije Izetbegovića “Islam između Istoka i Zapada”.

AHMED HADŽIPAŠIĆ, premijer Vlade FBiH
Nemjerljiv je doprinos rahmetli Alije Izetbegovića historiji BiH. Svojim djelovanjem snažno je obilježio zbivanja u našoj zemlji njegujući bošnjačko nacionalno biće, ali nigdje i nikada na štetu drugih bosanskohercegovačkih naroda.
Gajim izuzetno veliko poštovanje prema onome što je rahmetli Izetbegović radio i uradio u izgradnji slobodne i demokratske BiH.

ADNAN TERZIĆ, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
Predsjednik Izetbegović je bio demokrata koji je osnovne postulate demokratije u BiH uveo u momentima kada je BiH bilo najteže. Sigurno da na nama ostaje da jačanjem državnih institucija, demokratizacijom bh. društva i uvođenjem pune ravnopravnosti svih njenih građana nastavimo graditi Bosnu kakvu je on imao u svom srcu i za koju je pobrao simpatije međunarodnih faktora.

ENES KARIĆ, dekan Fakulteta islamskih nauka
Smrt gospodina Alije Izetbegovića, velikog bosanskog predsjednika, ogroman je gubitak za bosansku politiku i bosansku demokratiju. Predsjednika Aliju Izetbegovića krasile su mnoge lijepe ljudske osobine. Bio je uman, hrabar i strpljiv čovjek i sve to je lijepo uskladio. Smatram da je Izetbegović upravo tom svojom umnošću, hrabrošću i saburom očuvao Bosnu i Hercegovinu.

HILMO NEIMARLIJA, predsjednik Sabora IZ BiH
Otišao je veliki čovjek Bosne, bošnjačkog naroda, ali i muslimana Evrope. Alija Izetbegović je za mene bio prijatelj od kojeg sam učio kao vrlo mlad čovjek. On je za moju generaciju bio muslimanski mislilac i pisac koji je donio svježinu u razumijevanje islama, islamskih vrijednosti i ustanova.

PJER ŽALICA, reditelj
Vrlo sam tužan zbog smrti predsjednika Izetbegovića. Kako god historičari danas i sutra sudili o njemu kao političaru, ja sam siguran da smo skupa s njim bili na pravoj strani. Borili se za pozitivno.

FATMIR ALISPAHIĆ, književnik
Aliju Izetbegovića će vremena pamtiti kao jednog od najvećih mirotvoraca u povijesti civilizacije. On je vjerovao u mir i kada je svakome bilo jasno da je agresija na BiH stvarnost. I u vrijeme genocidne agresije, vjerovao je u mir, po svaku cijenu, jer je bio ubijeđen da je mir uvijek u prednosti, kao i dobrota. Nažalost, Izetbegovićevo mirotvorstvo nije doživjelo međunarodnu valorizaciju kakvu zaslužuje. On je prije desetine drugih morao dobiti Nobelovu nagradu za mir! Ne samo zbog toga što je posvjedočio da mu je mir vrijedniji od svega, već prije svega zbog toga što je u vremenima teških ratnih iskušenja uspio sputati i u konstruktivnu civilizacijsku energiju pretočiti opravdani gnjev naroda, izloženog genocidu i međunarodnoj zavjeri.

MILAN KUČAN, bivši predsjednik Slovenije
Bio je jedan od najautentičnijih svjedoka i aktera zbivanja u vrijeme i nakon raspada Jugoslavije, ali prije svega čovjek dijaloga među ljudima i civilizacijama.

HASAN MURATOVIĆ, član Predsjedništva SDA
Alija Izetbegović je sigurno najveći političar kojeg je BiH imala. Donosio je vrlo teške odluke i uvjerio sam se da ih je uvijek donosio potpuno mirno u saburu. Da njega nije bilo u politici tokom raspada Jugoslvije, države BiH najvjerovatnije ne bi bilo. Ako bi je i bilo ne bi bila cjelovita. Vjerujem, svi oni koji su s njim radili, a i najveći broj građana naše zemlje, iskreno žali zbog njegove smrti.

NIJAZ DURAKOVIĆ, član Predsjedništva BiH u vremenu agresije na BiH
Sa mojim prijateljem i dugogodišnjim saradnikom Alijom Izetbegovićem proveo sam četiri ratne i najteže godine. On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u povijesti bošnjačkog naroda bar za zadnje stoljeće jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio, slobodu i demokratiju.

KIRO GLIGOROV, bivši predsjednik Makedonije
Mnogo me je potresla i rastužila vijest o preranoj smrti mog poštovanog prijatelja Alije Izetbegovića. Alija Izetbegović predvodio je BiH 90-tih godina u ratu i miru i dao značajan doprinos naporima za mirno rješenje stanja u bivšoj Jugoslaviji. I pored njegovog povlačenja sa političke scene 2000. godine zbog narušenog zdravlja sve do posljednjih trenutaka njegovog života je pratio situaciju u BiH i zalagao se za njeno dobro i prosperitet.

IVICA RAČAN, hrvatski premijer
Poštovana obitelji Izetbegović, Alija Izetbegović bio je lider bošnjačkog naroda u BiH i nedvojbeno je obilježio ratna i poslijeratna zbivanja u svojoj zemlji. I kada se zbog bolesti morao povući iz politike, osjećao se njegov utjecaj na sva bitna politička događanja na prostoru BiH. Iako narušena zdravlja, iz bolničke postelje isticao je svoju težnju za boljom budućnošću.
U povodu smrti Vašega supruga i oca primite iskrenu sućut u moje osobno ime, kao i u ime Vlade.

KLIFORD BOND, amabasador SAD u BiH
Želio bih izraziti svoje saučešće porodici Izetbegović. U mojoj karijeri bilo je svega nekoliko sahrana kojima sam prisustvovao, a da je na njima bilo tako jasno izraženo javno osjećanje prema osobi koja se sahranjuje. Jako me je dirnulo to osjećanje javne tuge koje sam osjetio na sahrani.
Ova zemlja je, jednostavno, država koja je na takvom nivou da smrt jedne osobe, ma koliko velika bila, a Izetbegović zasigurno jeste bio velika ličnost, neće prerasti u nestabilnost. Nema sumnje da će se javno osjećati gubitak.

SAFET ORUČEVIĆ
Alija Izetbegović bio je čovjek sa kojim sam usko sarađivao više od deset godina. Njegova uloga u odbrani zemlje pripada epohi po kojoj će biti zapamćen kao prvi predsjednik koji je svojom hrabrošću i razumnom politikom spasio opstanak BiH.

RIČARD SKLAR, ambasador
Predsjednik Alija Izetbegović bio je istinski heroj i patriota. Ja sam ponosan i sretan zbog privilegije da radim sa njim na donošenju mira i prosperiteta građanima Bosne i Hercegovine u danima nakon završetka rata. On je uvijek iskazivao spremnost da nađe rješenja za teške probleme sa kojima se vaša zemlja suočavala. No, on u tome nikada nije ispuštao iz vida interese svog naroda. Za mene je neizrecivo blago iskustvo koje sam stekao u druženju sa njim.
( Prvih godina nakon Dejtona Sklar je bio specijalni izaslanik tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona za ekonomska pitanja u BiH)

VESLI KLARK, kandidat za predsjednika SAD
Predsjednik Alija Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Raditi sa njim na poslovima okončanja rata i početka izgradnje miroljubive i napredne BiH bilo je jedno veliko i časno iskustvo u mom životu.
Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao. Izetbegović je uvijek imao pred sobom širu sliku i bio spreman na izbore i prosudbe kojima su se smrt i razaranja koja su pohodila njegovu zemlju okončala. I BiH i svijet izgubili su velikog lidera. Nasreću, njegov rad na izgradnji vaše zemlje ostat će vječni spomenik njemu, veći nego bilo koja riječ koju bismo mogli sada izgovoriti.
Narodi vaše zemlje trebaju biti vječno zahvalni za njegovo ostvarenje.

HAVIJER SOLANA, evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost
Alija Izetbegović je bio hrabri lider svog naroda. On je igrao vrlo važnu ulogu u okončanju rata, pripremio je teren za mir i demokratsku izgradnju BiH.
Upućujem moje duboko saučešće porodici predsjednika Izetbegovića i bošnjačkom narodu.

KOFI ANNAN, generalni sekretar UN-a
Predsjednik Izetbegović ostat će upamćen po historijskoj ulozi u očuvanju jedinstva BiH i izgradnji bosanske države.
Ujedinjeni narodi saopćili su posredstvom svoje web adrese da generalni sekretar upućuje izraze saosjećanja porodici predsjednika Izetbegovića i stanovništvu BiH.

CARLO AZEGLIO CIAMPI, predsjednik Republike Italije
Vijest o smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, ispunjava me žalošću. Njegove ljudske vrijednosti, njegovo zalaganje za mir i stabilizaciju regije ostavit će stalan trag u historiji Balkana. Sjećam se toplog dočeka i plodonosnih susreta sa predsjednikom Izetbegovićem u toku moje posjete Sarajevu u aprilu 2000., kao i tokom našeg prethodnog susreta u Rimu kada sam vršio dužnost predsjednika vijeća ministara.
Konsolidacija zajedničkih institucija i saradnje između naroda ostaje glavni put kojim će se osigurati Bosni i Hercegovni mirna i prosperitetna budućnost, i u evropskoj perspektivi.
Izražavam, u ime talijanskog naroda i u moje lično ime, osjećanje dubokog saosjećanja i žalosti i molim vas da ista osjećanja prenesete i familiji gospodina Alije Izetbegovića.

MELEK SINA BAJDUR, turska ambasadorica u BiH
Alija Izetbegović bio je državnik kojeg su dobro poznavali i voljeli ne samo Bosanci i Hercegovci nego i svi građani Republike Turske. Ono što sam ja za kratko vrijeme svoga boravka u BiH vidjela, pogotovo nakon njegove smrti, kada sam imala priliku pročitati mišljenja ostalih ljudi koji su s njim dijelili vrijeme i prostor, jeste da se svi slažu u jednom – Izetbegović je osigurao opstanak državnosti BiH.

MIRKO PEJANOVIĆ, član Predsjedništva u vremenu agresije na RBiH
Izetbegović je jedan od ljudi koji je hrabro birao ideju suverenosti BiH. Ukoliko naša država pristupi Evropskoj uniji i postane stabilna ekonomski i politički, onda će Izetbegović ostati zapamćen kao veoma značajna ličnost i kao čovjek humanista.

RASIM KADIĆ, predsjednik LDS-a
Alija je bio vojskovođa sa najslabijom vojskom i lider u najsloženijoj zemlji u Evropi. Ipak, uspio je očuvati tu najsloženiju državu i nije izgubio od mnogo jačeg agresora. Tužan je dan jer smo ostali bez njega, a velik je jer smo imali velikog čovjeka čije veličine u ovom trenutku nismo dovoljno svjesni.
Nažalost, uvijek drugi treba da nam kažu koliko mi vrijedimo. A ja mislim da je bio bolji od vremena u kojem je živio.

SEJFUDIN TOKIĆ, potpredsjednik SDU
Rahmetli Alija Izetbegović bio je dobar čovjek. U najburnijem periodu historije BiH kao njen predsjednik suočio se sa najradikalnijim politikama hegemonije i nacionalističke isključivosti režima iz Beograda i Zagreba. Predvodeći patriotske snage BiH uspješno se suprotstavio takvim politikama i obezbijedio da se BiH sačuva kao multietnička država jednako okrenuta saradnji sa zapadnim, kao i sa islamskim zemljama.
Lično sam impresioniran njegovom tolerancijom koju je iskazivao prema političkim neistomišljenicima i sposobnošću razumijevanja običnih bosanskih ljudi.

IVAN SUPEK, akademik
Bio je primjer istrajnog borca za slobodu i pravo svakog čovjeka. Zahvaljujući njemu, BiH je postala suverena u međunarodno priznatim granicama. Koristio je svaku priliku da govori o neovisnosti i nedjeljivosti BiH, o pravima sva tri naroda u njoj i svih drugih naroda. Volio je Bosnu iznad svega i ljude koji su BiH smatrali svojom domovinom. On je 1991. godine bio prvi potpisnik Deklaracije Internacionalne lige humanista o neovisnosti i suvrenosti BiH u međunarodno priznatim granicama i njenoj odbrani. Od 1991. do smrti ostao je konzekventan promicatelj mira, pravde i tolerancije, veliki borac za očuvanje cjelovite BiH.

RICHARD HOOLBRUKE, kreator Daytona
Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on. Ali, ponavljam, da nije bilo njega, Bosne i Hercegovine ne bi bilo. On je razlog postojanja BiH. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobijedio. Kazao je da je Izetbegović zaslužio Sarajevo, jer ga nikada nije napuštao.
Da je Izetbegović napustio Sarajevo, BiH ne bi opstala.

PETER NICHOL, guverner CBBiH
Bila mi je izuzetna čast što sam poznavao izuzetnog čovjeka, i što sam sa njim uspješno sarađivao.

GEORGE ROBERTSON, generalni sekretar NATO-a
U ime Sjevernoatlanske alijanse izražavam svoje saučešće povodom smrti Alije Izetbegovića. Od 1992. do 1995. godine bio je glas BiH koji se borio za njen opstanak. Predvodio je otpor iz opkoljene prijestonice i predano radio na tome da se spasi jedinstvo i nezavisnost BiH. Na kraju rata je postao jedna od ključnih ličnosti u pregovorima i zaključenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Želim izraziti svoju počast ovom hrabrom državniku koji ne samo da je omogućio da BiH postoji, već i čije je vođstvo usmjerilo ovu zemlju ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

TOMAS KLESTIL, predsjednik Austrije
Prekoračujući granice stranačkog djelovanja, predsjednik Izetbegović će ostati u sjećanju kao otac bosanskohercegovačke nezavisnosti. Njegov zavjet je učvršćenje pozicije Bosne i Hercegovine kao punopravnog člana porodice država, kao i opredjeljenje za izmirenje među narodima i za budućnost BiH u evropskim integracijskim strukturama. Austrija je u Aliji Izetbegoviću izgubila jednog dugogodišnjeg bliskog prijatelja.

JACQUES CHIRAC, predsjednik Francuske
Francuska zna za izuzetnu hrabrost koju je Alija Izetbegović pokazao u najmračnijim danima opsade Sarajeva. Francuska zna za njegovu historijsku ulogu i političku hrabrost koju je dokazivao doprinoseći nacionalnom pomirenju potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u Parizu, kojim je okončan rat u decembru 1995. godine.

DENIS McSHANE, britanski ministar
Sa žaljenjem smo primili vijest o smrti Alije Izetbegovića. Tokom svog života je odigrao značajnu ulogu u historiji BiH. Želim odati priznanje njegovim naporima za izgradnju države BiH. Izraze saučešća upućujemo njegovoj porodici, prijateljima i građanima BiH.

KEMAL HARAZI, šef diplomatije Irana
Vijest o preseljenju Alije Izetbegovića uzrok je duboke tuge i iskrenog bola. Bez sumnje, napori ovog velikana u cilju odbrane identiteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i jedinstva svih građana i naroda ove zemlje, čine ga nezaboravnom ličnošću u burnoj historiji Balkana.

General RIČARD MAJERS, predsjedavajući Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD
Njegova uloga vođe bila je ključna u vrijeme prvog tročlanog Predsjedništva i on je direktno doprinio miru u regionu. Podrška predsjednika Izetbegovića bezbjednosti u regiji došla je u historijskom času i njegov doprinos je veoma značajan. Njegovi savjeti i mudrost će nedostajati, kaže se, između ostalog, u poruci koju je povodom smrti Alije Izetbegovića uputio komandantu Zajedničke komande Vojske FBiH generalpukovniku Atifu Dudakoviću, Ričard Majers.

BERNARD HENRI LEVI, filozof i pisac
On je propovijedao islam tolerancije, dobrohotnosti i umjerenosti, građanski islam, a mi ga nismo slušali. On je 1992. godine preklinjao Evropu da intervenira, upozoravao Fransou Miterranda da u BiH postoje koncentracioni logori; Fransoa Miterrand to nije slušao. Mi nismo slušali Izetbegovića, kao što nismo slušali ni Masuda, a onda je poginulo 200.000 ljudi u BiH i došao rat na Kosovu, što smo mogli izbjeći da smo ga slušali. On je bosanski De Gol. Njegov kredo je bio islam, ali također i demokratija i multietičnost.

LORD DEJVID OVEN, nekadašnji mirovni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju
Alija Izetbegović je bio vrlo hrabar čovjek koji je odigrao ključnu ulogu u opstanku BiH. Izetbegović je bio “oštar”, ali iskren. Kada bude pisana historija BiH on će imati glavnu ulogu u njoj. Izetbegović lično je igrao glavnu ulogu u kreiranju BiH.

SAFET HALILOVIĆ, predsjedavajući SBiH
Smrt Alije Izetbegovića veliki je gubitak za BiH i za sve probosanske snage koje se bore za opstanak i prosperitet ove zemlje, za ljudska prava i univerzalne vrijednosti njenih građana.
Izetbegović je postao planetarno poznat kao personifikacija borbe za odbranu i opstanak BiH, njezinih građana i naroda u vrijeme agresije na našu zemlju. Svojim upornim otporom brutalnoj agresiji, te borbom za prava građana ove zemlje, opstanak i različitost Izetbegović je presudno doprinio odbrani i opstanku BiH, kao države i društva o čemu će historija dati posljednju riječ.

MIRO LAZOVIĆ, predsjednik SDU BiH
Žao mi je što gospodin Izetbegović nije dobio svoju osobnu bitku. Upoznao sam ga 1992. godine i tokom rata i mirovnih pregovora spoznao sam da je to čovjek širokih pogleda. Često je govorio da bez Srba i Hrvata nema BiH.
Njegovom smrću BiH i Bošnjaci su izgubili čovjeka mira, pravde, humanistu i patriotu.

KREŠIMIR ZUBAK, predsjednik NHI
Žao mi je zbog smrti gospodina Izetbegovića. On je bio osoba koja je imala jednu od najvažnijih uloga u Bosni i Hercegovini. Radio sam s njim i imali smo veoma dobre međuljudske i kolegijalne odnose. Zbog toga smo se i dobro slagali u pogledu izgradnje BiH i njene, nadam se, svjetlije budućnosti.

EMIR BALIĆ, legendarna mostarska lasta
Mislim da je ovo veliki gubitak za sve građane Bosne i Hercegovine, a posebno nas Bošnjake. On je bio pošten političar i jedan od rijetkih iskonskih boraca za ideju jedinstvene BiH i ideju da Bošnjaci žive život dostojan čovjeka na tlu što se zove Balkan.
U svom pohodu imao je zaista teške trenutke i ja sam u to direktno upoznat, jer sam prijateljovao sa tim velikim čovjekom. Mislim da će se rijetko na ovom tlu roditi takav domoljub kao što je bio naš dragi Alija.

SEID ef. SMAJKIĆ, mostarski muftija
Alija je legenda naše zemlje. Imao je snage i hrabrosti biti na čelu naše zemlje kada je to bilo najgore i donijeti mnogo historijskih odluka. Od stvaranja Armije BiH, borbe da u svijetu pokaže šta se dešava u BiH, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je zaustavio rat i stradanje našeg naroda.
Ne treba ni spomenuti šta je učinio da BiH dobije svoje konture, da se formira kao država. On je osoba koja je samim tim mnogo pomogla da opstane islam u Evropi i zato mu cijeli svijet treba biti zahvalan. Neka mu Allah dž.š. podari dženet.

NIJAZ ALISPAHIĆ, književnik
Preselio je jedan od najplemenitijih ljudi koje je Bosna imala. Ta njegova plemenitost, ta posvećenost uzvišenim idealima, za sve je naše dušmane, a ima ih bezbroj, bila nerješiva zagonetka. Što nas više ubijaš, više nas ima, što nas više mrziš, mi više volimo, što nas više trpaš u islamski ekstremizam, mi smo više Bosanci i komšije.
Upravo zahvaljujući Aliji Izetbegoviću stvoren je neraskidivi lanac pozitivne bosanske energije, kojoj nikakvi topovi, nikakvo izgladnjivanja nisu mogla stati ukraj. Da je na našem čelu bio neko drugi, neko manje posvećen vjeri u vječne vrijednosti, pitanje je kako bi se priča sa Bosnom završila.
Ona ni danas nije završena, ali zahvaljujući putu koji je trasirao Alija Izetbegović, putu dobrote i ljubavi, Bosna ima šansu da opstane. Izetbegovićeve poruke žive kao putokaz za budućnost, jer ili će Bosne biti onakve kakvu je snio Alija Izetbegović, kao zemlja ravnopravnih i slobodnih ljudi, ili je neće biti. Otud je Izetbegovićeva misao svjetinik bosanske budućnosti.

EMIR NUHANOVIĆ, dirigent
Veoma mi je teško. Predsjednika sam lično poznavao i često je dolazio na naše koncerte. Nikad mi nije bilo jasno kako čovjek koji vodi državu i ima puno obaveza, ima vremena da razgovara sa muzičarima.
Nakon koncerta, kada se ne uspijemo pozdraviti, znao je nazvati i čestitati. Rijetko koji muzičar to će doživjeti od predsjednika zemlje. U njegovo doba Sarajevska filharmonija je procvjetala. Na početku rata oformio je orkestar Armije RBiH, a kasnije podržavao naš rad.

RADOVAN MARUŠIĆ, publicista, novinar i reditelj
Umro je dobar čovjek, umro je najčestitiji Bošnjak u novijoj povijesti ovih krajeva. Bio je, iznad svega, dobar i human.
Imao sam nekoliko direktnih i, uvjeren sam, obostrano srdačnih susreta s njim. Mi katolici kažemo: Neka mu je laka, čestita i dobra bosanska zemlja.

MIRNES AJANOVIĆ, predsjednik BOSS-a
Izetbegovićeva borba za Bosnu i Hercegovinu i mir dala je puni doprinos očuvanju bošnjačkog nacionalnog bića i suživotu bh. naroda. Po meni je to Alija Izetbegović.
Nikada mi u životu ništa nije teže bilo napisati i ovu izjavu sam smišljao više od 60 minuta. Najveća zasluga Izetbegovića je što smo dobili nacionalno ime Bošnjaci.
Ako ništa, aminovao je to kada je imao moć da to uradi. S obzirom na to da je bio vjernik mogao je reći ostajemo samo muslimani.

ALIJA BEHRAM, direktor RTV Mostar
Zaista sam shrvan boli koju osjećam nakon što sam primio vijest o smrti velikog mog imenjaka, mog najdražeg političara. Samo mogu reći da je odlaskom ove gromade od čovjeka nastala velika praznina u našem narodu. Izgubili smo čovjeka koji je svom narodu i državi dao sve što je mogao dati, a dobio je tako malo.

ADIL OSMANOVIĆ, potpredsjednik RS
Vijest o smrti predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika RBiH Alije Izetbegovića biće teško prihvatiti svima onima kojima je demokratska BiH bila na srcu.
O značaju koji je imao u svijetu svjedoče i posjete političara i lidera koje je imao tokom bolesti.

MEHMED FOČIĆ, Savez demobilisanih boraca
Bosna i Hercegovina izgubila je najvećeg patriotu i čovjeka. Teško je naći prave riječi zbog gubitka najvećeg vođe Bošnjaka. On je bio naš simbol. Da nije bilo njega, danas ne bi bilo ni BiH.
Sjećam se da mi je jednom rekao da mu je ovih deset proteklih godina teže od onih nekoliko provedenih u zatvoru. Želim da pozovem Bošnjake da se ujedine nakon smrti našeg predsjednika i nastave put koji je on započeo.

HAJRA ĆATIĆ, Udruženje “Žene Srebrenice”
Žao mi je predsjednika. Bezbroj puta sam imala priliku sa njim razgovarati i znam koliko je razumio našu nesreću.
Nikad nisam bila pristalica onih koji su tragediju Srebrenice željeli staviti na njegovu dušu. On je bio predsjednik koji je na svaki način dijelio sudbinu svog naroda.

HATIDŽA MEHMEDOVIĆ, “Srebreničke majke”
Moje djece nema i ja nemam kome šta da se dodvoravam niti da podilazim. Godinama su pokušavali da nas izmanipulišu pričom o bošnjačkoj krivici i naravno krivici Alije Izetbegovića za smrt Bošnjaka Srebrenice.
To su radili oni koji su željeli izjednačiti, takozvane sve tri strane i umanjiti krivicu stvarnih krivaca za smrt naše djece. Nikada na to nisam pristajala, a danas najmanje. Alija Izetbegović je bio i ostao predsjednik Bošnjaka i moj predsjednik i, sigurno je, da nije bilo njega i njegovog autoriteta, Bosna bi danas bila jedna velika Srebrenica. Bošnjaci, kojima je Alija bio ratni komandant, za razliku od drugih, danas se nemaju čega stidjeti.

JAKOB FINCI, predsjednik Jevrejske zajednice
Nažalost, ovo je jedan od velikih gubitaka za BiH, jer je iz naših redova otišao čovjek koji ima velike zasluge što danas imamo državu. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Vjerujem da svi oni kojima je Bosna na srcu da će sada zbiti redove da idemo naprijed u bolju budućnost, koju nam je Izetbegović trasirao.

SEAD DELIĆ, penzionisani general
Bio sam komandant Pete operativne grupe u Tuzli kada su naše snage osvojile kotu Greda i Lisaču. Oba puta predsjednik Izetbegović je došao da nas obiđe.
Na Lisači smo imali dosta zarobljenika i dobro se sjećam da nam je tada predsjednik rekao “zarobljenik je osoba o kojoj sve govori njegov naziv. Molim vas vodite računa o odnosu prema tim ljudima, na to vas obavezuju i ljudski i Božiji zakoni”.

IZET GANIĆ, porodice šehida i poginulih boraca
Ostali smo bez našeg lidera. Međutim, iako je umro, Izetbegović će uvijek biti naš lider. On je pokušao da spriječi ovu tragediju i ostat će u srcu naših ljudi.
U ime naše organizacije izražavam sućut članovima Izetbegovićeve porodice.

SAFET REDŽIĆ, predsjednik Saveza RVI BiH
Izetbegovića neće moći niko zamijeniti. U ovom momentu svi smo na gubitku, a najviše BiH. Porodici Izetbegović upućujem riječi sućuti.

SEJDALIJA MUSTAFIĆ, generalni sekretar OKBiH
Alija Izetbegović je historijska ličnost naše države, a u njenoj hiljadugodišnjoj historiji nije ih bilo mnogo. Izuzetno zasluge mu pripadaju i u konačnom determinisanju identiteta bošnjačkog naroda.

NIJAZ OMEROVIĆ, akademski slikar
Iako je Izetbegović,veliki sin Bosne i Hercegovine bio bolestan, nadao sam se da će ozdraviti. Bošnjaci i svi Bosanci tek sada će znati i cijeniti njegova djela.

FATIMA LEHO, poslanik
Teško je u par rečenica iskazati svu bol koju osjećam u ovom trenutku zbog odlaska našeg dragog Ate. On je otišao, ali nam je ostavio ucrtan put kojim trebamo koračati u našoj borbi za bolju budućnost. Mislim da je odlaskom našeg dragog Ate izgubila cijela BiH, cijela naša bosanska civilizacija za koju se cijeli život on borio.
Dovoljno je samo reći da je uvijek isticao bosanstvo, a ne islam i bošnjaštvo. Cijelog rata u Sarajevu, naš plemeniti lik branio je onih 300 metara u kojim su posložene sve bogomolje.

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, glumac
Vijest o smrti Alije Izetbegovića zatekla me u Sarajevu ispred zgrade MESS-a. Na ahiret je preselio veliki čovjek. Čovjek čije će djelo i veličina tek sa jedne vremenske distance biti validno spoznato. Njegova borba da nakon cijelog stoljeća svom narodu vrati dostojanstvo, ponos i podigne mu glavu, njegova pobjeda nad velikosrpskim i velikohrvatskim hegemonizmom, njegova vizija i mudrost ostat će, nažalost, kod nekih zabludjelih ljudi životna nepoznanica.
Volio je BiH i sve dobre ljude u njoj, svoj narod i poštovao svoju vjeru. Bio je i ostao moj komandant. Neka je rahmet njegovoj plemenitoj duši i molim dragog Alaha da mu podari lijepi dženet.

SULEJMAN KUPUSOVIĆ, reditelj
Alija Izetbegović ostat će upamćen kao čovjek koji je vratio dostojanstvo, dignitet i ime Bošnjacima BiH. Kao čovjek imao je ogromnu nesreću da se jako krhkog zdravlja čitav život hrve sa svim mogućim zloćama i karakondžulama, od rane mladosti provodeći život po kazamatima.
Poslije suočen sa tim da bude na čelu naroda u trenutku kada je već bila ispisana smrtovnica i presuda cijelom tom narodu. S te strane ostat će dostojanstvena ličnost u historiji. U sjećanju kulturnih radnika ostat će po tome što je i u najtežim trenucima dolazio na naše predstave i radovao se svakom velikom uspjehu i iskoraku bh. kulture.

AMILA BAKŠIĆ, primadona Sarajevske opere
Svi smo znali da je teško bolestan i tako nešto se očekivalo. Bili smo pripremljeni na to, ali eto ipak ostala sam zatečena. Vijest o njegovoj smrti zaista me dirnula. Ponovo sam se vratila u ono što smo sve skupa proživjeli.
Izgubili smo velikog čovjeka i prijatelja BiH. Iskreno žalim i njegova divna djeca izgubila su plemenitog oca.

SAFET ISOVIĆ, interpretator bh. sevdalinke
Ja sam s rahmetli Alijom Izetbegović bio u vrlo prisnim odnosima. Njegovom smrću nisam zatečen, često sam ga obilazio u bolnici. Izetbegović je bio jedini čovjek u mom životu za koga mogu reći da nije poznavao revanšizam. To je čudo. Da je bi revanšista platili bi glavom oni koji su ga maltretirali u vrijeme komunizma. Međutim, i za vrijeme kada je Izetbegović bio na vlasti i sada oni žive dobro. To je najbolji atribut o gospodinu Izetbegoviću.
Sa žalošću kažem, Bošnjaci su izgubili najvećeg i najrazumnijeg Bošnjaka. Mnogi ljudi iz drugih naroda izgubili su prijatelja i borca za demokratiju.

ADEMIR KENOVIĆ, reditelj
Teško mi je pala vijest o njegovoj smrti. Prije svega, izjavljujem saučešće njegovoj porodici, prijateljima. “Dedo” mi je bio vrlo drag čovjek. Poznajem ga od ranije, jedno vrijeme bio mi je komšija.
Za vrijeme rata hrabro se borio u bazenu punom ajkula. Svi znamo kako teško mu je bilo. Učinio je najbolje što se u tim trenucima za ovu zemlju moglo učiniti.

EMIR KABIL, načelnik Klinike u Tuzli
Sa predsjednikom Izetbegovićem sreo sam se dva puta. Prvi put 1995. godine kada mu je nekoliko nas iznijelo ideju o otvaranju kardiohirurškog centra u Tuzli i drugi 1998. godine kada je došao na otvaranje naše klinike.
Kad nas je prvi put primio, iako nam je protokol saopštio da će imati samo 15 minuta za razgovor, ostali smo skoro sahat. Na odlasku nam je rekao “hairli vam posao” obećavši da će doći na otvaranje klinike. Tako je i bilo.
Sjećam se da je, kad je došao na našu kliniku, prišao jednom, među prvim operisanim pacijentima, otprilike njegovih godina i interesujući se za njegovo stanje rekao mu “hvala Bogu da ima nekog lijeka i za nas stare”. Zaista me je pogodila vijest o njegovoj smrti.

SAMIR AVDIĆ, bivši košarkaški reprezentativac
Imao sam tu sreću u životu da sam se upoznao sa rahmetli Alijom Izetbegovićem. Bio je izuzetna ličnost, pravi vođa našeg naroda. Siguran sam da će biti upamćen po velikoj dobroti, ljudskosti i čestitosti.

BAJAZIT JAŠAREVIĆ, premijer Vlade TK
Imao sam priliku da u jednom mandatu radim u Predsjedništvu SDA dok je Alija Izetbegović bio predsjednik. To je čovjek koji je imao posebnu misiju, kada je u pitanju spašavanje bošnjačkog naroda i BiH. Posebno me se dojmilo to da je Alija rijetko pričao. Uglavnom je govorio kada se mi ostali nismo znali držati sredine. Pamtim njegovu poruku da samo držeći se centra možemo spasiti BiH i Bošnjake.
Važno je dobro procijeniti zašto je ambasador Holbruk izrekao historijsku misao:”Da nije bilo Izetbegovića, ne bi bilo BiH”. Svi oni koji su dobronamjerni, znaju da je tako.

NEDŽAD POLIĆ, premijer ZDK
BiH je izgubila svog utemeljitelja, čovjeka koji je čitav svoj život dao i posvetio promociji demokratije. Čovjeka koji je zbog ideje demokratije obolio i izgubio zdravlje.
Mi moramo i jedino možemo nastaviti putem koji je utemeljio, jer je to jedini ispravan put.

HUSEIN SMAJLOVIĆ, predsjedavajući Skupštine ZDK
Gubitak je nemjerljiv. Moja prva asocijacija na vijest o smrti Alije Izetbegovića jeste da su mnogi ljudi za njegovog života imali priliku da se uvjere u njegove vrijednosti, njega i onog što je promovirao. Oni drugi će tek sada imati priliku vidjeti i spoznati njegov značaj.

ZIJAD HADŽIOMEROVIĆ, općina Stari Grad – Mostar
Jako sam potresen ovim što sam čuo. Bio je to veliki čovjek, kojeg si morao poznavati da bi ga zaista volio. Aliju su voljeli svi, ali smo mi u Mostaru sa njim posebno bili vezani. On je Mostar držao u svom srcu, a zbog toga i mi njega.
Prije par dana kontaktirao nas je i kazao nam da se držimo, da čuvamo Mostar i njegovo nasljeđe. Rekao na je da se borimo za ideju Mostara jer je to ideja cijele BiH.

JASMIN IMAMOVIĆ, načelnik Općine Tuzla
Želim, prije svega, izraziti iskreno saučešće porodici Izetbegović. Gospodin Alija Izetbegović bio je dobar čovjek, čiji je život bio izuzetno težak.
Sudbina mu je odredila odgovornu ulogu u najsloženijim društvenim okolnostima. Bilo mu je suđeno postati i ostati dijelom historije Bosne i Hercegovine i čitavog jugoistoka Evrope.

AVDO RAPA, predsjednik Privredne komore FBiH
Alija Izetbegović je, bez sumnje, u značajnom i sudbonosnom periodu izuzetno pozitivno obilježio nastajanje, razvoj i odbranu BiH u političkom i ekonomskom smislu. Veliki je to gubitak za našu zemlju i bošnjački narod.
Dojmilo me njegovo poznavanje ekonomskih problema, koje je isticao kao najvažniji element priznavanja i izgradnje BiH kao zajednice naroda. Ni u jednom od tih susreta nije isticao nacionalni predznak samo jednog naroda. Naprotiv, insistirao je na izgradnji jedinstvenog ekonomskog prostora zemlje bez nacionalnog ekskluziviteta i dominacije.

FUAD MUZUROVIĆ, nogometni trener
Nikada neću zaboraviti susret sa prvim predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem na teheranskom aerodromu ratne 1993. godine, dan nakon što je Sarajevo pobijedilo reprezentaciju Irana sa 3:1. Izetbegović je bio u posjeti Iranu i odlazio je iz Irana. Sa njim u društvu bili su Ejup Ganić i Hašemi Rafsandžani. Kada smo ga vidjeli zapjevali smo pjesmu “Da te nije Alija”.
Ahmed Pašalić je tada pitao Izetbegovića šta misli o našoj pobjedi. On je odgovorio da nije mogao biti na utakmici, ali da je čuo za našu pobjedu.

BULEND BIŠČEVIĆ, kapiten FK Željezničar
Tužnu vijest sam saznao na stadionu Grbavica, za vrijeme utakmice između Željezničara i Travnika. Na istom stadionu, 2. maja 1996. godine gospodin Izetbegović posmatrao je utakmicu između Želje i Sarajeva na kojoj sam postigao gol, tu utakmicu neću nikada zaboraviti.
Svako ko je preživio rat u Sarajevu ili BiH pogođen je saznanjem da je umro Alija Izetbegović. Izgubili smo jednog velikog čovjeka, koji će mi ostati u posebnom sjećanju. Učinio je velike stvari za našu domovinu.

DINO DERVIŠHALIDOVIĆ, muzičar
Volio sam ga, a kada nekoga volite, volite sve što je njegovo. Bio je častan i dostojanstven čitav svoj vijek, uprkos brojnim iskušenjima kroz koja je prolazio. Nesumnjiv moralni autoritet. Sretan sam i ponosan što sam ga poznavao.

SENAD HADŽIFEJZOVIĆ, novinar
Kada sam 27. septembra u prvom Centralnom dnevniku najavio uključenje Alije Izetbegovića u program, predstavio sam ga kao prvog predsjednika bh. Predsjedništva…Nevjerovatno je koliko mi je ljudi, kolega i prijatelja to zamjerilo! Kao, zašto potencirati to što je on PRVI. Danas vidim i čujem da ga na dan njegove smrti svi zovu PRVIM.
Bilo je teško raditi taj intervju sa Predsjednikom, htio ili ne, bio sam pod pritiskom, pod dojmom da ipak radim posljednji razgovor sa čovjekom koji je u bolesničkoj postelji. Znao sam kakav napor on ulaže dok slaže riječi. Bio sam preemotivan, ali i on. Znao sam da je jakog duha, ali nisam očekivao da će biti zabavan, duhovit, da će pričati o tome da voli puru, da će se sjetiti neke pjesme “A sad nije važno”.
Išli smo u program uživo kao što smo to uradili i kada je bio kidnapovan u Lukavici. Pretpostavio sam šta će mu biti riječi, poruke šta će ostaviti u amanet: Ostanimo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ali budimo malo više Bosanci. To mi je rekao i u intervjuu nakon dolaska iz Dejtona, to mi je više puta privatno rekao.
Da, razgovarao sam nakon svakog intervjua nasamo sa Izetbegovićem o svemu. Ponekad mi je bilo neprijatno koliko je otvoreno o svemu razgovarao sa mnom. Pitao sam ga sve. Ti razgovori će ostati zauvijek u meni, nikada ih neću objaviti niti ispričati.
Naravno, samo historija potvrđuje nečije vrijednosti, ali ne treba čekati dugo da se zaključi šta je dobro uradio: nije dozvolio Armiji revanšizam, njegova vojska bila je najhumanija, nije ganjao svoje progonitelje, bio je evropski musliman sa sjajnim osjećajem za ljude druge vjere…zato mu je toliko uglednih bosanskih Srba i Hrvata i došlo u bolnicu.

ADEMIR JERKOVIĆ, posljednji savjetnik predsjednika Izetbegovića
Alija Izetbegović je bez sumnje najveća politička ličnost u novijoj i najznačajnija pojava u ukupnoj historiji ove zemlje. Bio je hrabar i odlučan borac za nezavisnost i cjelovitost BiH, iako su ga mnogi protivnici označavali protagonistom njene podjele, što nije bilo tačno. U ratu je bio lider i personifikacija otpora agresiji. Zahvaljujući njemu sačuvali smo nezavisnost, integritet i slobodu.
U poslijeratnoj obnovi nije bio smetnja uspostavi demokratskih vrijednosti i civilnog društva, jer je procijenio da bi BiH bilo lakše bez njegovog direktnog učešća u vlasti i odlučio se povući. On je svoje saradnike pitao šta misle o povlačenju iz politike i moj je savjet bio da to učini.
To mogu uraditi samo najveće ličnosti. Bila mi je čast raditi s njim i za njega.

MIRZA HAJRIĆ – Agencija za promociju inozemnih ulaganja – FIPA
Sjećam se jedne izajve Alije Izetbegovića još dok sam bio njegov savjetnik u Predsjedništvu BiH. Kad su nas posjećivale brojne delegacije iz islamskih zemalja koje su željele uložiti novac i ostaviti traga u BiH često je znao reći: “Ulažite u fabrike, a fabrike će graditi crkve i džamije”.
Ta izjava me se dojmila i pokazala se koliko je tačna kada sam stupio na posao u državnu Agenciju za promociju inozemnih ulaganja – FIPA. Svaka marka uložena u proizvodnju brzo se oplođavala, uložena u potrošnju nestajala je isti dan. Alija Izetbegović je svojom grandioznom ličnošću i vizijom osigurao kvantitet BiH, njen opstanak na cjelovitom prostoru. Govorio mi je da će kvalitet osigurati ekonomija, da će bez toga doći i do osipanja njenog kvantiteta.
Najteže mu je padalo što u najužim organima upravljanja nema pravih biznismena, poslovnih ljudi koji su svojim radom postali uspješni i koji su sav vlastiti kapital uložili u napredak i zapošljavanje ljudi. Čvrsto je vjerovao da će takvi doći i da će na najbolji način izgrađivati bh. identitet. i pozitivni naboj patriotizma.
TOMISLAV GRIZELJ, Udruženje poslodavaca FBiH
Kao generalni menadžer kompanije “Grizelj” i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, u dva navrata lično sam se susreo sa gospodinom Alijom Izetbegovićem.
Jedan od njih je bio kad se opraštao od aktivnog bavljenja upravljanjem zemljom, kao član Predsjedništva BiH. Impresioniralo me njegovo poznavanje biznisa.
Potresen sam. Bosna i Hercegovina je izgubila svog sina.

ALEKSANDAR IVANKO, bivši ruski novinar te glasnogovornik UN-a u BiH od 1994. do 1998. godine
…Jedini čestiti lider u BiH bio je prvi predsjednik zemlje Alija Izetbegović, koji je tragično preminuo prošle godine. On je persofinicirao civliziranost branitelja Sarajeva, tragediju stotina hiljada ljudi koju su etnički očišćeni, sjećanje na ubijene u Srebrenici i brojnim ostalim poljima, brdima i planinama Bosne. Njegove tužne oči nakon daytonskih razgovora govorile su mnogo više od slavljeničkih izjava za tisak njegovih moćnih organizatora. To je bila civiliziranost tisuća bosanskih građana koji su spasili čast zemlje.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.