Promovisan 139-ti broj časopisa Kultura – Savremeni mediji i PR

0
9

9-11-kultura-promocija6Bijelo Polje – Međunarodni naučni časopis Kultura iz Beograda promovisan je juče na Fakultetu političkih nauka u Podgorici u organizaciji Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG) i tog fakulteta.

O 139-tom broju časopisa koji čine radovi sa Prve međunarodne naučne konferencije Mediji i PR koja je održana u junu u Bijelom Polju govorili su dekanica Fakulteta političkih nauka prof. dr Sonja Tomović Šundić, direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić, prof. dr Veselin Kljajić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, doc. dr Dijana Gupta sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara i predsjednik Upravnog odbora ULES CG mr Dragić Rabrenović. Časopis za teoriju i sociologiju kulture i kulturnu politiku objavio je 34 rada na temu Savremeni mediji i PR. Moderator na promociji bio je mr Dejan Lučić.
Dekanica Fakulteta političkih nauka prof. dr Sonja Tomović Šundić je istakla da joj je posebno drago što je časopis Kultura koji je rezultat jednog ozbiljnog međunarodnog naučnog skupa koji je održavan u Bijelom Polju zapravo jedna vrlo ozbiljnoa naučno utemeljena diskusija o smislu medija i o ulozi novinarstva danas i onom suptilnom odnosu između medija i Pr-a. ”Kao što znate odnosi s javnošću se na neki način dodiruju sa medijima, a sa druge strane možemo govoriti o tenziji koja vlada među njima i supremaciji jedne profesije nad drugom i da li se između medija ili PR-a nalazi unutrašnja suprotnost koja dovodi jednu ili drugu profesiju u inferioran položaj. Relevantni autori iz regiona koje smo okupili u Bijelom Polju pokušali su da daju svoje odgovore koje su sabrali u ovoj publikaciji sa uglednim međunarodnim karakterom” dodala je dekanica Tomović Šundić.

8-11-PROMOCIJA-KULTURA4
Direktor Agencije za lektronske medije Abaz Džafić je u ime pokrovitelja Konferencije mediji i PR istakao da je osim značaja i aktuelnosti odnosa sa javnošću u savremenim uslovima i činjenica da su organizatori ovog skupa ULES i FPN, kao i lista partnera i učesnika bili dovoljan razlog i motiv da se prihvati pokroviteljstvo. ”Svjesni smo da nema napretka bez ovakvih stručnih časopisa nstalih iz dijaloga i bez razmjene znanja i iskustava, a kada se sretnu znanja i ljudi neizostavan rezultat su nove ideje, inicijative i projekti” rekao je direktor AEM. On je dodao da je Agencija pronašla sebe u svemu tome i da nikada neće generisati aktuelne podjele u medijima u Crnoj Gori. ”Trudićeno se da kroz ovakve projekte stvorimo prostor za iznošenje pravih, stručnih, objektivnih mišljenja, a ovo je bio skup u kome su mnogi imali priliku da iznesu svoje mišljenje” dodao je Džafić i istakao da će i naredne godine Agencija pokrovitelj takve manifestacije. ”Nadam se da ćemo uspjeti ponovo da dođemo do ovakvih radova koji će nadam se biti dobar udžbenik studentima koji ovdje stiču znanja” zaključio je on.

9-11-kultura-promocija4

Predsjednik UO ULES CG Dragić Rabrenović se zahvalio pokrovitelju, dekanici i Fakuletu političkih nauka ali i svim fakultetima koji su bili partneri i časopisima Kultura i Medijski dijalozi na podršći i organizaciji Konferencije. ”Povod zbog čega smo započeli priču oko organizovanja konferencije jeste da smo prepoznali da je sve više uticaja PR službi i da je sve teže definisati odnos PR i medija. Mi smo pokušali da na nivou države promijenimo tu sliku i da na nivou prakse i teorije dođemo do konkretnih rješenja i nadam se da smo u tome uspjeli nakon rasprave na konferenciji sada imamo i časopis Kultura kao produkt svega toga” istakao je Rabrenović.

9-11-kultura-promocija7
Predstavnica jednog od partnerskih Univerziteta i autorka rada doc. dr Dijana Gupta sa Fajkuleta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić iz MOstara je istakla da je počastvovana što je učestvovala u radu Konferenciji i prilici da piše rad za časopis Kultura. ”Ovaj časopis je pokazao da iako smo došli iz regiona da svi slično ili isto razmišljamo što ukazuje da su potrebe svih građana jednake” naglasila je Gupta. Ona je dodala da bi željela bih da ovaj časopis dođe u Bosnu i Hercegovinu jer su novinari i mediji srušili granice. ”To smo pokazali i kroz projekat koji smo radili u IPA programu prekogranične saradnje sa partnerima iza Radija BIjelo Polje ”Novinari bez granica”, ali i sa ovom konferencijom Mediji i PR. Pokazali smo da smo uistinu građani vrijedni svake pažnje i da smo uzeli novi kurs demokratije i nadam se da ćemo što prije ući i u EU i NATO savez” zaključila je profosorica iz Bosne i Hercegovine.

9-11-kultura-promocija5

Priređivač 139-tog broja časopis Kultura i profesor sa jednog od fakulteta koji su bili partneri prof. dr Veslin Kljajić sa FPN iz Beograda je govorio o globalnom trendu uticaja odnosa sa javnošću na medije i istakao da su Konferencija i časopis doprinos izučavanju ovog fenomena. ”Mi smo izborom ovih radova pokušali da obuhvatimo i analiziramo sve medije, tradicionalne i nove, a njihovi autori su pored teoretičara i kolege iz medija, uglavnom iz javnih servisa, koji su dali svoj doprinos kroz naučni rad i kroz viđenje situacije između medija s jedne i polja odnosa s javnošću s druge strane” rekao je profesor Kljajić. ”Svjesni da dominacija PR nad medijima kao globalni trend ima negativne posledice za vrijednost novinarske profesije i urušavanje značaja medija, svi autori, njih 34, našli su se na zajedničkom zadatku traženja rješenja kroz neophodnu naučnu, stručnu i medijsku saradnju, kako bi se odgovorilo na ove složene izazove” naglasio je priređivač ovog broja Kulture. On je izrazio zajedničko uvjerenje da je smisao novinarstva u savremenom društvu moguće obnavljati jedino na vrijednostima na kojima će se uspostavljati kultura medijskog dijaloga, slobode i tolerancije, uz neophodne pretpostavke vjerodostojnosti, poštovanja etičkih načela i kodeksa. ”Upravo zato jedan od zajedničkih ciljeva je razvoj medija, novinarstva prije svega, ali i PR-a kao dva podjednako važna kreatora javnog mnenja i društvene scene i medijatora društvenih promjena koji doprinose snažnom konstituisanju društvenih odnosa na osnovama nečeg što se zove demokratska politička kultura” riječi su profesora novinarstva i odnosa s javnošću na fakultetima političkih nauka i u Beogradu i u Podgorici. Profesor Kljajić je istakao da je poseban doprinos ovog zbornika što je u regionu prisutan latentni nedostatak ove vrste literature i izrazio nadu da će ovo biti doprinos i podsticaj i studentima novinarstva i PR-a na svim nivoima i na fakultetima u regionu.
Organizatori su najavili da će tema Druge međunarodne naučne konferencije Mediji i PR koja je najavljena za jun 2014. godine u Bijelom Poplju biti ”Novinarstvo – kriza profesije”.

(RadioBijeloPolje)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.