Promjene na plućima otkrivene kod devet srednjoškolaca u Novom Pazaru

0
6

doktori, pregled, pacijent, foto shutterstock

Novi Pazar – Zajedničkom akcijom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za plućne bolesti Vojvodine snimana su pluća djeci srednjoškolskog uzrasta u Novom Pazaru.

U akciji u Novom Pazaru fluorografisano 486 osoba jer ovaj grad ima najveći broj oboljelih od tuberkuloze. Pregledano je više stotina srednjoškolaca, a na sreću, nije pronađen nijedan slučaj ove zarazne bolesti koja se prenosi kontaktom. Kod devetoro djece otkrivene su promjene na plućima i kod njih su potrebna dalja klinička ispitivanja.

Akcija je trajala od 18. do 22. jula, zbog pojave više slučajeva oboljelih od tuberkuloze među učenicima, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.- Zajednička akcija izvedena je uz posredovanje Ministarstva zdravlja koje je stupilo u kontakt s Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, pa je u saradnji s Institutom za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici sprovedena hitna fluorografska akcija na području Novog Pazara, u okviru koje je pregledano više stotina djece srednjoškolskog uzrasta.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cilj akcije bio je otkrivanje ranog aktivnog tuberkuloznog stanja. Institut za plućne bolesti Vojvodine jedina je ustanova te vrste u Srbiji koja ima dva opremljena autobusa u kojima je moguće izvesti hitno fluorografisanje pacijenata – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Napomenuvši da je ovo bila prva zajednička akcija Ministarstva zdravlja, Gojković je naglasio da će biti nastavljena, prije svega zbog podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite na teritoriji cijele Srbije. Autobusi za fluorografisanje, objasnio je Gojković, imaju opremu koja omogućava sprovođenje akcija na prevenciji i drugih plućnih bolesti, prije svega ranog otkrivanja karcinoma pluća, koji je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti kod muškaraca.

Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dr Ilija Andrijević rekao je da je u akciji u Novom Pazaru ukupno fluorografisano 486 osoba, od čega su samo njih 13 bili odrasli, odnosno punoljetni, dok su svi ostali bili učenici srednjih škola. Najviše ih je bilo rođenih 2000. godine, a raspon godišta učenika kojima su snimana pluća bio je od 1997. do 2001. godine.

– Ciljna grupa bila su srednjoškolska djeca, odnosno djeca koja su bila u kontaktu s oboljelima, jer smo imali podatak da je Novom Pazaru 12 djece obolelo od tuberkuloze. Na sreću ni kod jednog djeteta nije otkrivena fibrokanozna, odnosno zarazna tuberkuloza koja može da se prenese kontaktom – rekao je Andrijević.

Foto: Aleksandar Nićiforović
Foto: Aleksandar Nićiforović

Kako je naveo, od ukupnog broja pregledane djece, kod njih devetoro otkrivene su promjene koje su suspektne na aktivnu tuberkulozu, odnosno na rendgenskom snimku otkrivene su promjene koje upućuju na aktivnu tuberkulozu u smislu uvećanja limfnih žlezda ili nekih drugih radioloških promjena na plućima koje zahtjevaju dalja klinička ispitivanja.

Najviše tuberkuloze u Raškom okrugu

Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine dr Ilija Andrijević  naveo je da je stopa oboljevanja od tuberkuloze u Raškom okrugu, posebno u Novom Pazaru, najveća u Srbiji i iznosi 37 na 100.000 stanovnika, dok je prosjek u Srbiji 17 na 100.000 stanovnika, a Vojvodini je taj broj najniži i približava se brojci od 10 na 100.000 stanovnika. Zahvaljujući akciji Svetske zdravstvene organizacije, kako je rekao Andrijević, stopa oboljevanja od tuberkuloze u Srbiji značajno je smanjena u poslednjih pet godina i kako je istakao, neophodno je konstantno raditi kako bi trend tog smanjenja bio nastavljen.

(kurir.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.