Projekat podizanje spomenika kralju Tvrtku i Kotoromaniću u glavnom gradu BiH-Sarajevu!

3
42

tvrtkoBiH – Zahtijevamo da Gradonačelnik grada Sarajeva, zajedno sa Zavodom za izgradnju i zaštitu spomenika, grobalja i mezarja,  Predsjednikom FBiH, Premijerom Kantona Sarajevo i Općinom Centar, pokrenu aktivnosti na podizanju dostojnog spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću na odgovarajućoj lokaciji u Sarajevu.

 

Nije potrebno objašnjavati značaj i ulogu koju je u hostoriji naše Države imao prvi kralje ”Bosne” Tvrtko I Kotromanić te on svakako zaslužuje da mu se podigne spomenik u glavnom gradu BiH. Spomenik treba biti dostojan ličnosti kralja Tvrtka I Kotromanića odnosno treba biti veliki, lijepo dizajniran i postavljen na dostojnoj lokaciji. Tj. na Marijin Dvoru na Trgu BiH kod STEĆKA!!!

Potrebno je što prije odrediti lokaciju spomenika kako bi se ista rezervisala za tu svrhu. Naime svjedoci smo činjenice da se u Sarajevu intenzivno grade poslovni objekti koji zauzimaju najbolje lokacije i postavlja se pitanje da li će za par godina biti slobodne čestite lokacije u gradu.

Predlažemo sljedeće lokacije za podizanje spomenika:

 

Trg Bosne i Hercegovine, Ulica Kotromanića i Alipašina ulica, a definitivnu lokaciju treba da odredi stručna komisija uz javnu raspravu o lokaciji.

 

Svjesni smo činjenice da je u ovom momentu BiH bremenita problemima i da možda i nije najpogodniji momenat za podizanje spomenika, ali vremena za čekanje nema.

 

Sramotna je činjenica da čak dvadeset godina nakon sticanja nezavisnosti još nije podignut dostojan spomenik najznačjnijem vladaru Bosne i zato zahtijevamo da se aktivnosti na podizanju ovog spomenika pokrenu što prije. U prilogu pogledajte video spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića čiji dizajn u cjelosti  je izradio Enes Eno Bešić iz Sanskog Mosta!

Na sjednici koordinacionog odbora udruženja za USK i Regiju krajine Organizatori otpora ”Sove Krajine” održane dana 08.04.2013. u Cazinu, za područje svog djelovanja općina Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Bužim, Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Banja Luka, donijeli su Odluku o pokretanju službene inicijative za podizanje spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću

u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

Senad Bajrić predsjednik udruženja za USK i Regiju Krajine:

Po drugi put službeno zahtjevomo i obraćamo se i otvorenim pismom Vladi FBiH, Parlamentu FBiH, kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo a naravno obraćamo Vladi i Skupštini USK radi pružanja podrške našem  službenom zahtjevu da se pokrenu aktivnosti na podizanju dostojnog spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću na odgovarajućoj lokaciji u Sarajevu.

 

Nije potrebno objašnjavati istinskim Bosancima i Hercegovcima i svim patriotima značaj i ulogu koju je u historiji naše države imao prvi kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić koji se veže za hiljadu godišnju tradiciju postojanja u kontinuiranoj borbi za  opstojnost ove države.

 

Naše stalno žrtvovanje i spremnost njenih građana da brane i očuvaju BiH u njenim granicama je svakako naš historijski čin stalne borbe od agresora, ultra nacionalista i fašista svih nam već poznati kako unutar tako i van njenih bosansko-hercegovačkih granica.

 

Tvrtko svakako zaslužuje da mu se podigne spomenik u glavnom gradu BiH.

 

Spomenik treba biti dostojan ličnosti kralja Tvrtka I Kotromanića odnosno treba biti veliki, lijepo dizajniran i postavljen na dostojnoj lokaciji.

 

Naime, svjedoci smo činjenice da se u Sarajevu intenzivno grade poslovni objekti koji zauzimaju najbolje lokacije i postavlja se pitanje da li će za par godina biti slobdone čestite lokacije u gradu.

 

Amir Halep iz Zenice koji je na istoj sjednici ovog udruženja proglašen počasnim članom ovog udruženja zbog kontinuirane i stalne saradnje sa ovim udruženjem za ideju  historijskog projekta, predložio je lokacije za podizanje spomenika:

 

 1. Trg Bosne i Hercegovine,
 2. Ulica Kotromanića,
 3. Ferhadija ulica ili Alipašina ulica,

 

a definitivnu lokaciju treba da odredi stručna komisija uz javnu raspravu o lokaciji u Sarajevu.

 

Enes Eno Bešić iz Sanskog Mosta je intelektulac, umjetnik, slikar, istinski borac i patriota RBiH, vizionar i prvi počasni član Regionalnog udruženja” Sove Krajine” je autor, projektant i dizajner našeg prijedloga za izradu i izgradnju spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću čije slike i video snimke smo i službeno objavili za javnost.

 

Svjesni smo činjenice da je u ovom momentu BiH bremenita problemima i da možda i nije najpogodniji momenat za podizanje spomenika, ali vremena za čekanje nema.

 

Sramotna je činjenica da čak dvadeset godina nakon sticanja nezavisnosti još nije podignut dostojan spomenik najznačjnijem vladaru Bosne i Hercegovine.

Zato zahtijevamo da se aktivnosti na podizanju ovog spomenika pokrenu što prije ističu u Regionalnom udruženju Organizatora otpora Krajine i Prvoj Org. Djece  Mladih Sarajeva www.djecasarajeva.ba!

 

Naša ideja je ozbiljna i gotova stvar, rasprava o samom projektu spomenika je vođena više od  šest mjeseci, pripala je uloga i čast zapadnom i sjeverozapadnom djelu Bosne i Organizatorima otpora Krajine da inicijativu pretvore u zvanični zahtjev te izradu i dizajn spomenika zvanično obznane javnosti.

 

Našoj ideji već se  priključila neke asocijacije građana u BiH kao što su Ustavno Pravna Asocijacija ” UDAR  BIH ”, ”Pokret za RBiH”, NVO “Dječiji Pokret za Mir, Ljubav, Prijateljstvo” – Djeca Sarajeva, Anti Dayton grupa, a pokrenuta je inicijativa prikupljanja potpisa putem internet mreže!

http://www.onlinepeticija.com/spomenik_kralju_tvrtku_i_kotromanicu_u_sarajevu

 

Svim patriotima RBiH i građanima BiH pozdrav iz Bihaća VIDEO

 

BOŠNJACI PROBUDI TE SE

ZNATE LI KO STE I ŠTA STE

OD KAD BOŠNJACI POSTOJE  I KAKVA MU JE BILA BREMENITA  HISTORIJA ?

KO JE BIO PRIJE TEBE -VAS TU ?

KO SE JE TADA BORIO ZA BUDUĆNOST TVOJE ZEMLJE U KOJOJ ŽIVIŠ ?

DA BORIO SE ZA TVOJU SADAŠNJOST !

(ljutakrajina.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Goranac (wtf. is that?!), tj. Srbine, tj. Turcine pravslavne vjere, malo bolje se informisi o bosanskoj i bosnjackoj historiji i o tome ko je bio Tvrtko. Mani se tih srpskih propagandi i velikog lasca Dobrice Cosica.
  Keep calm and go back to your muslim rooths 🙂 .

  0

  0
 2. Evo kako goranci to jeste goranke “proslavljaju” Bajram!

  Ova goranka se recimo na dan Bajrama ljubi sa Vulinom!

  http://bosnjak-ks.info/vulin-sa-gorancima-slavio-bajram-foto/

  A Vulin ce posle da da penziju, socijalu, decji dodatak………sta god!

  Bas te briga za obraz.

  Tek toliko da citaoci sandzakpressa nemaju dilemu o kakvim se ljudima radi!

  Sto se ovog nick-ova goranac tice, njemu je uzalud sto ima besplatnu zdravstvenu zastitu u Srbiji!

  Cijela beogradska psihijatrija ne moze da mu pomogne.

  Pokupio je siromah nekoliko floskula sa vidovdanskih foruma i na sandzakpresu pokusava da glumi “ucenog” velikosrbina ne bi li barem djelom opravdao mizernu socijalu koju prima iz Beograda!

  Neka svojim cetnickim uciteljima prenese da se Tvrtko nije krunisao u Milesevi vec u Milama (danas Arnautovici) prijestonom i krunidbenom mjestu bosanksih kraljeva iz dinastije Got-Roman(ic) odnosno Kotromanic. Mieseva kao seoska crkva u ono vrijeme nije imala rang koji bi dao legitimitet kraljevskoj kruni. Velikosrpski falsifikatori su u svom poznatom stilu samo “slucajno pomjesali” Mile i Milesevu. Grob Tvrtka I se i dan danas nalazi u Milama a ne u Sumadiji!

  Srpski knjizevni (uceni) jezik je ustvari crkvenoslovenski. Knjizevnik Svetislav Basara je imao zustre polemike sa Dobrosavom Cosicem u kojima posteno priznao da je danasnji “srpski” jezik ustvari ekavizirana istocnobosanska varijanta bosanskog jezika. itd itd………………….

  Zelim da kazem da gorance NIKAKO ne treba brkati sa Bosnjacima Zupe i Podgora koji su u nas nacionalni mit ugradjeni preko ideje bogumilstva. Na zadnjem popisu na Kosovu oni su plebiscitarno ostali vjerni bosnjackoj nacionalnoj ideji. U toku proteklog Ramazana zijaretili su ih dr. Mustafa Ceric, muftija Zukorlic i dr. Halil Mehtic!

  0

  0
 3. Hahahaha… TVRTKO BOŠNJAK ???? hahaha Ne blamirajte se bre…

  Kaže gore tekst –> “BOŠNJACI PROBUDI TE SE”… Mislim da bi prvo trebalo da se opismenite pre nego što se probudite… 😀 Probudite se piše spojeno… 😀 jedino ako ne postoji neki izuzetak u “bošnjačkom” jeziku… 😀

  Inače, sad ozbiljno, Tvrtko je bitna figura u istoriji ne samo Bosne već i celog Balkana i kao takav zaslužuje spomenik… Naravno, gde drugo nego u Sarajevu… Iako, naravno nema veze sa današnjim Bošnjacima, bio je kralj Bosne i trebalo bi da UJEDINI sve Bosance…

  ybg, tu je problem vas Bošnjaka, prisvajate nešto što nije SAMO vaše (namerno ne kažem tuđe, jer jeste i vaše) i onda kukate što se Bosna raspada…

  Uzeli ste ljiljan kao simbol tada Muslimana (danas Bošnjaka) kao svoj, a taj simbol je baš ono što je trebalo da ujedinjuje Bosnu… ali kako sada da to bude simbol Bosne kada ste ga vi prisvojili kao muslimanski tj. bošnjački…. ?! ?! Sve u svemu, u osnovi inicijativa je dobra… trebalo bi možda pokrenuti sličnu inicijativu u Srbiji da mu se i ovde podigne spomenik, jer ipak je krunisan u Mileševi…


  Posle Tvrtkovog krunisanja za kralja 1377. i vladalačka titulatura se promenila. Dok je pre krunisanja nazivao sebe „mi Tvrtko, milostiju božijom ban bosanski“, odnosno „nos Tuercho dei gratia Bozne banus“, posle krunisanja njegova titula već glasi „mi o Hriste Isuse blagovernomu i bogom postavljenomu Stefanu, kralju srbljem i Bosne i pomoriju i zapadnim stranam”.

  2

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.