9. Oktobar 2017

“Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi, željeznica, ako se škole ne izgrade, ovaj će se narod raseliti…” napisao je, između ostalog, profesor Univerziteta u Beogradu prof. dr. Dragoljub Jovanović u tekstu pod naslovom “Željeznica u Sandžaku” objavljenom u 18. broju lista “Sandžak” 1932. godine.

Profesor Jovanović u tekstu govori o planovima austrougarske da željeznicom spoji Sarajevo sa Skopljem preko Sandžaka i Kosova.

On u tekstu čak iznosi tvrdnje da je postojao i projekat koji je uradila austrougarska administaracija, ali da kraljevska vlast u Beogradu nije pokazala interesovanje za tako nešto, pod izgovorom visoke cijene željeznice. Još tada je razmatrana trasa Banja Luka – Jajce – Sarajevo – Uvac – Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar – Mitrovica – Skoplje.

Na kraju teksta Jovanović konstatuje: “Siromašni Sandžak, bogat zdravim i svesnim građanima, bio bi u boljem položaju nego danas. Ako se u Sandžaku ne izgrade putevi, željeznica, ako se škole ne izgrade, ovaj će se narod raseliti.“

Interesantno je da se nakog 85 godina u Sandžaku ništa nije promijenilo. Ovaj kraj i dalje nema puteve, nema željeznicu, nema… Jedino se narod iseljava!

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles