Dan kada je strijeljan Aćif-efendija Hadžiahmetović

6
1520

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. lider Džemijeta, gradonačelnik Novog Pazara i vođa odbrane Novog Pazara od četnika, strijeljan je, u javnoj egzekuciji na Hadžetu 21. januara 1945. godine od strane komunističkih vlasti.

Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine. Osnovnu školu i ruždiju završio je u Novom Pazaru, a u periodu od 1913. do 1920. godine školuje se u Istanbulu i na turskoj Vojnoj akademiji u Bitolju, poznatoj po tome što je na njoj studirao i turski predsjednik Kemal Ataturk. Nakon završetka studija stiče zvanje kapetana i, 1920. godine, vraća se u Novi Pazar.

U to vrijeme, nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), i na prostoru Sandžaka dolazi do političkog organizovanja Bošnjaka, osnivanjem ogranka jedne od tada vodećih bošnjačkih stranaka na prostorima bivše Jugoslavije, Džemijet. U uže rukovodstvo te stranke u Novom Pazaru izabrani su tada vodeći novopazarski trgovci i rentijeri Ćamil-beg Ejubegović, Mehmedalija Osmanbegović, Šahsuvar-beg Čavić, Alaga Kiljerdžić, Ejub Ljajić i Ahmet Daca, a za generalnog sekretara Aćif Hadžiahmetović.

Zbog neslaganja i odbijanja saradnje sa tadašnjim režimom, Džemijet je u međuvremenu, 1924. godine, zabranjen.

Kao jedna od vodećih ličnosti novopazarskog kraja, Aćif Hadžiahmetović će, u periodu do početka Drugog svjetskog rata, biti na raznim položajima: poslanik u Skupštini Kraljevine SHS i Jugoslavije, sreski načelnik, član Vakufske direkcije i Vakufsko-mearifskog sabora u Skoplju.

U prvim ratnim godinama područje Sandžaka ponovo će naći u sferi interesovanja različitih političkih grupacija i pod uticajem raznih ideoloških koncepcija. Novi Pazar, kao centar regije, već na početku tog rata, u nekoliko navrata će biti na meti četničkih napada, što će dovesti do samoorganizovanja lokalnih prvaka i formiranja Odbora za odbranu grada, na čijem čelu će se naći Aćif Hadžiahmetović.

U odlučujućim borbama sa četničkim jedinicama, koje su, u periodu od 4. oktobra do 7. decembra 1941. godine, izvršile tri napada na Novi Pazar, Hadžiahmetovićeve snage izvojevale su pobjedu i odbile neprijatelja prema Raški. U tim borbama pomoć Novopazarcima pružili su Albanci pod komandom Šabana Poluže, kao i jedinice sa Peštera, iz Biševa i tutinskog kraja, pod komandom „junaka na bijelom polju“ Džemaila Koničanina.

Organizovanim sistemom samozaštite, Novi Pazar je iz Drugog svjetskog rata izašao bez većih ljudskih stradanja i materijalnih razaranja i šteta. U tom periodu na Aćifa Hadžiahmetovića, kao vođu otpora, u tri navrata je pokušan atentat, ali je on sva tri puta ostao živ.

Uspostavljanjem kontrole nad Novim Pazarom od strane partizanskih jedinica, 28. novembra 1944. godine, započeo je progon najuglednijih predstavnika Bošnjaka iz Novog Pazara i drugih sandžačkih gradova. Na meti novih komunističkih vlasti našao se i Aćif Hadžiahmetović. Zajedno sa ratnim predsjednikom Novog Pazara, Ahmetom Dacom i drugim istaknutim pojedinicima, Aćif Hadžiahmetović je strijeljan, u javnoj egzekuciji, na Hadžetu, 21. januara 1945. godine. Historijska istraživanja i analiza dešavanja iz ovog perioda, međutim, u značajnoj mjeri, zaobišla su ove događaje, a podaci do kojih su došli neki istraživači govore da je na Hadžetu u to vrijeme ubijeno više od 1.500 Bošnjaka.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. Eto Acif Efendija je kobajagi svima skidao kape i silom stavljao culahe a sam je cijelog vijeka nosio fes..Tvorac ove lazi o nasilnom skidanju kapa je Rasim Ljajic ciji je Amidza Ejub Aga Ljajic bio jedan od sinova Sandzaka i heroja odbrane…Cetnici kazu da nije bilo u redu to sto su Bosnjaci i Albanci branili njihove gole zivote.A bilo bi u redu da su povjerovali cetnicima i mirno kao ovce stali u red za klanje..kao sto je to vec bilo u Srebrenici na pr..Pa bi se Novi Pazar danas zvao Novi Arandjelovac a u njemu vise nr bi bilo nijednog zivog Bosnjaka ni Albanca.

  2. Pročitah tekst i nasmejah se koliko ste mu romansirali i frizirali biografiju.
    Nigde pomena o tome da je u Novi Pazar uveo učenje samo albanskog za decu u svim školama, samo keče dozvoljavao kao kapu, table na svim ulicama su bile isključivo samo na albanskom. Vrtio je feudalizam gde su on i društvo bili glavni begovi a čivčije čak i vaši vernici – Srbi u NP naravno nisu ni imali oružje a sv tri atentata su pokušali upravo vaši ljudi iz gore opisanih razloga ali i zbog mnogo drugih. A sada mu kačite tablu, ha ha ha ludilo

    • Hej lazove s Pesteri..srbijanska historija je do te mjere lazirana da se ne moze vise ni ispraviti vec bi srbijanci morali da pisu novu ako zele da im djeca znaju istinu.Rahmetli Acif nije uveo ucenje samo Albanskog vec je svima dozvolio da govore maternjim jezikom i da ga po mogucstvu uce u skoli.Bio to Bosanski Albanski Romski Turski Njemacki ili Jidish.Svi su dobilli jednaka prava.On licno je govoriio 6 jezika ..Na Turskom se skolovao. U skoli je naucio i Arapski.Bosanski i Albanski su mu bili maternji a za vrijeme rata naucio je i Njemacki i Italijanski.Genocidna kraljevina SHS YU je na pr hapsila i tukla ljude samo zato sto su govorili na Makedonskom i bili Makedonci..A tek ta glupost s Albanskim kapama..Da je Acif zaista drugima skidao kape i silom stavljao culahe zar bi on sam cijelog vijeka nosio fes..Ratni zlocinac i fasista Draza Mihajlovic je Bosnjacima Albancima Jevrejima i Romima skidao glave pa ga srbijanski fasisti danas vade iz blata i od njega prave heroja.Acif nije imao vremeplov pa da vrati Novi Pazar 100 godina unazad u feudalizam.Drazin prvi oficir Pavle Baja Djurisic je od Hitlera dobio najvisi nacisticki orden gvozdeni krst a od Milana Nedica predsjednika fasisticke srbije orden Karadjordjeve zvezde.Cetnici su uhvacene Pazarce zakivali za drvene ograde ekserima a onda sjekli..Njihova masakrirana tijela su volujskim kolima spustali s okolnih brda u grad..A Acif je kao pravi efendija lokalne srbe smestio u zgradu suda hranio i cuvao od moguce osvete…Da je srbija zaista demokratska drzava neka glavna ulica u Beogradu ili neki najljepsi trg bi nosili njegovo ime..Acifa nisu strijeljali komunisti vec oni isti cetnici koji su 4 puta napadali Novi Pazar s ciljem da od njega naprave Novi Arandjelovac..Tako je na pr 1928 Sahovice posle izvrsenog genocida postalo Tomasevo.Cetnici su 1945 samo obrijali brade i nastavili da vrse genocide nad Bosnjacima i Albancima. Od 7 njemackih ofanziva 6 je bilo u Bosni.

      • A ne pomenu ključan podatak da je Aćif sve vreme bio saradnik fašističkog okupatora? Zato je i streljan kao i mnogi Srbi četnici, ljotićevci, nedićevci…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.