Prizren: I dalje bez zajedničkog nastupa bošnjačkih političkih stranaka

0

Prizren: I dalje bez zajedničkog nastupa bošnjačkih političkih stranakaKosovo – Drugi sastanak predstavnika bošnjačih političkih stranaka, koje su preko odbornika zastupljene u novom sazivu Skupštine opštine Prizren, održan je danas u Prizrenu. Opet je izostao dogovor o zajedničkom djelovanju u narednom periodu.

I ovog puta nije došlo do jedinstvenog stava po pitanju zajedničkog nastupa u zahtjevima vladajućoj partiji za učešćem u budućoj vlasti, a samim tim je izostao i dogovor o zajedničkom djelovanju u opštinskoj vlasti osnivanjem odborničkog kluba.
Razloge izostanka dogovora za naš portal su iznijeli predsjednici bošnjačkih parlamentarnih političkih stranaka.
Predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi je istakla da je sutra zadnji rok za dogovor.
“I na ovom drugom sastanku nismo došli do dogovora zbog nespremnosti Koalicije Vakat jer nisu ispoštovali ono što smo dogovorili na prošlom sastanku.  Dogovor je bio da u pismenoj formi dostave svoje zahtjeve o izvršnoj vlasti – raspodjeli direktorijata, kako bi zajednički nastupili u pregovorima sa vladajućom partijom. Sutra je zadnji rok za dogovor i vidjećemo šta će se desiti. NDS je spreman za svaki vid saradnje u interesu zajednice”, istakla je Emilija Redžepi.
Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, članice Koalicije Vakat je istakao da oni neće po svaku cijenu biti dio buduće izvršne vlasti.
“Koalicija Vakat je za zajednički odbornički klub ispred bošnjačke zajednice koji će djelovati u novom sazivu Skupštine opštine Prizren. Dogovorili smo da na sutrašnjem sastanku preciziramo naše zahtjeve koje ćemo iznijeti u pregovorima sa našim koalicionim partnerom PDK. Svi ovi zahtjevi su u interesu bošnjačke zajednice. Koalicija Vakat je spremna i da ne budemo dio vlasti ukoliko se ne ostvare obećanja premijera Thçija  vezana za formiranje opštine Rečane”, rekao je Demiri.
Predsjednik Centra demokratske unije Hamza Balje je rekao da postoje određene kalkulacije nekih političkih predstavnika.
“Predstavnici političkih partija su na ovom sastanku uvidjeli da se jedino zajedničkim djelovanjem može doći do cilja. I to je najbitnije. I po pitanju opštine Rečane kao i ostalih opština sa bošnjačkom većinom, i zajedničkog djelovanja naših odbornika u Prizrenu, Dragašu i u ostalim regijama. Međutim, postoji mala rezerva izražena od strane Koalicije Vakat koji su nastupili sa nekim svojim kalkulacijama. Da li su oni ušli u neke samostalne pregovore nas to ne interesuje. Mi smo spremni za pregovore ali ne na uštrb naše partije, već na dogovor u interesu zajednice.”
Za sutra je zakazan novi sastanak, po nekim najavama i posljednji, na kome će predstavnici ovih političkih stranaka pokušati da usaglase svoje stavove i dogovore zajednički nastup i u pregovorima oko uslova Demokratskoj partiji Kosova za njihovo buduće učešće u vlasti, a i za dogovor o budućem zajedničkom djelovanju u Skupštini opštine Prizren.
(Info KS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.