Privredni sud prodao trikotažu „Raška“

0
24
Novi Pazar – Privredni sud u Kraljevu iz četvrtog pokušaja prodao je novopazarsku Fabriku trikotaže „Raška“.

Na licitaciji su učestvovala dva kupca. Jedan je ponudio 370 hiljada eura, a drugi 430 hiljada, ali o sudbini ovog nekada uspješnog preduzeća tek treba da se rjršava. Konačnu riječ o ponuđenoj cijeni treba dati odbor povjerilaca, koji je već jednom, u oktobru ove godine, odbio cijenu od 300 hiljada eura.

Fabrika trikotaže je među privim privatizovanim preduzećima u ovom gradu i za sedam godina, od 2003. – 2010. godine dva puta je mijenjala većinske vlasnike iza kojih su ostajali nagomilani dugovi prema državi i bivšim radnicima. Ova fabrika je prvi put privatizovana 2003. godine, a tri i po godine kasnije Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor i donijela odluku da 70 odsto kapitala prenese na Akcijski fond Srbije. Akcijski fond je taj društveni kapital prodao u martu 2008. godine. Te godine 295 radnika je uzelo socijalni program.

Napominjemo da su bošnjački i muslimanski kupci diskriminisani kada je u pitanju prodaja velikih fabrika u Sandžaku.

Zbog nagomilanih dugovanja račun fabrike je bio u blokadi i prije godinu dana Privredni sud u Kraljevu pokrenuo je stečaj. U tom trenutku u preduzeću je bilo 27 zaposlenih. Imovina Fabrike trikotaže je procijenjena na 1,4 miliona eura. Na prve dvije prodaje početna cijena je bila 700 hiljada eura ili polovina procijenjene vrijednosti. Pretposljednja i posljednja licitacija imale su početne cijene od po 300 hiljada eura. S obzirom da su postignute cijene na posljednjoj prodaji niže od 50 odsto od procijenjene vrijednosti, konačnu odluku treba da donese tročlani odbor povjerilaca.

Posljednji put o fabrici trikotaže “Raška” se govorilo prije dvije godine kada je 10 bivših radnika skoro dva mjeseca štrajkovalo zbog neisplaćenog socijalnog programa. Oni su tvrdili da je novac za njih stigao, ali da je dat drugom.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.