Prezentacija Internacionalnog Univerziteta- Novi Pazar u Holandiji

0
16

Holandija – Pod pokroviteljstvom Zajednice sandžačke dijaspore Holandije, u Amsterdamu je u subotu 23. februara 2013. godine, održana Kulturno-zabavna manifestacija tokom koje je, na veoma orginalan način, prezentiran Internacionalni Univerzitet iz Novog Pazara. U sklopu prezentiranja Univerziteta naglašena je i važnost ( za Bošnjake Sandžaka ) predstojećeg popisa stanovništva u BiH.
Da bi manifestacija u potpunosti uspjela organizator se potrudio dovesti rektora Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr. Mevluda Dudića. Naravno, uz uvaženog rektora na ovoj manifestaciji svoj potpuni doprinos dali su i ostali, nama veoma značajni, gosti: pisac i etnolog (počasni član ZSDH) gosp. Sulejman Aličković, predsjednik ZSD Francuske, Sefadil Ličina, predsjednik BKZ Luksemburg, Faruk Ličina, predsjednik BKZ Belgije, Nedžad Ćeman, član uprave BKZ Luksemburg, Asmir Bihorac, ugledni preduzetnik iz Njemačke, gosp. Kemal Sejdović i Naser Ferizović, boksački prvak, koji živi u Holandiji. U kulturno-umjetničkom dijelu programa goste je zabavljao Šeki Bihorac, poznata zvijezda Sandžaka i Bosne
Zvaničan početak manifestacije najavio je, član uprave ZSDH, gosp. Fako Džigal koji je, uz tradicionalni bošnjački selam, predstavio uvažene goste.
Prvi se skupu obratio Sulejman Aličković, pisac i etnolog, koji je, između ostalog, govorio o važnosti Bošnjaka u predstojećem popisu u BiH. Nakon gosp. Aličkovića skupu se obratio predsjednik ZSD Holandije, gosp. Enes Nuhović koji je stavio akcenat da se niko ne može igrati sa našim osjećanjima, odnosno sa nacionalnim identitetom, i da su se kod Bošnjaka rodile nove generacije koje su ponosne na svoje porijeklo, koje su ponosne što su Bošnjaci, te da sa njima više ne može manipulisati ni iz Beograda, ni iz Zagreba…
Na kraju, ovog svečanog dijela, gostima se obratio prof. dr. Mevlud Dudić koji je u polučasovnom obraćanju promovisao Internacionalni Univerzitet (Novi Pazar) i mogućnostima školovanja studenata iz dijaspore, u Sandžaku. Moramo naglasiti da je posjeta bila preko svih očekivanja, organizacija manifestacije bezprekorna a gosti zadovoljni! Ovo je bila jedna od najboljih manifestacija koju je organizovala naše zajednice (ZSDH) naglasio je, uvijek skromani, predsjednik, kao što je, uostalom, i cijala Uprava ove već po brojnim rezultatima čuvene Sandžačke zajednice u Holandiji.

(sandzakpress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.