Predat Poziv za formiranje opštine u Gori

0
10

Kosovo – Postignuta politička saglasnost Bošnjaka i Gorana, da otpočne proces formiranja opštine u Gori, krunisan je potpisom na Pozivu predat Vladi Kosova, koji je jučer zvanično predat u Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Potpis su, osim jedne političke partije, dali čelnici Koalicije Vakat, Centra Demokratske Unije, GIG-a, Jedinstvene Goranske partije i Pokreta za Goru, zatim dvije nevladine organizacije i jedan predstavnik dijaspore.
Niz radnih sastanaka zvaničnika pet političkih subjekata iz bošnjačke i goranske zajednice, predstavnika civilnog društva i dijaspore, urodili su plodom, i sačinjen je zajednički nacrt-dokument, tačnije poziv centralnim institucijama, Ministarstvu za lokalnu samoupravu i Parlamentu Kosova, o pokretanju procesa za formiranje nove opštinske jedinice u Gori.
Na konferenciji za štampu upriličenoj u Prištini, nakon predaje Poziva Ministarstvu za lokalnu samopuravu, koordinator ove aktivnosti, Nuhija Tairovci, je među ostalim kazao da je inicijativa potekla još u vrijeme ljetnih mjeseci, kada je značajan broj stanovnika, mahom iz dijaspore, prenio svoje nezadovoljstvo na ukupno stanje.
“Na prvom sastanku upravo su predstavnici dijaspore insistirali da domaćini budu sve političke partije. Prijedlog je prihvaćen i na narednom sastanku u svojstvu domaćina su bile sve političke opcije. Predstavnici dijaspore su nam ukazali na poteškoće i nemogućnost glasanja iz zemalja boravka, na nedostatak povoljnih uslova za ulaganja u zavičaj, na problem popisa, koji je kako je naglašeno, zaobišao najmanje 10 hiljada stanovnika Gore te na potrebu za decentralizacijom, odnosno formiranjem opštine za stanovnike Gore”, naglasio je Tairovci i dodao da nakon pripreme nacrta, sačinjen je zajedničkim snagama dokument, kojeg su potpisale sve političke stranke iz Gore.
“Napokon su svi akteri bili saglasni oko konačne verzije, koja je napokon i potpisana. Dokument je baziran na Ustav Kosova kao i na Zakon o lokalnoj samoupravi te na osnovu rezultata sa posljednjih popisa stanovništva. Dakle, to je učinjeno prema svim zakonskim normama, na inicijativu dijaspore ali i predizbornih obećanja svih političkih subjekata. Očekujemo da će i resorno ministarstvo i Vlada otpočeti razgovore u što skorije vrijeme”, dodao je Nuhija Tairovci.
 
 
(info-ks.net)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.